kamar pisze:Nie znam i nie potrzebuję znać różnic ale przekonywanie nabywców Trumpf-ów ,
że popełniają błąd życiowy, wydaje się lekko naciągane.
Ja też nie znam, więc tego nie komentuję. Może popełniają ten błąd, może nie. Błędem może być to, że zamiast miliona zarobi się dwieście tysięcy w ciągu roku. Ta druga kwota też jest niezła, ale błędem pozostaje, mimo, że może na taki nie wyglądać.
Merytoryczne jest pokazanie próbek (które wprost przeczą zarzutom o trudnościach przy przecinaniu blach grubszych niż 8mm), podanie parametrów, przynajmniej wiadomo, że się miało styczność z maszyną. Mało merytoryczne jest "dokładniej wykonany, lepiej zrobiony" i koniec. Potem, że rozwiązanie skopiowane od Niemca, ale "mniej dokładnie wykonane, gorzej zrobione". I jak słusznie zauważył
@atlc informacji o tych listwach zębatych w laserach "na napędach liniowych" nikt nie dementuje. Czyli co, lepsza ("dokładniej wykonana, lepiej zrobiona, mniej awaryjna") jest listwa zębata od napędu liniowego?
Ale tak, jak mówię, przekonanie mnie tutaj nie ma nic do rzeczy, i tak lasera kupować nie będę. Jestem zwyczajnie ciekaw jak to jest w rzeczywistości.