Autodesk Fusion 360 - kącik porad
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 96
- Kontakt:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 54
Re: Autodesk Fusion 360 - kącik porad
Tam, gdzie nie wykańcza jest tak dlatego, że zaznaczona krawędź jest niejako "za krótka" przez to, że masz potem pod mocnym kątem ten rowek. Ten problem rozwiąże w zakładce Passes parametr Tangential Fragment Extension Distance - sprawi on, że o daną wartość frez będzie jechał dalej przy każdej krawędzi. Wpisz np 2mm i zobacz, co się stanie.
Tam, gdzie wchodzi za głęboko jest dlatego, że taką mu wybrałeś ścieżkę. Musisz dorysować tam fragment prostej linii, żeby nie skręcał.
Tę fazę możesz wykonać lepiej - zrób sobie płaszczyznę na wysokości tego dolnego krańca fazy. W Twoim wypadku będzie to 2mm od górnej płaszczyzny detalu. Teraz na tej płaszczyźnie narysuj sobie prostokąt będący obrysem Twojego detalu:

I w operacji 2D contour zamiast wybierać poszczególne krawędzie wybierz ten prostokąt. Frez objedzie Ci go dookoła bez niepotrzebnego wychodzenia z materiału i na dodatek nie będzie problemu z tą zaokrągloną krawędzią:

Oprócz tego w operacji ustaw sobie tip offset, bo inaczej jest duża szansa, że będzie schodek na dole fazy. Wystarczy 0,2-0,3mm.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 7
Góra, lewy róg FILE, otwiera się menu i new electronics design i library czy jakoś tak, tak na szybko.
Ostatnio zmieniony 06 gru 2020, 15:24 przez szary11, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 42
Mam kolejny problem, frezowałem sobie wczoraj rączki do dużego stablizatora napięcia i generalnie 2 rzeczy dziwnie wyglądają. Pewnie coś spierdzieliłem w strategii obróbki.
Po pierwsze podfrezowania pod łby śrub jak i same otwory pod śruby wyszły jajowate (nie wiem czy widać to na zdjęciu).
Druga sprawa to tam gdzie robiłem łączniki (tabs) żeby materiał nie odleciał, widać, że tam gdzie wrzeciono się podnosi i opuszcza są ślady na powierzchni (myślę, że zagłębienie ok 0,1-0,2mm)
Załączam plik z obróbką, może ktoś coś podpowie.
https://drive.google.com/file/d/1JlTp71 ... sp=sharing
Oraz zdjęcia elementu:

Po pierwsze podfrezowania pod łby śrub jak i same otwory pod śruby wyszły jajowate (nie wiem czy widać to na zdjęciu).
Druga sprawa to tam gdzie robiłem łączniki (tabs) żeby materiał nie odleciał, widać, że tam gdzie wrzeciono się podnosi i opuszcza są ślady na powierzchni (myślę, że zagłębienie ok 0,1-0,2mm)
Załączam plik z obróbką, może ktoś coś podpowie.
https://drive.google.com/file/d/1JlTp71 ... sp=sharing
Oraz zdjęcia elementu: