Fotowoltaika
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 12
Re: Fotowoltaika
No teraz z lekarzem to słaby przykład, bo co najwyżej to mogę do niego zadzwonić i przez telefon otrzymać diagnozę..
jeśli znasz fachowca z taka wiedza to mi zaproponuj, jeśli nie to odpuść sobie. Bo gadania o niczym dwie strony a tylko kol. Pitsa bez zbędnego medrkowania dał konkretny namiar.
jeśli znasz fachowca z taka wiedza to mi zaproponuj, jeśli nie to odpuść sobie. Bo gadania o niczym dwie strony a tylko kol. Pitsa bez zbędnego medrkowania dał konkretny namiar.
„Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy”…
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
No, nierzadko to nawet coś więcej niż wiedza, czyli niewiedza 
Dodane 1 minuta 37 sekundy:

Dodane 1 minuta 37 sekundy:
No właśnie o tym napisałem.Bo gadania o niczym dwie strony ...
czilałt...
-
Jeszcze brakuje kolegi na S, specjalisty od wszystkiego.
„Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy”…
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Daniu pisze:gadania o niczym dwie strony
Oj, nie, nie, są tu dobre rzeczy.

antybeton pisze:załóż baterię kondensatorów i stosowny regulator. Tak się robiło od lat i to działa i jest wielokrotnie tańsze od fotowoltaiki.
To rozwiązuje jeden problem i można działać dalej. Proste i skuteczne rozwiązanie. Tak samo w PV też powinno być proste i skuteczne.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
-
Wiem, ze tak się robi, ale instalacje PV tez chce założyć, dlatego szukam rozwiązania żeby to pogodzić. Tak to będę musiał założyć baterie kondensatorów do indukcyjnej i dlawiki do pojemnościowej. Jak falownik nie będzie spełniał roli kompensatora to wtedy dołożę osobny kompensator. Ale to muszę jeszcze z kimś doświadczonym przedyskutować...
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
A masz jakieś odbiorniki pojemnościowe ?
Narzekasz że dwie strony pisania o niczym, narzekasz żeby Ci nie tłumaczyć, a najwyraźniej nic nie wiesz i robisz wszystko żeby nadal nie wiedzieć ...
Kompensację można robić lokalnie, do każdego odbiornika osobno. Kiedyś tak robiono z oprawami na świetlówki - każda miała własny kondensator kompensujący. Jest to wyjątkowo proste i wyjątkowo skuteczne, a jedynym potrzebnym przyrządem jest dobrej klasy amperomierz prądu zmiennego.
No ale możesz dalej narzekać że gadamy bez sensu i domagać się podania rozwiązania na srebrnej tacy.
Tylko z taką postawą, to Ci gwarantuję że zostaniesz wydymany i przepłacisz.
Możesz nie odpisywać, bo już wszystko co było do powiedzenia powiedziano.
-
Nie szukam rozwiązania na forum tylko kogoś kto się na tym zna, lub może kogoś polecić. Narazie chciałbym się dowiedzieć czy to jest w ogóle do zrealizowania. Jak znajdę potencjalnego wykonawcę to po niezbędnych pomiarach dobierzemy części. Jeśli się na tym znasz to chętnie wysłucham podpowiedzi.
Z odbiorników pojemnościowych mam kilka zasilaczy impulsowych, kilkanaście falownikow, reszta chyba indukcyjna, silniki, świetlówki...
Z odbiorników pojemnościowych mam kilka zasilaczy impulsowych, kilkanaście falownikow, reszta chyba indukcyjna, silniki, świetlówki...
