Witam
Od 1994 roku posiadam ploter Microprofil 1200x850 z OBRUSN Toruń
Działa bez zarzutów, poza jednym wyjątkiem: w nieprzewidywalnych momentach przestaje pracować jedna z osi albo x albo y, po czym się włącza nieoczekiwanie, albo po wysunięciu i ponownym wsunięciu szuflady, albo po pobycie w lodówce, albo ...?
Tego typu sytuacje występują głównie w lecie, myślę, że chodzi tu o temperaturę.
Czy jest na to jakiś ratunek?
Czy istnieje możliwość wymiany sterowania?(silniki prądu stałego- nie krokowe)
pozdrawiam
proszę o pomoc
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Witam, pracowalem dosc dlugo na jednej z maszyn z tej firmy, ale nie byly wiekszych problemow. Czasami sie zdazylo, ze ktoras z osi sie przywiesila na pare sekund, wystarczylo przedmuchac silniki i sruby i czujniki krancowek i bylo ok. Z tego co piszesz, to moze ci sie kable poluzowaly, lub sa gdzies przerwane. Sprawdz tez czy w trakcie "postoju" swieca ci sie sterowniki danej osi.
Kazde parametry sa idealne, czasami tylko narzedzia sa malo wytrzymale 
Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Zaczą bym od posprawdzania wszystkich kabli, uziemienia i tego co kładziesz w pobliżu / na urządzeniu.
Dopiero potem należało by się zabrać za temperaturę, choć nie wydaje mi się by to było bezpośrednim powodem takiego zachowania.
Zacznij od połączeń, nawet posprawdzaj czy któraś, choćby najmniejsza śrubka nie jest poluzowana. Zakłócenia powodowane przez takie luzy potrafią skutecznie uniemożliwić pracę maszyny.
Dopiero potem należało by się zabrać za temperaturę, choć nie wydaje mi się by to było bezpośrednim powodem takiego zachowania.
Zacznij od połączeń, nawet posprawdzaj czy któraś, choćby najmniejsza śrubka nie jest poluzowana. Zakłócenia powodowane przez takie luzy potrafią skutecznie uniemożliwić pracę maszyny.
Mierz co mierzalne,
a niemierzalne uczyń także mierzalnym"
(Galileo Galilei)
a niemierzalne uczyń także mierzalnym"
(Galileo Galilei)
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
witam ponownie po dłuższej nieobecności
dziękuję za umieszczone sugestie, niestety nic z tych rzeczy, do tego doszło gubienie kroku, tzn. błędy w pozycjonowaniu nawet o 3 mm i gubienie parametrów w czasie pracy; np. cięcie na dwa razy plexi 20mm, raz 10 i drugi raz 10, potrafi zgubić parametry o 3 mm od pewnego momentu, czyli na początku idzie ok a w połowie przesuwa.
W związku z tym mam pytanie do Panów o zmianę sterowania do tej maszyny, czy jest taka możliwość, jakie to koszty itp, itd....
proszę o pisanie na maila: [email protected], w zwrotnym mailu zamieszczę kilka zdjęć
pozdrawiam
dziękuję za umieszczone sugestie, niestety nic z tych rzeczy, do tego doszło gubienie kroku, tzn. błędy w pozycjonowaniu nawet o 3 mm i gubienie parametrów w czasie pracy; np. cięcie na dwa razy plexi 20mm, raz 10 i drugi raz 10, potrafi zgubić parametry o 3 mm od pewnego momentu, czyli na początku idzie ok a w połowie przesuwa.
W związku z tym mam pytanie do Panów o zmianę sterowania do tej maszyny, czy jest taka możliwość, jakie to koszty itp, itd....
proszę o pisanie na maila: [email protected], w zwrotnym mailu zamieszczę kilka zdjęć
pozdrawiam