Frezarka CNC - pole pracy A2
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
Teraz rolki nie sa potrzebne ale musisz stosować dwa koła na silniku a koła na śrubach muszą być przesunięte co ogranicza obszar ich pracy.Zoltar pisze:Poprawiłem projekt. Jeszcze nie dałem rolek, jutro pomyśle gdzie je umieścić.
Zastosuj jeden pas, jedno koło silnika, wówczas rolki będą potrzebne. Silnik raczej umieść we wnętrzu. Nie zaszkodzi jeśli maszynka będzie używała chłodziwa.
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 3
Pisze przecież, że zakupił już wałki i łożyska liniowe (raczej zamknięte) więc podpory nie będą uwzględniane w projekcie:) Wyginać się będzie przy "cięższym frezowaniu" ale myślę, że ten ploter jest typowo do plexi, sklejki, drewna i co najwyżej alu.
Bardzo ładna wizualizacja, czy w Rhino można również robić taki render czy tylko sam model?
Bardzo ładna wizualizacja, czy w Rhino można również robić taki render czy tylko sam model?
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 21
Gmaro - nie bardzo wiem czy przełożenie 1:2 może być, a co z pozostałymi silnikami które będą pracować 1:1 - czy można stosować rózne przełożenia i jak to wygląda podczas sterowania przez program? Czy można to jakoś uwzględnić w oprogramowaniu ? Na moje oko, to brama będzie zasuwać dwa razy szybciej od pozostałych elementów na osiach. Zrobiłem już kółka na podstawia danych z katalogu 32-5M-09 - czy będą dobre ?
Miło mi że projekt się Wam podoba. Co prawda to na razie budowa wirtualnej maszyny, ale nie mogę się już doczekać pracy nad ta właściwą.

Leoo - faktycznie musze zrobić jedno koło na silniku i dodać rolki (ile ma być tych rolek 2 - 4 ?). Oś silnka jest za krótka dla dwóch kół. Najmniejsza grubość koła HTD to 20 mm, tak więc mieści się tylko jedno. Jeszcze musze pokombinować z mocowaniem silnika. Tez myślałem aby dać silnik w środku ale zrezygnowałem, obroty śrub miałbym w drugą stronę - czy to bez różnicy w maszynach CNC ? Jeśli tak to zrobię w środku.
Radek27 - dokładnie - nie przewiduje prac w stali - no chyba ze delikatna grawerka. Ogólnie w Rhino można robić rendery ale bez takiej fizyki światła. Model powstał w Rhino, a rendery są robione pod silnikiem V-ray'a . Jakość jest trochę słaba dlatego że pracuje na standardowych opcjach, co pozwala przyspieszyć czas renderingu .
Termit_tm - no tak teraz to już raczej po ptakach. Kupiłem wałki i łożyska. Pocieszam się tym że z wałków fi 20 zostaną mi jeszcze odcinki na oś Z i skończy się tylko dokupieniem łożysk. A wałki fi 16 i łożyska pewnie sprzedam albo zostanie mi na drugą maszynkę.
Jeśli chodzi o podparte wałki to dobry pomysł, teraz trochę żałuje że zanim zrobiłem zakupy nie dałem projektu na forum.
Miło mi że projekt się Wam podoba. Co prawda to na razie budowa wirtualnej maszyny, ale nie mogę się już doczekać pracy nad ta właściwą.

Leoo - faktycznie musze zrobić jedno koło na silniku i dodać rolki (ile ma być tych rolek 2 - 4 ?). Oś silnka jest za krótka dla dwóch kół. Najmniejsza grubość koła HTD to 20 mm, tak więc mieści się tylko jedno. Jeszcze musze pokombinować z mocowaniem silnika. Tez myślałem aby dać silnik w środku ale zrezygnowałem, obroty śrub miałbym w drugą stronę - czy to bez różnicy w maszynach CNC ? Jeśli tak to zrobię w środku.
Radek27 - dokładnie - nie przewiduje prac w stali - no chyba ze delikatna grawerka. Ogólnie w Rhino można robić rendery ale bez takiej fizyki światła. Model powstał w Rhino, a rendery są robione pod silnikiem V-ray'a . Jakość jest trochę słaba dlatego że pracuje na standardowych opcjach, co pozwala przyspieszyć czas renderingu .
Termit_tm - no tak teraz to już raczej po ptakach. Kupiłem wałki i łożyska. Pocieszam się tym że z wałków fi 20 zostaną mi jeszcze odcinki na oś Z i skończy się tylko dokupieniem łożysk. A wałki fi 16 i łożyska pewnie sprzedam albo zostanie mi na drugą maszynkę.
Jeśli chodzi o podparte wałki to dobry pomysł, teraz trochę żałuje że zanim zrobiłem zakupy nie dałem projektu na forum.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
Kierunek wirowania silnika ustawiasz w programie sterującym. Zastosuj dwie rolki. Na forum były takie projekty. Np. tu:Zoltar pisze:Tez myślałem aby dać silnik w środku ale zrezygnowałem, obroty śrub miałbym w drugą stronę - czy to bez różnicy w maszynach CNC ? Jeśli tak to zrobię w środku.
https://www.cnc.info.pl/topics60/poczat ... 735,30.htm
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
Oczywiście wszystko idzie ustawić w programie , ale aby uniknąć tego możesz zastosować w drugiej osi też przełożenie 1:2 . Dodam tylko że z racji tego że możesz spokojnie zastosować jeden pas ( pod warunkiem że sprawdzisz czy akurat znajdziesz odpowiednią długość pasa aby uniknąć zbędnych i kłopotliwych czasem naprężaczy )Zoltar pisze:nie bardzo wiem czy przełożenie 1:2 może być, a co z pozostałymi silnikami które będą pracować 1:1 - czy można stosować rózne przełożenia i jak to wygląda podczas sterowania przez program? Czy można to jakoś uwzględnić w oprogramowaniu ?
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...