Autodesk Fusion 360 - kącik porad
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 54
Re: Autodesk Fusion 360 - kącik porad
No niestety. Tak czy inaczej cena Fusiona w porównaniu z czymkolwiek innym pozostaje nie do pobicia... do czasu aż i ona się nie zmieni. No i teraz na otarcie łez 40% taniej, za niecałe 1400zł z VATem można kupić na rok lub niecałe 3600zł na 3 lata.
Ciekawe, czy w takiej sytuacji, gdyby ograniczenia rzeczywiście mocno zabolały użytkowników, nie pojawią się wersje scrackowane.
Mnie bardziej boli, że część funkcji CAMa, szczególnie związanych z czwartą osią, jest jedynie w rozszerzeniu, które kosztuje około 10 tys i zawiera mnóstwo bezużytecznych funkcji + tych kilka np. na 4 oś, które bardzo by się przydały. Trochę bez sensu, że jest CAM do 5 osi nieograniczony, a przy 4 już jest problem.
Ciekawe, czy w takiej sytuacji, gdyby ograniczenia rzeczywiście mocno zabolały użytkowników, nie pojawią się wersje scrackowane.
Mnie bardziej boli, że część funkcji CAMa, szczególnie związanych z czwartą osią, jest jedynie w rozszerzeniu, które kosztuje około 10 tys i zawiera mnóstwo bezużytecznych funkcji + tych kilka np. na 4 oś, które bardzo by się przydały. Trochę bez sensu, że jest CAM do 5 osi nieograniczony, a przy 4 już jest problem.
Raczej nie, jest wyraźnie napisane personal licence. Startup to normalna wersja komercyjna.
-
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Jeśli dobrze rozumiem to wystarczy odpowiednio zmodyfikować postprocesor lub wygenerować kod na 5cio ośkę bez ruchu jednej z osi i masz 4Avalyah pisze:jest CAM do 5 osi nieograniczony, a przy 4 już jest problem

-
Petroholic pisze:Jeśli dobrze rozumiem to wystarczy odpowiednio zmodyfikować postprocesor lub wygenerować kod na 5cio ośkę bez ruchu jednej z osi i masz 4
Też coś o tym czytałem, ale jeszcze za cienki jestem, żeby się w to bawić, póki co tylko teoretycznie poprzeglądałem opcje, praktyka dopiero przede mną. Tak czy inaczej i tak jest teraz lepiej, bo kilka operacji ma opcję "Wrap Toolpath", także całkiem sporo da się zrobić, oprócz jedynie chyba jakiejś poważniejsze obróbki symultanicznej wszystkimi 4 osiami jednocześnie.
-
- Kontakt:
Obróbka symultaniczna wszystkimi osiami pójdzie bez problemu jeśli Fusion ma opcję generowania programu wykorzystując RTCP (jeszcze nie sprawdzałem) i twój sterownik to łyknie... Aktualnie sam się w tym zagłębiam mocno to za kilka dni mogę dać odpowiedź na to pytanie
Eksperymentuję z RTCP i chińskim sterowaniem
Sterownika jeszcze nie mam ale wysyłam chińczykom programy do analizy i czekam na filmiki zwrotne jak się zachowuje sterownik i jak wygląda ścieżka narzędzia 

-
- Posty w temacie: 11
No pewnie cena urośnie, ale jakie to ma teraz znaczenie?
Póki jest tanio (lub bezpłatnie), to trzeba korzystać. Jak będzie drogo to się będzie szukać alternatywy.
Dodane 1 minuta 48 sekundy:
A czy ja pytałem o zmiany?
Pytam, czy ktoś zna inny soft w zbliżonej cenie i funkcjonalności.
Jak ktoś juz nie łapie się pod startup to cena nie równa się 0.
Póki jest tanio (lub bezpłatnie), to trzeba korzystać. Jak będzie drogo to się będzie szukać alternatywy.
Dodane 1 minuta 48 sekundy:
bdgr pisze:Zmiany są w przedziale cenowym <= 0
A czy ja pytałem o zmiany?
Pytam, czy ktoś zna inny soft w zbliżonej cenie i funkcjonalności.
Jak ktoś juz nie łapie się pod startup to cena nie równa się 0.
-
Petroholic pisze:jeśli Fusion ma opcję generowania programu wykorzystując RTCP (jeszcze nie sprawdzałem) i twój sterownik to łyknie
Nie wiem, co to RTCP, maszyna jest na PikoCNC. Także dzięki, ale to chyba za wysokie progi. Póki co indeksowanie plus te kilka operacji z możliwością owinięcia na walcu w zupełności mi wystarczą.
Dodane 38 sekundy:
atlc pisze:Jak ktoś juz nie łapie się pod startup to cena nie równa się 0.
Jak się nie łapie to te 1500-2000zł rocznie nie powinno być problemem.
-
- Kontakt:
ZapomnijAvalyah pisze:maszyna jest na PikoCNC

Rotating Tool Center PointAvalyah pisze:Nie wiem, co to RTCP
Słownie organoleptycznie załóżmy, że stoisz czubkiem wiertła w punkcie X0Y0Z0A0.
Jeśli dasz kolejną komendę G1 A90 to:
Bez RTCP maszyna obróci oś A o 90 stopni i jesteś dalej w punkcie maszynowym 0,0,0 tylko na bocznej ścianie detalu.
Z RTCP maszyna obróci oś A o 90 stopni ale jednocześnie nadrzuci pozostałe osie (ukrycie) i wiertło dalej dotyka materiału w tym samym punkcie. Mimo, że osie pojechały same z siebie to na ekranie masz dalej X0Y0Z0A90 bo układ odniesienia koryguje koordynaty maszyny wedle parametrów RTCP... Do tego dochodzą dodatkowe komendy G05, G06, G07 i G09...
Największą zaletę RTCP (w Haasie nazywa się to TCPC, w Mazaku TPC itd...) widać właśnie na ich filmiku instruktażowym

Ostatnio zmieniony 17 wrz 2020, 14:08 przez Petroholic, łącznie zmieniany 1 raz.