Lasery Kimla wycinają za darmo

Firma Kimla wycina laserem za darmo

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów

Autor tematu
nicek
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 117

Re: Lasery Kimla wycinają za darmo

Post napisał: nicek » 01 paź 2020, 19:55

Aktualnie obsługuje do 16 osi ale to jest ograniczenie narzucone przez nas, jak będzie potrzeba to się zwiększy do 32 czy 64.
Na razie nie było potrzeby.
System działa na bazie Ethernetu czasu rzeczywistego.
Sprzętowy interpolator buforuje dane z hosta PC i po interpolacji i sterowaniu dynamiką przesyła dane synchronicznie do serwonapędów bazujących na FPGA i stworzonych przez nas procesorów sygnałowych z koprocesorami wspomagającymi przetwarzanie sygnałów od regulatorów pozycji, prędkości, momentu do space vector modulation i PWM.

W odróżnieniu od rozwiązań klasycznych interpolator oblicza dla każdego napędu wartość zadaną pozycji, prędkości i przyspieszenia oraz ogranicza zryw. Wszystkie te dane są przesyłane z częstotliwością do 20kHz do serwonapędów i przetwarzane są wewnątrz nich.

Jest to system bezuchybowy czyli taki w którym niezależnie od prędkości regulatory mają za zadanie dążyć błędem pozycji do zera.
Natomiast w klasycznych rozwiązaniach błąd pozycji wykorzystywany jest do wyliczenia prędkości czyli błąd jest zero tylko gdy maszyna stoi.

W systemie Beckhoff z protokołem Ethercat w ogóle nie ma interpolatora sprzętowego tylko jest symulator interpolatora na procesorze PC i dane do serwo są wysyłane wprost z PC. Niestety PC w szczególności z Windows nie jest i nigdy nie będzie maszyną czasu rzeczywistego niezależnie od prób "urzeczywistniania" go jakimiś trikami mającymi minimalizować jitter. Można go minimalizować, ale i tak takim "symulatorom" zawsze będzie daleko od rozwiązań sprzętowych.

bsd
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 5

Post napisał: bsd » 01 paź 2020, 21:13

oprawcafotografii pisze:
30 wrz 2020, 20:48
lepi pisze:
30 wrz 2020, 20:14
A po co przy każdej warstwie obróbki kieszeni narzędzie wyjeżdża na Z0? Dopiero co było o optymalizacji czasu obróbki.
Zaszłość. Nikomu nie chce się tego zmieniać ;)

q

Dodane 1 minuta 33 sekundy:
bsd pisze:
30 wrz 2020, 20:31
...
Bardzo fajna opcja ale minimalizacja ryzyka kolizji nie zmienia faktu, że generalnie nie powinno się jeździć nad detalami. ...
Bo po co jeśli algorytm unikania kolizji działa? W takim wypadku latanie dookoła to marnowanie czasu...

q
Wystarczy dać wpalenie od innej strony i nie ma latania doookoła w 99% przypadków. Długość drogi w zasadzie ta sama.

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 26

Post napisał: pitsa » 01 paź 2020, 21:53

Podziwiam jakość cięcia moich drobiazgów. :)
Obrazek
Na zdjęciu tego nie da się pokazać ale krawędź jest gładka. A krawędzie krawędzi ostre ale nie kaleczące skóry dłoni, czyli rewelacyjne. Powierzchnia cięcia jest delikatnie wklęsła co widoczne jest przy obserwacji odbicia światła. Być może jest to efekt skurczu materiału rozgrzanego w bardzo płytkiej strefie, bo da się ten skurcz dojrzeć na ostrej krawędzi wewnętrznej prostokątnego wycięcia o szerokości 2mm. Tutaj tuż nad górnym narożniku wewnętrznym widać rozjaśnienie powierzchni czyli efekt jej zakrzywienia:
Obrazek
Te czarne punkty widoczne na krawędzi cięcia to przecięte przez laser pęcherze wewnątrz materiału. Przyjrzałem się polerowanej powierzchni blachy i też je widać pod mocna lupą. Taką właściwość ma ta stal. Nie wiedziałem, że aż tyle dziur jest w blachach.

