tokarka sinumerik 808d
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 12
Re: tokarka sinumerik 808d
Qerc pytanie ty kupowałeś gotowe oprawki czy sam robiłeś bo po rozmowie z jedna firmom powiedzieli ze kupuje się oprawkę z otworem technicznym a potem się wytacza na odpowiednią średnicę i robi otwory do mocowania narzędzia
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 5
Oprawki są prawie gotowe jedyne co trzeba zrobić to otwór roztoczyć pod średnicę chwytu noża lub innego narzędzia.
Ja robiłem następująco;
Oprawka zamocowana na maszynie
W uchwyt tokarski głowica do wytaczania
jeszcze mała uwaga najlepiej oprawkę wytaczać w gnieździe w którym później będzie mocowana, małe żółte rączki potrafią walnąć się o więcej niż trochę i potem gdy założymy do innego gniazda to mamy kilka setek różnicy a przy dokładnych otworach i wiertle VHM można się nieźle zdziwić.
Ja robiłem następująco;
Oprawka zamocowana na maszynie
W uchwyt tokarski głowica do wytaczania
jeszcze mała uwaga najlepiej oprawkę wytaczać w gnieździe w którym później będzie mocowana, małe żółte rączki potrafią walnąć się o więcej niż trochę i potem gdy założymy do innego gniazda to mamy kilka setek różnicy a przy dokładnych otworach i wiertle VHM można się nieźle zdziwić.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 5
oprawki domówiłem razem z maszyną, trzeba uderzyć do MTP jeśli to od nich jest i nawet jak doliczą sobie marżę to zamówią u chińczyka.
Jest jeszcze taka możliwość żeby zrobić samemu ja mając frezarkę wolałbym zrobić kilka sztuk samemu i po wyeliminowaniu niedoróbek zrobić kolejne już takie jak potrzebuję. Każda oprawka do jednego narzędzia na stałe przypisana i zakładasz wpisujesz offsety i jedziesz z obróbką na tokarce w ciemno .
Taką wytaczałem

Jest jeszcze taka możliwość żeby zrobić samemu ja mając frezarkę wolałbym zrobić kilka sztuk samemu i po wyeliminowaniu niedoróbek zrobić kolejne już takie jak potrzebuję. Każda oprawka do jednego narzędzia na stałe przypisana i zakładasz wpisujesz offsety i jedziesz z obróbką na tokarce w ciemno .
Taką wytaczałem

-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 12
Wielki dzięki dużo mi pomogłeś. A ta oprawka jaki ma zakres bo ja będę wytaczał na fi 25 wkładał tuleje redakcyjną na wytaczak fi 8
Dodane 46 sekundy:
A oprawki wycenili mi na 120zł
Dodane 46 sekundy:
A oprawki wycenili mi na 120zł