Czy ktoś może mi podpowiedzieć dlaczego używając programu Candle moje silniki ledwo co się ruszają?
Dodane 3 minuty 58 sekundy:
Na innych program jak np. Universal G-kod wszystko śmiga a tutaj ledwo się ruszają. Wpisywalem komendy $ dla wszystkich osi i nie pomaga nic.
Silnik krokowy nema 17
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 5
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Re: Silnik krokowy nema 17
Nie znam specjalnie Candle, ale wypróbowałem go z ciekawości.Konstruktor_amator29 pisze: ↑15 gru 2020, 23:54Czy ktoś może mi podpowiedzieć dlaczego używając programu Candle moje silniki ledwo co się ruszają?
Otóż działa to w ten sposób, że GRBL przyjmuje tylko g-kody, więc kiedy klikasz w strzałki, to program wysyła ciąg g-kodów, a nie jakiś sygnał typu "w prawo".
Na relatywnie kiepskim komputerze Candle dostawał wtedy czkawki, a osie robiły kangury zamiast płynnie jechać.
Może to tu masz problem.
Ogólnie to nie widzę sensu używania tego programu, bo jest najzwyczajniej kiepski.
Ja do GRBL używam teraz bCNC, początki były trudne, ale ten program ma naprawdę użyteczne funkcje.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Re: Silnik krokowy nema 17
Tak się dzieje tylko w trybie ciągłym Jog. Wtedy program pracuje w trybie rzeczywistym, każdy mikrokrok jest wysyłany przez komputer. Im większy ustawi się mikrokrok, tym mniejszą prędkość się uzyska. Ale ruch jest płynny, po prostu zamiast zadanej prędkości np. 1000 mm/min w CNC3018 pokazuje mi 700.
Przy przełączeniu na sterowanie o zadany krok, wysyłana jest tylko jedna komenda i całość obliczeń przejmuje GRBL. Tak samo przy wykonywaniu programu.
Z innego wątku wynika jednak, że proglem dotyczy wykonywania G-kodu, więc nie jest to problem pracy w czasie rzyczywistym.
Przy przełączeniu na sterowanie o zadany krok, wysyłana jest tylko jedna komenda i całość obliczeń przejmuje GRBL. Tak samo przy wykonywaniu programu.
Z innego wątku wynika jednak, że proglem dotyczy wykonywania G-kodu, więc nie jest to problem pracy w czasie rzyczywistym.