Re: Koronawirus mix 2

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

atlc
Posty w temacie: 30

Re: Re: Koronawirus mix 2

Post napisał: atlc » 10 lis 2020, 11:42

Avalyah pisze:Często ludzie posiadający wiedzę czytają natchnione księgi. Lemaitre chociażby, będąc blisko tematu dyskusji. Jedno drugiego absolutnie nie wyklucza. To nie ateiści budują świat - świat budują ludzie, niezależnie od wyznania, koloru skóry i innych cech.

Tak. Tylko robią to ludzie, którzy nie odrzucają wiedzy.
Takie księgi bywają cennym źródłem historycznym, gdzie autor opisał coś, co dla nas staje się kamieniem milowym w poznawaniu naszej historii. Przekaz moralny również jest cenny i pozwolił wykształcić się cywilizacji jaką znamy.
Nie ma pewności czy bez tego ludzie chcieliby współpracować w obrębie aż tak dużych społeczności.
Nie zmienia to faktu, że kiedy lekarz ratuje pacjenta, to dziękowanie za to bogu, zamiast lekarzowi, to niezły rozjazd świadomości.

Autor tematu
IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 88

Post napisał: IMPULS3 » 10 lis 2020, 11:46

atlc pisze:Możesz rozwinąć?

Mogę ale nie rozwinę bo to wywoła znów burzliwę dyskusje anty i pro. :) Z resztą już wspominałem. Ale poczytaj jakie bronie były używane z dawnych wojnach kosmicznych opisanych w Wedach. Jakie były konsekwencje ich użycia, lub czym były vimany i jaki posiadały naped.

RX
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 148

Post napisał: RX » 10 lis 2020, 11:50

IMPULS3 pisze:Prosty wniosek. nie możliwe jest to że jest tyle przypadków aby zaistniało mimowolnie życie jako takie. Nie ma takiej matematyki która mogłaby wyliczyć te wszystkie zależności które sprowadzałyby się na to co mamy.

ale jak nie ma? nawet doświadczalnie " wyprodukowano" koacerwaty - wspominałem o eksperymencie 2x .
Avalyah pisze:Oczywiście, że możliwe. Ale czy pewne?

no pewne, sam ci napisał :
atlc pisze:Kiedyś ogromnym zaskoczeniem było odkrycie organizmów beztlenowych, żywiących się ropą naftową czy żyjących przy kominach hydrotermalnych w temperaturach pozornie zabójczych dla wszystkiego co żywe.

to jest obiektywne, poparte dowodami. Ale nie traktuję tego jako argument na nieistnienie czynnika sprawczego. Obie sytuacje są mozliwe.
8) i nie wykluczają vimanów.... :wink:

Autor tematu
IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 10 lis 2020, 11:59

RX pisze:nawet doświadczalnie " wyprodukowano" koacerwaty

Nie wiem co to są owe koacerwaty ale wiem że skoro coś się robi to musi być jakaś myśl przewodnia.
A skoro wszystko to przypadek to zabawmy się w proste zadanie z którego będzie wynikać prosty wynik.
Jakie jest prawdopodobieństwo rzucenia kamyków z ktorych utworzy się napis" FORUM CNC" ? Możesz spróbować obliczyć. A teraz oblicz jakie jest prawdopodobieństwo powstania życia na podwalinach kosmosu? Wynik opublikuj na forum. :) Skoro ma być ściśle naukowo. :)

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 24
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 10 lis 2020, 12:02

atlc pisze:Bartku, nie pij z rana.

jakbym mial za co, to bym wypił z miłą chęcią hehe, aha, na polibudzie astronomii nie miałem, tylko fize z jakimis bzdurami, miedzy innymi coś tam o rozpadzie atomu i masa wzorów, z których nic nie pamietam hehe. Reszta pierdół to juz w naszym odniesieniu czyli mechanika, potem mechanika płynów itd.
jak dotychczas tylko dwa vojagery opusciły nasz uklad , a łącznośc jest radiowa, a jak juz jestem przy tym impulsie radiowym, to skąd sie wziął sygnał WOW?
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 26

Re: Koronawirus mix 2

Post napisał: pukury » 10 lis 2020, 12:14

Hej.
Jak to skąd się wziął WOW ?
ONI ujrzeli w tv reklamę " inteligentnej szczoteczki do zębów " !
A łączność radiową to Masoni fałszują !
I co ? - da się wszystko wytłumaczyć ?
pzd.
Mane Tekel Fares

RX
Posty w temacie: 148

Post napisał: RX » 10 lis 2020, 12:14

IMPULS3 pisze:Nie wiem co to są owe koacerwaty ale wiem że skoro coś się robi to musi być jakaś myśl przewodnia.
A skoro wszystko to przypadek to zabawmy się w proste zadanie z którego będzie wynikać prosty wynik.
Jakie jest prawdopodobieństwo rzucenia kamyków z ktorych utworzy się napis" FORUM CNC" ? Możesz spróbować obliczyć. A teraz oblicz jakie jest prawdopodobieństwo powstania życia na podwalinach kosmosu? Wynik opublikuj na forum. Skoro ma być ściśle naukowo.

