Oś Obrotowa dla profili MyPlasm CNC
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 4
Re: Oś Obrotowa dla profili MyPlasm CNC
Pytanie do prokopcio - przy przełączaniu profil kwadratowy/rura okrągła nie podświetla mi się "ok" przy zmianie średnicy rury. Po wpisaniu średnicy i zatwierdzeniu enterem wskakuje, ale przy symulacji palnik nie idzie po rysunku tylko chodzi sobie gdzie chce ( w osi obrotowej X i Y).
Przy profilu kwadratowym symulacja przechodzi prawidłowo. Czy to jest jeszcze w dopracowaniu (to z rurą okrągłą).
Drugie pytanie moje to ze skalowaniem - u mnie idzie tylko skalowanie w górę i w liczbach całościowych, czyli dwa, trzy itd, ale nie mogę przeskalować np. o 1,5 czy z liczbą po przecinku. I nie mogę przeskalować dół np. 0,5. Czy tak działa czy u mnie coś jest nie teges? Sprawdzałem na dwóch komputerach z win8 i 10 - oba x64,.
Przy profilu kwadratowym symulacja przechodzi prawidłowo. Czy to jest jeszcze w dopracowaniu (to z rurą okrągłą).
Drugie pytanie moje to ze skalowaniem - u mnie idzie tylko skalowanie w górę i w liczbach całościowych, czyli dwa, trzy itd, ale nie mogę przeskalować np. o 1,5 czy z liczbą po przecinku. I nie mogę przeskalować dół np. 0,5. Czy tak działa czy u mnie coś jest nie teges? Sprawdzałem na dwóch komputerach z win8 i 10 - oba x64,.
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 16
- Kontakt:
1. Rur okrągłych jeszcze nie robiłem.
2. Nie do końca rozumiem. O które okienko chodzi ?
2. Nie do końca rozumiem. O które okienko chodzi ?
-
Ad.1. Jasna sprawa.
Ad.2
Okienko do powiększania rysunku (skalowania)

Teraz dopatrzyłem w instrukcji, że skaluje pojedyńczą linię a ja próbowałem powiększyć całe logo (jednocześnie wszystkie linie) oraz strzałka jest tylko w jedną stronę (w stronę powiększania).
Bawię się i coraz bardziej mi się podoba
Przy oglądaniu możliwości tak mi się trafiło i chciałem dopytać czy tak ma być po prostu czy coś mam z win i lapkiem.
Ad.2
Okienko do powiększania rysunku (skalowania)

Teraz dopatrzyłem w instrukcji, że skaluje pojedyńczą linię a ja próbowałem powiększyć całe logo (jednocześnie wszystkie linie) oraz strzałka jest tylko w jedną stronę (w stronę powiększania).
Bawię się i coraz bardziej mi się podoba

Przy oglądaniu możliwości tak mi się trafiło i chciałem dopytać czy tak ma być po prostu czy coś mam z win i lapkiem.
-
Już jest ok. Nie mam pojęcia dlaczego mi nie chciało zmienić skali (skalowanie patrzyłem tylko na win10 a później zająłem się rurą i tym się może zamieszałem). Dzięki i przepraszam za zbędne zawracanie głowy.
Dodane 1 godzina 34 minuty 7 sekundy:
Zawracam głowę dalej.
Moim zdaniem przydała by się funkcja skalowania osobno w osi x i y, co pozwoliłoby zmienić np. długość elementu bez zmiany jego szerokości i odwrotnie. Czasami korzystam z tego w innym programie. Oczywiście przy prostym rysunku można przerysować rysunek na nowo. Tak samo przy kopiowaniu (kopiowanie w osi X lub w Y) - kopiowany element pojawia się obecnie z prawej strony i trzeba ręcznie przesunąć nad element pierwszy - gdybym chciał powielić wycinanie raz za razem w długości profila jakiś wzór. Dodatkowo np. z podaniem ilości i ewentualnego odstępu między rysunkami (żeby uwzględnić szczelinę cięcia czy odpad): kopiowanie w Y
ileś razy. Gdy ustawię już pierwszy element wystarczyło by tylko podać oś kopiowania i ilość co pozwoliłoby nie ustawiać żmudnie element za elementem. Sprawdziłem że można kopiować najpierw jeden, następnie 2 i później już 4 itd, ale trzeba ustawiać do linii.
To tylko takie moje małe sugestie które ułatwiły by mi pracę - nie koniecznie innym.
Dodane 1 godzina 34 minuty 7 sekundy:
Zawracam głowę dalej.
Moim zdaniem przydała by się funkcja skalowania osobno w osi x i y, co pozwoliłoby zmienić np. długość elementu bez zmiany jego szerokości i odwrotnie. Czasami korzystam z tego w innym programie. Oczywiście przy prostym rysunku można przerysować rysunek na nowo. Tak samo przy kopiowaniu (kopiowanie w osi X lub w Y) - kopiowany element pojawia się obecnie z prawej strony i trzeba ręcznie przesunąć nad element pierwszy - gdybym chciał powielić wycinanie raz za razem w długości profila jakiś wzór. Dodatkowo np. z podaniem ilości i ewentualnego odstępu między rysunkami (żeby uwzględnić szczelinę cięcia czy odpad): kopiowanie w Y
ileś razy. Gdy ustawię już pierwszy element wystarczyło by tylko podać oś kopiowania i ilość co pozwoliłoby nie ustawiać żmudnie element za elementem. Sprawdziłem że można kopiować najpierw jeden, następnie 2 i później już 4 itd, ale trzeba ustawiać do linii.
To tylko takie moje małe sugestie które ułatwiły by mi pracę - nie koniecznie innym.
-
- Kontakt:
Szczelina jest wliczana w odsunięcie.
Co do rozkładu to jest powielany z poprzedniej operacji :
niestety na razie tylko tyle.
Co do rozkładu to jest powielany z poprzedniej operacji :
niestety na razie tylko tyle.
-
- Kontakt:
Tylko wtedy jest to mało wydajne ponieważ narożniki/promienie profili są traktowane w inny sposób niż na płaskim, czy rura okrągła.
Nawet nie chciało mi się sprawdzać
Nawet nie chciało mi się sprawdzać

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 5
Pewnie głupie pytanie - skąd pobrać wersję oprogramowania do osi obrotowej?
-
- Kontakt:
Niestety w związku z dużymi utrudnieniami produkcyjnymi w związku z covidem, prace nad osią obrotową zostały wstrzymane 
wersja wstępna jest dostępna tutaj : https://www.proma-elektronika.com/downl ... NC108a.exe
niestety jest jeszcze wersją mocno prototypową bez instrukcji.
jak coś to tu postaram się pomóc.

wersja wstępna jest dostępna tutaj : https://www.proma-elektronika.com/downl ... NC108a.exe
niestety jest jeszcze wersją mocno prototypową bez instrukcji.
jak coś to tu postaram się pomóc.