Oś Obrotowa dla profili MyPlasm CNC

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.

giloman
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 4
Posty: 54
Rejestracja: 25 lip 2010, 23:29
Lokalizacja: Chełm

Re: Oś Obrotowa dla profili MyPlasm CNC

#11

Post napisał: giloman » 19 wrz 2020, 18:25

Pytanie do prokopcio - przy przełączaniu profil kwadratowy/rura okrągła nie podświetla mi się "ok" przy zmianie średnicy rury. Po wpisaniu średnicy i zatwierdzeniu enterem wskakuje, ale przy symulacji palnik nie idzie po rysunku tylko chodzi sobie gdzie chce ( w osi obrotowej X i Y).
Przy profilu kwadratowym symulacja przechodzi prawidłowo. Czy to jest jeszcze w dopracowaniu (to z rurą okrągłą).
Drugie pytanie moje to ze skalowaniem - u mnie idzie tylko skalowanie w górę i w liczbach całościowych, czyli dwa, trzy itd, ale nie mogę przeskalować np. o 1,5 czy z liczbą po przecinku. I nie mogę przeskalować dół np. 0,5. Czy tak działa czy u mnie coś jest nie teges? Sprawdzałem na dwóch komputerach z win8 i 10 - oba x64,.




Autor tematu
prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 11
Posty: 1082
Rejestracja: 11 sty 2005, 13:03
Lokalizacja: Grodków
Kontakt:

Re: Oś Obrotowa dla profili MyPlasm CNC

#12

Post napisał: prokopcio » 19 wrz 2020, 20:21

1. Rur okrągłych jeszcze nie robiłem.
2. Nie do końca rozumiem. O które okienko chodzi ?


giloman
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 4
Posty: 54
Rejestracja: 25 lip 2010, 23:29
Lokalizacja: Chełm

Re: Oś Obrotowa dla profili MyPlasm CNC

#13

Post napisał: giloman » 19 wrz 2020, 21:52

Ad.1. Jasna sprawa.
Ad.2
Okienko do powiększania rysunku (skalowania)
Obrazek
Teraz dopatrzyłem w instrukcji, że skaluje pojedyńczą linię a ja próbowałem powiększyć całe logo (jednocześnie wszystkie linie) oraz strzałka jest tylko w jedną stronę (w stronę powiększania).
Bawię się i coraz bardziej mi się podoba :D
Przy oglądaniu możliwości tak mi się trafiło i chciałem dopytać czy tak ma być po prostu czy coś mam z win i lapkiem.


Autor tematu
prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 11
Posty: 1082
Rejestracja: 11 sty 2005, 13:03
Lokalizacja: Grodków
Kontakt:

Re: Oś Obrotowa dla profili MyPlasm CNC

#14

Post napisał: prokopcio » 20 wrz 2020, 11:49

scl.png


giloman
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 4
Posty: 54
Rejestracja: 25 lip 2010, 23:29
Lokalizacja: Chełm

Re: Oś Obrotowa dla profili MyPlasm CNC

#15

Post napisał: giloman » 20 wrz 2020, 14:24

Już jest ok. Nie mam pojęcia dlaczego mi nie chciało zmienić skali (skalowanie patrzyłem tylko na win10 a później zająłem się rurą i tym się może zamieszałem). Dzięki i przepraszam za zbędne zawracanie głowy.

Dodane 1 godzina 34 minuty 7 sekundy:
Zawracam głowę dalej.
Moim zdaniem przydała by się funkcja skalowania osobno w osi x i y, co pozwoliłoby zmienić np. długość elementu bez zmiany jego szerokości i odwrotnie. Czasami korzystam z tego w innym programie. Oczywiście przy prostym rysunku można przerysować rysunek na nowo. Tak samo przy kopiowaniu (kopiowanie w osi X lub w Y) - kopiowany element pojawia się obecnie z prawej strony i trzeba ręcznie przesunąć nad element pierwszy - gdybym chciał powielić wycinanie raz za razem w długości profila jakiś wzór. Dodatkowo np. z podaniem ilości i ewentualnego odstępu między rysunkami (żeby uwzględnić szczelinę cięcia czy odpad): kopiowanie w Y
ileś razy. Gdy ustawię już pierwszy element wystarczyło by tylko podać oś kopiowania i ilość co pozwoliłoby nie ustawiać żmudnie element za elementem. Sprawdziłem że można kopiować najpierw jeden, następnie 2 i później już 4 itd, ale trzeba ustawiać do linii.
To tylko takie moje małe sugestie które ułatwiły by mi pracę - nie koniecznie innym.


Autor tematu
prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 11
Posty: 1082
Rejestracja: 11 sty 2005, 13:03
Lokalizacja: Grodków
Kontakt:

Re: Oś Obrotowa dla profili MyPlasm CNC

#16

Post napisał: prokopcio » 20 wrz 2020, 18:43

Szczelina jest wliczana w odsunięcie.
Co do rozkładu to jest powielany z poprzedniej operacji :

niestety na razie tylko tyle.


giloman
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 4
Posty: 54
Rejestracja: 25 lip 2010, 23:29
Lokalizacja: Chełm

Re: Oś Obrotowa dla profili MyPlasm CNC

#17

Post napisał: giloman » 21 wrz 2020, 07:55

prokopcio pisze:
19 wrz 2020, 20:21
1. Rur okrągłych jeszcze nie robiłem.
Pewnie nie odkryłem nic nowego - kiedy damy na naroże profila promień rury oraz na wysokość i szerokość wartość średnicy rury to można się już bawić w cięcie rur :D Przynajmniej przy symulacji pracuje tak jak powinno.
Obrazek
Obrazek


Autor tematu
prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 11
Posty: 1082
Rejestracja: 11 sty 2005, 13:03
Lokalizacja: Grodków
Kontakt:

Re: Oś Obrotowa dla profili MyPlasm CNC

#18

Post napisał: prokopcio » 21 wrz 2020, 08:52

Tylko wtedy jest to mało wydajne ponieważ narożniki/promienie profili są traktowane w inny sposób niż na płaskim, czy rura okrągła.
Nawet nie chciało mi się sprawdzać ;)


freerad
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 214
Rejestracja: 21 lip 2009, 07:55
Lokalizacja: maków podhalański

Re: Oś Obrotowa dla profili MyPlasm CNC

#19

Post napisał: freerad » 18 paź 2020, 20:45

Pewnie głupie pytanie - skąd pobrać wersję oprogramowania do osi obrotowej?


Autor tematu
prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 11
Posty: 1082
Rejestracja: 11 sty 2005, 13:03
Lokalizacja: Grodków
Kontakt:

Re: Oś Obrotowa dla profili MyPlasm CNC

#20

Post napisał: prokopcio » 18 paź 2020, 22:12

Niestety w związku z dużymi utrudnieniami produkcyjnymi w związku z covidem, prace nad osią obrotową zostały wstrzymane :(
wersja wstępna jest dostępna tutaj : https://www.proma-elektronika.com/downl ... NC108a.exe

niestety jest jeszcze wersją mocno prototypową bez instrukcji.
jak coś to tu postaram się pomóc.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”