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Jeśli masz dużo miejsca patrz ma koszt 1kW. Jeżeli mało, to bierz droższe, ale wydajniejsze.Daniu pisze:Bo znalazłem chinczyki (tak wiem, większości paneli jest tam robiona) co maja 440w, cos co ma 360w,
Obawiam się, że się nie doczekasz. Nadmiar prądu masz w lecie, a największe potrzeby zimą. Chciałbyś zakumulować kilka tysięcy kWh prądu tylko do domu, czy kilkadziesiąt do firmy?elektro nik pisze:
Mnie osobiście przytłacza zabawa w jakieś hybrydowe kupywanie o odsprzedawanie prądu, z tego powodu czekam aż stanieją akumulatory energii. Jak będą tańsze a ich żywotność się wydłuży to zacznę myśleć nad systemem fotowoltaicznym. Interesuje mnie tylko instalacja niezależna po której uruchomieniu będę mógł odłączyć się od obecnego dostawcy, wypierdulkać jego licznik, abonament i babranie się w podpisywanie umów
Wyobrażasz sobie taki własny akumulator w rozsądnej cenie?
Możemy narzekać na dostawców prądu, ale oferują nam właśnie taki akumulator za darmo. Można przyjąć, że ma sprawność 80% dla instalacji do 10kW i 70% powyżej. To bardzo rozsądna opcja. Akumulatorem o nieograniczonej wręcz pojemności jest sieć. Oddajesz prąd jak świeci słońce, odbierasz kiedy potrzebujesz.
Jeśli miałbyś własny, to oprócz ceny zakupu, żywotności też musiałbyś się liczyć z jego sprawnością. Na chwilę obecną Twój pomysł jest bez sensu.
Myślę, że w niedługim czasie rozwiązania z akumulatorami mogą zacząć się kalkulować, ale akumulatory niewielkie, kilku, kilkunastu kilowatowe, zależnie od dziennego zapotrzebowania. Coś w stylu samochodów hybrydowych, w trasę tym się nie puścisz, ale wokół komina możesz trochę zaoszczędzić. Na akumulatorze inwerter może działać całą dobę, można sobie kompensować moce i wyłapywać piki, ładować w tańszej, korzystać w droższej taryfie. Jednak bez sieci to na razie nie wypali. I rozwiązania o których piszę nie są dzisiaj tak tanie, aby były opłacalne. Chyba że sam potrafisz sobie zbudować tak zaawansowany system, to może załapiesz się na krawędź opłacalności.
Dodane 7 minuty 33 sekundy:
Dzisiaj fotowoltaika jest opłacalna, więc rada przestaje być na czasie. Odpowiedni inwerter skompensuje moce na całej instalacji, więc nie ma potrzeby bawić się w dławiki i inne rzeczy koło każdego urządzenia. Nie jestem pewien, czy to również działa, kiedy brakuje słońca, czy jest czym kompensować, ale może wystarczy skompensować część energii, aby wypaść z limitów i nie płacić. Nie znam sytuacji.antybeton pisze:Jeżeli chcesz uniknąć opłat za moc bierną ( indukcyjną) załóż baterię kondensatorów i stosowny regulator. Tak sie robiło od lat i to działa i jest wielokrotnie tańsze od fotowoltaiki.
Dodane 8 minuty 18 sekundy:
Ogólnie fotowoltaika to rozległy temat. Najgorsze jest to, że spotykamy się z handlowcami, a Ci są fachowcami od skutecznej sprzedaży, a na niuansach fotowoltaiki niekoniecznie się znają. A są istotne szczegóły, na które trzeba zwracać uwagę, a o których handlowiec nie wie, albo nawet nie chce powiedzieć. Użytkownicy najczęściej uczą się na własnych błędach, kiedy jest już za późno.
zlp.com.pl
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Taki panel sloneczny swoja moc ma tylko przy bezchmurnym niebie i z odpowiednim padaniem promieni slonecznych. Sa dni ze i latem malo mocy oddaja.
Inwerter w instalacji fv służy do zmiany pradu stalego z paneli na zmienny w instalacji.
Po zalozeniu instalacji fv i wpieciu do sieci dostaniesz licznik dwukierunkowy czy wtedy zostawia licznik mocy biernej?
Inwerter w instalacji fv służy do zmiany pradu stalego z paneli na zmienny w instalacji.
Po zalozeniu instalacji fv i wpieciu do sieci dostaniesz licznik dwukierunkowy czy wtedy zostawia licznik mocy biernej?
„Denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych.”
- Ernest Hemingway
- Ernest Hemingway