Frezarka CNC - pole pracy A2

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

errorexe1929
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2

Post napisał: errorexe1929 » 18 cze 2008, 09:11

zgadzam się z gmaro w 100%

Nad czym aktualnie pracuje:
http://errorexe.wifi-net.cba.pl/

Tagi:

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7

Post napisał: Leoo » 18 cze 2008, 11:32

Zoltar pisze:Poprawiłem projekt. Jeszcze nie dałem rolek, jutro pomyśle gdzie je umieścić.
Teraz rolki nie sa potrzebne ale musisz stosować dwa koła na silniku a koła na śrubach muszą być przesunięte co ogranicza obszar ich pracy.
Zastosuj jeden pas, jedno koło silnika, wówczas rolki będą potrzebne. Silnik raczej umieść we wnętrzu. Nie zaszkodzi jeśli maszynka będzie używała chłodziwa.

Awatar użytkownika

termit_tm
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3

Post napisał: termit_tm » 18 cze 2008, 11:43

szkoda ze wałki nie są podparte może warto by było dać chociaż podporę na środku w osi Y ?

Radek27
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)

Post napisał: Radek27 » 18 cze 2008, 12:34

Pisze przecież, że zakupił już wałki i łożyska liniowe (raczej zamknięte) więc podpory nie będą uwzględniane w projekcie:) Wyginać się będzie przy "cięższym frezowaniu" ale myślę, że ten ploter jest typowo do plexi, sklejki, drewna i co najwyżej alu.
Bardzo ładna wizualizacja, czy w Rhino można również robić taki render czy tylko sam model?

Awatar użytkownika

termit_tm

Post napisał: termit_tm » 18 cze 2008, 12:51

ale napisał również ze zależy mu na dokładności a nie wiem czy tyle samo lub minimalnie drożej nie wyszło by mu kupić wałków podpartych na całej długości fi16 niż takie fi25 a na pewno było by znacznie dokładniej !

Radek27

Post napisał: Radek27 » 18 cze 2008, 13:11

No tutaj masz rację:)
Problem w tym, że z podporami rośnie stopień skomplikowania projektu. Dla niektórych to gra nie warta świeczki.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Zoltar
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 21

Post napisał: Zoltar » 18 cze 2008, 23:30

Gmaro - nie bardzo wiem czy przełożenie 1:2 może być, a co z pozostałymi silnikami które będą pracować 1:1 - czy można stosować rózne przełożenia i jak to wygląda podczas sterowania przez program? Czy można to jakoś uwzględnić w oprogramowaniu ? Na moje oko, to brama będzie zasuwać dwa razy szybciej od pozostałych elementów na osiach. Zrobiłem już kółka na podstawia danych z katalogu 32-5M-09 - czy będą dobre ?
Miło mi że projekt się Wam podoba. Co prawda to na razie budowa wirtualnej maszyny, ale nie mogę się już doczekać pracy nad ta właściwą.

Obrazek

Leoo - faktycznie musze zrobić jedno koło na silniku i dodać rolki (ile ma być tych rolek 2 - 4 ?). Oś silnka jest za krótka dla dwóch kół. Najmniejsza grubość koła HTD to 20 mm, tak więc mieści się tylko jedno. Jeszcze musze pokombinować z mocowaniem silnika. Tez myślałem aby dać silnik w środku ale zrezygnowałem, obroty śrub miałbym w drugą stronę - czy to bez różnicy w maszynach CNC ? Jeśli tak to zrobię w środku.

Radek27 - dokładnie - nie przewiduje prac w stali - no chyba ze delikatna grawerka. Ogólnie w Rhino można robić rendery ale bez takiej fizyki światła. Model powstał w Rhino, a rendery są robione pod silnikiem V-ray'a . Jakość jest trochę słaba dlatego że pracuje na standardowych opcjach, co pozwala przyspieszyć czas renderingu .

Termit_tm - no tak teraz to już raczej po ptakach. Kupiłem wałki i łożyska. Pocieszam się tym że z wałków fi 20 zostaną mi jeszcze odcinki na oś Z i skończy się tylko dokupieniem łożysk. A wałki fi 16 i łożyska pewnie sprzedam albo zostanie mi na drugą maszynkę.
Jeśli chodzi o podparte wałki to dobry pomysł, teraz trochę żałuje że zanim zrobiłem zakupy nie dałem projektu na forum.

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7

Post napisał: Leoo » 18 cze 2008, 23:58

Zoltar pisze:Tez myślałem aby dać silnik w środku ale zrezygnowałem, obroty śrub miałbym w drugą stronę - czy to bez różnicy w maszynach CNC ? Jeśli tak to zrobię w środku.
Kierunek wirowania silnika ustawiasz w programie sterującym. Zastosuj dwie rolki. Na forum były takie projekty. Np. tu:
https://www.cnc.info.pl/topics60/poczat ... 735,30.htm

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 19 cze 2008, 08:26

Zoltar pisze:nie bardzo wiem czy przełożenie 1:2 może być, a co z pozostałymi silnikami które będą pracować 1:1 - czy można stosować rózne przełożenia i jak to wygląda podczas sterowania przez program? Czy można to jakoś uwzględnić w oprogramowaniu ?
Oczywiście wszystko idzie ustawić w programie , ale aby uniknąć tego możesz zastosować w drugiej osi też przełożenie 1:2 . Dodam tylko że z racji tego że możesz spokojnie zastosować jeden pas ( pod warunkiem że sprawdzisz czy akurat znajdziesz odpowiednią długość pasa aby uniknąć zbędnych i kłopotliwych czasem naprężaczy )
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]

Awatar użytkownika

triera
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: triera » 19 cze 2008, 09:17

wystarczy odwrócić przewody zasilające jedną z faz silnika
i kręci się w drugą stronę.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”