Potrzebna Fachowa pomoc
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 13
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 8
- Kontakt:
Nie wiem czego nie wiesz, po tym linku to nawet ja kumam o co chodzi.errorexe1929 pisze:Mrozik, Tyle to ja wiem, ale jak bym chciał robić ssk-b01 to wyczytałam gdzieś w necie ze http://www.akcesoria.cnc.info.pl/pliki/ ... kowych.pdf rozdział transformator jak sie do tego ukierunkować
-
-
dobra dzięki na razie zamilknę jak już będę miał cały projekt skończony to go przedstawię i omówimy błędy
[ Dodano: 2008-06-08, 19:01 ]
Witam ponownie poprawiłem swój projekt i po raz kolejny proszę o szczerą ocen z propozycjami co zmienić uprzedzam ze starał się wykorzystać tylko to co mam za darmo i zminimalizować wszystkie koszty od minimum.
Oś Y zastosowałem wałek D25mm który jest podparty na dwóch końcach na wałku będą jeździły 4 łożyska wzdłużne na łożyska będzie zamontowany stół do napędu użyłem śruby Tr16x4 która jest osadzona na 3 łożyska kulowych

Stół Będzie zrobiony z rurki 20x30 wielkość stołu to 500x500mm

Oś X do tej osi użyłem takich samych elementów jak do osi Y tylko ze zamiast wałka d25 użyłem d20
Oś Z takie same elementy jak oś X

No i na koniec wrzucam w jaki sposób mam zamiar mocować elementy do obróbki

Z góry przepraszam ze jest to tak chaotycznie o pisane niestety niema teraz czasu tera na bawienie się z projektem
[ Dodano: 2008-06-08, 19:01 ]
Witam ponownie poprawiłem swój projekt i po raz kolejny proszę o szczerą ocen z propozycjami co zmienić uprzedzam ze starał się wykorzystać tylko to co mam za darmo i zminimalizować wszystkie koszty od minimum.
Oś Y zastosowałem wałek D25mm który jest podparty na dwóch końcach na wałku będą jeździły 4 łożyska wzdłużne na łożyska będzie zamontowany stół do napędu użyłem śruby Tr16x4 która jest osadzona na 3 łożyska kulowych

Stół Będzie zrobiony z rurki 20x30 wielkość stołu to 500x500mm

Oś X do tej osi użyłem takich samych elementów jak do osi Y tylko ze zamiast wałka d25 użyłem d20