Promień fiber laser jak jest modulowany? Jaka jest częstotliwość pulsów? Bo to one są głównym sprawcą tego jak wygląda powierzchnia cięcia.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11
Kontakt:

Post napisał: Petroholic » 01 paź 2020, 23:04

Moje panele też doszły i oba są z napisami... Wycięto w sumie 3? Bo jeden miał być niby bez napisów :)

Jak zaraz znajdę kabelek do fona to wrzucę fotki i dla poprawy Wam humoru na wieczór powiem czemu jestem debilem :D

Ale panele pierwsza klasa :) Cud, miód i orzeszki z domieszką bakalii :D

Autor tematu
nicek

Post napisał: nicek » 01 paź 2020, 23:18

Tak, laser moduluje moc podczas cięcia ale płynnie.
Zbliżając się do narożnika i zwalniając płynnie zmniejsza moc.
Tu nie stosujemy modulacji cyfrowej bo wychodzi gorzej.
Źródło ma do 5kHz więc przy dużych prędkościach zaczyna być widać większe prążki.
To co na zdjęciu to wynika z dużej mocy, to było cięte przy 6kW.
Jeśli komuś zależy na chropowatości a nie wydajności przy tak cienkiej blasze to zmniejszamy moc do ok 2kW i wówczas powierzchnia jest prawie lustrzana.
Panel bez napisów schował się za biurkiem ale masz 2 z napisami jak chciałeś.

Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: Petroholic » 01 paź 2020, 23:47

nicek pisze:Panel bez napisów schował się za biurkiem ale masz 2 z napisami jak chciałeś.
Wystarczył by mi jeden :) Więcej takich maszynek nie mam i raczej nie planuję mieć w najbliższej przyszłości ale jeść nie woła i znajdzie swoje miejsce na półce "przydasi" :)

A to żeby wam humor poprawić - bo już się sam z tego śmieję ale w pierwszej chwili miałem ochotę sam sobie młotkiem wymierzyć sprawiedliwość :D

Paczka w drodze :) Miałem ochotę przy kurierze zębami otwierać :)

Obrazek

Unboxing :) Pakowanie profi jakby jechała szyba 1.5mm nie stal :) Czuję się jak 10cio latek w Dzień Dziecka :D

Obrazek Obrazek

Uzbrajanie :) Ja cię... Z każdym przełącznikiem coraz ładniejszy, a z panelem to już wogóle klękajcie narody :D

Obrazek

Reakcja :)

Obrazek

I chwilę później nastąpił grom z jasnego nieba... Przymiarka do maszyny... Nie pasuje :(
Jak to możliwe, przecież zmierzyłem dokładnie i rysowałem w Cadzie, nie odręcznie i liczyłem odstępy żeby było równo... O co kaman???

Otóż winowajcą całej sytuacji jest pośpiech... Gwoli wyjaśnienia. Temat zobaczyłem chyba w poniedziałek. Targi od wtorku... Shit... Wtorek późnym wieczorem wracam styrany z pracy. Siadam do kompa. Wyciągam z kieszeni zmięta kartkę z wymiarami panelu 415x440. Z półki instrukcja SZGH i wymiary montażowe. Rysuję i przed północą wysyłam projekt...

I nagle przychodzi olśnienie... Jestem debilem... Panel ma wymiary takie jak zapisałem ale nie 415x440 tylko 440x415...

Obrazek Obrazek

Teraz chyba wszystko jasne :D

Ale po dłuższym przemyśleniu. Ten panel będzie tam siedział choćbym miał od nowa skrzynkę zrobić :D Wymyśliłem już jak zrobić riser pod panel tak, żeby pasował i jeśli dobrze pomyślę to uda się nawet może zrobić riser na zawiasach tak żeby w razie potrzeby móc zajrzeć pod spód bez odkręcania miliona śrubeczek :) Czas odkurzyć drukarkę 3D i kupić jakieś nowe filamenty :)

Niektórzy pewnie powiedzą - obetnij po 12.5mm z góry i z dołu i wejdzie... Nie! Tym razem to maszyna będzie pasować do panela :D I nie, nie zamontuję go bokiem żeby pracować przy maszynie na leżąco jak mi dzisiaj jeden kolega doradził :D

Autor tematu
nicek

Post napisał: nicek » 02 paź 2020, 00:03

Nie martw się. Błędy się zdarzają i mi.
Przyślij poprawiony projekt to wytniemy jeszcze raz.

Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: Petroholic » 02 paź 2020, 00:08

Dzięki bardzo za ofertę ale nie chcę nadużywać życzliwości :) Zrobiłem babola to teraz chętnie się wykażę żeby go naprawić :) Poza tym spodobał mi się pomysł otwierania panela "na szybko" więc nad tym popracuję :)

atlc
Posty w temacie: 17

Post napisał: atlc » 02 paź 2020, 00:31

Nie na leżąco, postaw tokarkę w pionie, będzie karuzelowa :D

Autor tematu
nicek

Post napisał: nicek » 02 paź 2020, 00:39

Nie kombinuj tylko przyślij poprawiony projekt.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”