Tokarka samoróbka
Prośba o pomoc
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Re: Tokarka samoróbka
Hej.
Ale obecnie jest silnik jednofazowy - falowniki drogie i trudno dostępne.
Jak już to " celuj" w silnik 3 fazowy - 970 obrotów i falownik.
Myślę że i 0.55kW by wystarczył - momentu dość.
W swojej samoróbce mam 1400/0.37kW i jakoś daje radę.
pzd.
Ale obecnie jest silnik jednofazowy - falowniki drogie i trudno dostępne.
Jak już to " celuj" w silnik 3 fazowy - 970 obrotów i falownik.
Myślę że i 0.55kW by wystarczył - momentu dość.
W swojej samoróbce mam 1400/0.37kW i jakoś daje radę.
pzd.
Mane Tekel Fares
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Czy zestaw silnik + falownik jest aż taki drogi ? Silnik i z falownikiem 0.75 kW lub silnik 0,55 kW chyba 1450 obr/min . Po świętach będę miał wolny z 350-no może za 300 zł . Za to rozwiązanie napędu wygodne , Rzeczywiście przy małych obrotach brakuje trochę mocy , ale amatorsko pracując można to przełknąć .
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 23
rynio_di pisze: "Rzeczywiście przy małych obrotach brakuje trochę mocy "
Ok., ale jeśli na paskowej przekładni ustawię najmniejsze obroty, czyli w moim przypadku 450/min to spadku momentu będzie niewiele w takiej kombinacji? Dobrze myślę?
Dodane 13 minuty 40 sekundy:
Poza tym jak silnik 3fazowy zasilać prądem jednofazowym 230V? To wymaga jakiś karkołomnych przeróbek w silniku i przy tym spadek jego mocy?
Ok., ale jeśli na paskowej przekładni ustawię najmniejsze obroty, czyli w moim przypadku 450/min to spadku momentu będzie niewiele w takiej kombinacji? Dobrze myślę?
Dodane 13 minuty 40 sekundy:
Poza tym jak silnik 3fazowy zasilać prądem jednofazowym 230V? To wymaga jakiś karkołomnych przeróbek w silniku i przy tym spadek jego mocy?
-
Jak zasilić taki silnik .... nie wiem ! Właśnie falownik zasilany z 230V zasila silnik 3f . Instrukcję znajdziesz w necie a nawet tu na forum . Ja tokarka 350 W, frezarka 550/650 W, wiertarka 750 W wszystko zasilam z falowników 230 v . Jedynie w tokarce zmienił bym na większej mocy , 750 W a obroty na 950 , ale wstrzymuję się bo taki silnik ma większe gabaryty. Jednak można trafi 750 W i więcej na znanym portalu O.. .o małych gabarytach .
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 23
Z tego co piszesz wynika, że falownik załatwia sprawę zasilania silnika 3f, co w takiej kombinacji oznacza, że nie ma potrzeby ingerować w uzwojenie itp. Ale co z mocą silnika, czy zostaje obniżona w stosunku do mocy określonej fabrycznie na tabliczce znamionowej?
-
- Posty w temacie: 4
Dokładnie tak falownik 230v zasili silnik 3x230v bez utraty mocy. Jak już napisałem wcześniej (co koledzy również potwierdzają) do małej tokarki optymalny jest silnik 0.75 kw zasilany z falownika wektorowego również na 230vmotonita1 pisze: ↑13 gru 2020, 18:46Z tego co piszesz wynika, że falownik załatwia sprawę zasilania silnika 3f, co w takiej kombinacji oznacza, że nie ma potrzeby ingerować w uzwojenie itp. Ale co z mocą silnika, czy zostaje obniżona w stosunku do mocy określonej fabrycznie na tabliczce znamionowej?
Przy najniższym przełożeniu na twojej przekładni otrzymasz bardzo niskie obroty i to ze sporym momentem.
Mocniejszy silnik może narobić bałaganu jeśli coś się wydarzy.
-
Jedyna ingerencja to połączenie ( trójkąt lub gwiazda ). Inna ingerencja to może chodziło komuś o dodanie kondensatora do silnika 3F. Ale nie wiem czy o to chodzi . Może coś więcej z opisem bo to wyrwane z kontekstu.
-
- Posty w temacie: 2
Nadal koledzy operują mocą silników nie podając obrotów nominalnych. A nie wszyscy czytający pamiętają, że moment M, chyba istotny parametr, zależy nie tylko od mocy P ale także od obrotów nominalnych n określonego silnika.
Silnik 1kW/3000 obr/min ma moment ok. 2x mniejszy od silnika 1kW/1500 obr/min i ok. 3x mniejszy od silnika 1kW/1000 obr/min.
Oczywiście to pewne niewielkie uproszczenie, bo porównując momenty podałem teoretyczne maksymalne obroty dla silników asynchronicznych 3-fazowych w sieci 50Hz, a nie rzeczywiste, uwzględniające poślizg.
Jak wszystkim wiadomo M ≈ P/n i należy (moim zdaniem) opisując stosowane / proponowane do konkretnego zastosowania silniki podawać nie tylko moc ale i obroty.
Silnik 1kW/3000 obr/min ma moment ok. 2x mniejszy od silnika 1kW/1500 obr/min i ok. 3x mniejszy od silnika 1kW/1000 obr/min.
Oczywiście to pewne niewielkie uproszczenie, bo porównując momenty podałem teoretyczne maksymalne obroty dla silników asynchronicznych 3-fazowych w sieci 50Hz, a nie rzeczywiste, uwzględniające poślizg.
Jak wszystkim wiadomo M ≈ P/n i należy (moim zdaniem) opisując stosowane / proponowane do konkretnego zastosowania silniki podawać nie tylko moc ale i obroty.
-
Nie.Andrzej 40 pisze: ↑13 gru 2020, 21:13moment M (...) zależy nie tylko od mocy P ale także od obrotów nominalnych n określonego silnika.
Jest dokładnie odwrotnie, to moc zależy od momentu i obrotów.
Moment zależy od prądu w uzwojeniach.
Natomiast z parametrów nominalnych (moc i obroty) faktycznie da się wyliczyć moment nominalny.