q
Nie wydaje mi się skąd na polskim rynku mają brać się pieniądze do obrotu? skoro ktoś kupuje taniej w chinach? Lepsze od traczy antykryzysowej byłaby tarcza konsumencka; kupowanie polskich produktów. Wtedy polski producent ma zbyt i pieniądze dzięki czemu może zwiększyć sprzedaż, a za tym zwiększyć zatrudnienie. Inaczej jest gdy ktoś kupuje same chińskie rzeczy wtedy polski dostawca nie ma zbytu nie ma większego zatrudnienia i większej liczby pracowników. Dopóki Polacy nie zrozumieją, żeby nie kupować rzeczy z zza granicy dopóty będziemy mieli te długi i ten cały pier***.oprawcafotografii pisze: ↑31 sie 2020, 09:00Akurat na taką postawę można sobie pozwolić gdy już wyjdziesz z biedy... Póki co mamy gigantyczne długi - najpierw należy je spłacić żeby odzyskać niezależność ekonomiczną. Potem można kaprysić i kupować coś drożej dlatego, że się lubi producenta. Wcześniej jest to marnowanie pieniędzy po prostu...
Mam właśnie wrażenie, że krokowe silniki liniowe przemknęły gdzieś bez echa. Zastanawia mnie czy to ilość wad tego rozwiązania, czy może znaczne upowszechnienie napędów trójfazowych w połączeniu z ich zaletami zadecydowała o "zapomnieniu" o liniowych krokowcach. Jak odpowiedzi nie znajdę, to zmajstruję w wolnej chwili takiego krokowca i potestuję.nicek pisze:Silnik liniowy jest trójfazowy, jak rozwinięty silnik serwo. Krokowych liniowych nie znam.
atlc pisze:Jak wygląda spraw wiórów np ze stali przy silniku liniowym? Wiem, że ten ploter nie jest przeznaczony do obróbki stali, ale są też maszyny do stali z napędami liniowymi. Jak to śmiga w perspektywie czasu?
2004r? Co to za maszynka?
Zupełnie jak przy drążarkach, czy to wgłębnych czy drutowych. I tu chyba ma to większe uzasadnienie niż przy napędzie liniowym. Ciekawe jak kuchenna płyta indukcyjna, czy ładowarka indukcyjna do smartfona, może nie być wcale bezpieczniej..Majster70 pisze:Z ciekawostek, instrukcja obsługi zabrania przebywania osób z rozrusznikami serca w pobliżu frezarki
Prawdę mówiąc śrubę toczną czy wózek liniowy też tak łatwo zniszczyć.Majster70 pisze: restrykcyjna kontrola i wymiana uszczelniaczy tych napędów.