Oś Z takie same elementy jak oś X

No i na koniec wrzucam w jaki sposób mam zamiar mocować elementy do obróbki

Z góry przepraszam ze jest to tak chaotycznie o pisane niestety niema teraz czasu tera na bawienie się z projektem
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 8
- Kontakt:
Koniecznie sprawdź jak sie to wszystko ma do łożysk , bo na przyklad w osi z to ci może trochę zabraknąć miejsca w zależności jakie łożyska zastosujesz, bo można zawsze dać mniejsze ale wtedy także zmniejsza się średnica czopu. No i jeżeli chcesz kasować luz w sposób powszechnie znany, tj dwa łożyska + dystans między nimi+dwie nakrętki to ten dystans między nimi trzeba sobie mądrze zaprojektować, tak aby łatwo było wykonać cały element. Druga sprawa to mocowanie łożysk liniowych, jeśli ma być tak jak w książce pisze to muszą być jakoś zabezpieczone przed wypadaniem z obudów. Lepiej od razu sobie zaprojektować podpory boczne co będą oś x trzymać, no i obudowy łożysk moim skromnym zdaniem najlepiej dać jak najszerzej się da, a przynajmniej w miejscu gdzie jest skrajne położenie osi freza. wogóle to bardzo podobna konstrukcja do mojej frezareczki.
Mocowanie wrzeciona takie jakieś liche, dodaj tam trochę materiału.
No i rozstaw prowadnice x ile się da, mniejszy momencik będzie na nie działał, przestrzeni obróbki i tak nie stracisz.
Mocowanie wrzeciona takie jakieś liche, dodaj tam trochę materiału.
No i rozstaw prowadnice x ile się da, mniejszy momencik będzie na nie działał, przestrzeni obróbki i tak nie stracisz.
-
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Witaj "errorexe1929"
w osi Y wałki koniecznie podeprzyj na takiej długosci bedziesz miał ugiecie
dwie poprzeczne belki pod stołem zwymiaruj tak - chodzi o ich grubość - abys po wcisnięciu łożysk mógł zabezpieczyć łożyska pierścieniami
W oci X rozstawiłbym troche szerzej wałki bez wymiarów nie widać za dobrze a nie wiem czy rysunki sa skalowane - wyglądaja trochę wąsko
Natomiast oś Z zrób tak jak gdzieś w postach opisuje kol Leoo
TZN silnik śruba i wałki przesuwaja się jako jeden blok w Stałych łożyskach
coś jak zrobił kol Gmaro
wzmocnij też mocowanie- półkę na wrzeciono
jakieś zastrzały i grubszą blaszke
Wałki 25 /20 /20powinny sie sprawdzic bez problemów
Ale z własnego doświadczenia radzę Zrób wałki podparte
To znacznie zwiększa sztywność maszynki
w osi Y wałki koniecznie podeprzyj na takiej długosci bedziesz miał ugiecie
dwie poprzeczne belki pod stołem zwymiaruj tak - chodzi o ich grubość - abys po wcisnięciu łożysk mógł zabezpieczyć łożyska pierścieniami
W oci X rozstawiłbym troche szerzej wałki bez wymiarów nie widać za dobrze a nie wiem czy rysunki sa skalowane - wyglądaja trochę wąsko
Natomiast oś Z zrób tak jak gdzieś w postach opisuje kol Leoo
TZN silnik śruba i wałki przesuwaja się jako jeden blok w Stałych łożyskach
coś jak zrobił kol Gmaro
wzmocnij też mocowanie- półkę na wrzeciono
jakieś zastrzały i grubszą blaszke
Wałki 25 /20 /20powinny sie sprawdzic bez problemów
Ale z własnego doświadczenia radzę Zrób wałki podparte
To znacznie zwiększa sztywność maszynki
-
ARGUS - według mojej symulacji na osi Y przy detalu 50 kg będzie ugięcie 0,04mm a raczej nic tak ciężkiego nie będę kład zazwyczaj będzie to laminat do pbc lub płyta wiórowa 18mm (w symulacji uwzględniłem wagę stołu), jeśli chodzi o te poprzeczne belki będą one zrobione z płaskownika 40mm a rozstaw pod pierścienie wynosi 37,3 wiec będzie git natomiast oś Z jeszcze rozpatrzę THX za pomoc jak coś wymoce to postaram sie zaprezentować
[ Dodano: 2008-06-13, 19:50 ]
Witam dziś dorwałem na szrocie prawie nówkę Frezarkę Einhell Bavaria BOF 1400 E za 20zł wiec chyba dobry zakup śmiga jak ta lala niema nawet zadrapań nawet niebyła brudna prosto z pudełka. Myślicie ze sie nada na wrzeciono

Jak ją odpowiednio przerobie to wrzucę foty
[ Dodano: 2008-06-17, 17:02 ]
Witam ponownie, mam takie pytanko jakie sklepy z silnikami krokowymi polecacie oprócz allegro ta już nic więcej nie kupie i jakbyście mogli to napiszcie jakie modele są najlepsze w przedziale cenowym do 100zł za sztukę i prądzie do 1,7A proszę pisać na PW lub na e maila [email protected]
[ Dodano: 2008-06-13, 19:50 ]
Witam dziś dorwałem na szrocie prawie nówkę Frezarkę Einhell Bavaria BOF 1400 E za 20zł wiec chyba dobry zakup śmiga jak ta lala niema nawet zadrapań nawet niebyła brudna prosto z pudełka. Myślicie ze sie nada na wrzeciono

Jak ją odpowiednio przerobie to wrzucę foty
[ Dodano: 2008-06-17, 17:02 ]
Witam ponownie, mam takie pytanko jakie sklepy z silnikami krokowymi polecacie oprócz allegro ta już nic więcej nie kupie i jakbyście mogli to napiszcie jakie modele są najlepsze w przedziale cenowym do 100zł za sztukę i prądzie do 1,7A proszę pisać na PW lub na e maila [email protected]