No nie, przecież możesz doczytać. Eksperyment Stanleya Millera był ścisły naukowo...
Nie podałeś ile kamyków i z jakimi literami mam rzucać . Ale to obliczalne tak samo, jak obliczenie szansy trafienia 6 z 49 w totolotka
:D :D :D a wg mnie to ewolucja wygląda tak: :wink: :wink: :wink: Obrazek

:wink: i wolę ten ostatni etap zamiast rzucania kamykami n razy, co nie przeszkadza mi, aby to sobie wyobrazić, a ty spróbuj tutaj jeżeli cię to aż tak interesuje...https://www.naukowiec.org/kalkulatory/k ... oryka.html :wink:

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 24
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 10 lis 2020, 12:20

pukury pisze:A łączność radiową to Masoni fałszują !

ci reptilianie lepiej by jakąś kasą rzucili miast sie chować po kątach
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

Autor tematu
IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 10 lis 2020, 12:24

RX pisze:No nie, przecież możesz doczytać. Eksperyment Stanleya Millera był ścisły naukowo...

Mogę i doczytam w wolnej chwili. natomiast idea rozmowy nie polega na tym abym goglował wszystko i wklejał gotowe odpowiedzi z neta. Jeśli o czyms nie słyszałem to nie słyszałem i tyle. Nie stanę się naukowcem jak sobie coś przeczytam w necie na szybko. :)
RX pisze:Nie podałeś ile kamyków i z jakimi literami mam rzucać

No to tak naukowo określe że garść kamyków i bez liter. :P
RX pisze:a ty spróbuj tutaj jeżeli cię to aż tak interesuje...

Niestety matematyk ze mnie słaby, ale dla asów matematyki jest jedyny argument ze aby jakis eksperyment zaistniał to musi być na to pomysł. Rzucanie kamieniami to tylko dla poprawy tężyzny fizycznej i zabicia czasu. :) Więc zaistnienie życia jest praktycznie niewykonalne jeśli założymy że ma zadziać się czysto przypadkowo. Rachunek prawdopodobieństwa to pokazuje bezbłędnie.

Avalyah
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 14

Post napisał: Avalyah » 10 lis 2020, 12:24

atlc pisze:Takie księgi bywają cennym źródłem historycznym

Myślę, że dla księdza, a niemało zasłużonych księży naukowców i to w dziedzinach, które mogą zdziwić, to nie tylko źródło historii i morałów.
atlc pisze:Nie zmienia to faktu, że kiedy lekarz ratuje pacjenta, to dziękowanie za to bogu, zamiast lekarzowi, to niezły rozjazd świadomości.

Nie widzę powodu, żeby nie móc podziękować i jednemu i drugiemu. Na pewno jest to miłe dla lekarza, niemniej jednak jakby nie było, wykonuje on swoją pracę, za którą ktoś mu za to płaci.
RX pisze:nawet doświadczalnie " wyprodukowano" koacerwaty - wspominałem o eksperymencie 2x .

Gdzie jest granica substancji chemicznych, a gdzie życia? Po której jej stronie są koacerwaty?
RX pisze:to jest obiektywne, poparte dowodami.

No ale to są dowody na to, że życie potrafi i w ekstremalnych warunkach przetrwać. A co to ma do dowodów na jego istnienie na innych planetach?
RX pisze:jakimi literami mam rzucać

Żadnymi, litery mają ułożyć się same z kamyków. To trochę komplikuje sprawę. Jest to oczywiście prawdopodobne, ale pytanie ile masz tych kamyków. Czy 100, czy 10 000? I jak to się ma do przypadkowego ułożenia atomów w związki, z których potem znowu przypadkiem powstało życie. Jakie jest prawdopodobieństwo, że te dwa wymogi zostaną spełnione? Najpierw musi powstać budulec, potem z kilku budulców życie i to wszystko w jednym miejscu.

Zablokowany Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”