Zakup Lasera - Chińczyk czy Europejczyk?
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 49
Re: Zakup Lasera - Chińczyk czy Europejczyk?
Doskonały przykład potwierdzający stereotypy o Polakach.
Żadnego posta wychwalającego maszyny niemieckie nikt tu nie usunął.
Ale jak ktoś pochwali maszyny "tej" polskiej firmy to chorobliwa zazdrość któregoś z moderatorów od razu ujawnia swoje oblicze.
Już samo wspomnienie nazwy tej firmy w pozytywnym świetle staje się podstawą do usunięcia postu.
Pamiętajcie, jeśli post krytyczny walcie nazwą śmiało, nic się nie stanie.
Jeśli macie pochwalić to absolutnie nie wymieniajcie nazwy bo od razu post wylatuje...
Ciekawe czy ten post też wyleci czy ktoś się w końcu opamięta.
Żadnego posta wychwalającego maszyny niemieckie nikt tu nie usunął.
Ale jak ktoś pochwali maszyny "tej" polskiej firmy to chorobliwa zazdrość któregoś z moderatorów od razu ujawnia swoje oblicze.
Już samo wspomnienie nazwy tej firmy w pozytywnym świetle staje się podstawą do usunięcia postu.
Pamiętajcie, jeśli post krytyczny walcie nazwą śmiało, nic się nie stanie.
Jeśli macie pochwalić to absolutnie nie wymieniajcie nazwy bo od razu post wylatuje...
Ciekawe czy ten post też wyleci czy ktoś się w końcu opamięta.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 8
Kurcze, o co tu chodzi? Jak dla mnie ktoś tu przejawia jakies niezdrowe zachowania. Pochwalilem Kimle za nowoczesne rozwiązania i tyle.
Niestety wlasnie o tym pisałem w moim poscie który komuś zawadzał...zawsze będziemy parobkami bo zamiast sie wspierać i wzajemnie wzmacniać, działamy na swoja szkodę.
Żeby nie bylo...nic mnie nie łączy z żadną firmą.
Jeśli link do filmu to jakies naruszenie to prosze o usuniecie samego linku a nie całego posta. Zwracam sie z prośbą o jego przywrócenie.
Niestety wlasnie o tym pisałem w moim poscie który komuś zawadzał...zawsze będziemy parobkami bo zamiast sie wspierać i wzajemnie wzmacniać, działamy na swoja szkodę.
Żeby nie bylo...nic mnie nie łączy z żadną firmą.
Jeśli link do filmu to jakies naruszenie to prosze o usuniecie samego linku a nie całego posta. Zwracam sie z prośbą o jego przywrócenie.
-
- Posty w temacie: 49
Szkoda gadać,
W Niemczech powstają całe stowarzyszenia i organizacje wspierające konkretne branże.
Jest specjalna organizacja zrzeszająca producentów obrabiarek.
Dopóki w Polsce niektórzy nie zrozumieją, że wspólne budowanie tego działu gospodarki jest niezbędne aby stać się znaczącym graczem na arenie międzynarodowej to będziemy właśnie traktowani jak tani podwykonawcy Niemców.
I w pojedynkę nawet "ta" firma niewiele zdziała.
W Niemczech powstają całe stowarzyszenia i organizacje wspierające konkretne branże.
Jest specjalna organizacja zrzeszająca producentów obrabiarek.
Dopóki w Polsce niektórzy nie zrozumieją, że wspólne budowanie tego działu gospodarki jest niezbędne aby stać się znaczącym graczem na arenie międzynarodowej to będziemy właśnie traktowani jak tani podwykonawcy Niemców.
I w pojedynkę nawet "ta" firma niewiele zdziała.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 21
Niemiecki plan podporządkowania sobie okolicznych państw jako gospodarstwa pomocnicze
nie mogące konkurować z Niemcami jest znany każdemu kto interesuje się czymś więcej niż
wypłatą. Fabryki w Polsce? Nein, nein!
q
„Największym wrogiem wolności jest najedzony niewolnik.”
-
- Posty w temacie: 8
Mój szef będąc w Niemczech natknął się na produkcji na pewien detal i mówi do niemieckiego szefa "słuchaj ile za to płacisz?" A on, że powiedzmy 100euro. No to mój szef polak zaradny mówi ja będę ci to robił za 50 euro.
A Niemiec "Nie bo to robi nam lokalny dostawca i ja chce wspierać lokalny rynek"
Ilu polaków by tak powiedziało? Każdy by wziął ten tańszy detal a tego lokalne dostawce kopnął w d**.
A Niemiec "Nie bo to robi nam lokalny dostawca i ja chce wspierać lokalny rynek"
Ilu polaków by tak powiedziało? Każdy by wziął ten tańszy detal a tego lokalne dostawce kopnął w d**.
-
Akurat na taką postawę można sobie pozwolić gdy już wyjdziesz z biedy... Póki co mamy gigantyczne długi - najpierw należy je spłacić żeby odzyskać niezależność ekonomiczną. Potem można kaprysić i kupować coś drożej dlatego, że się lubi producenta. Wcześniej jest to marnowanie pieniędzy po prostu...
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 19
Jest bardzo ciekawa seria filmów o innowacyjnych polskich producentach:
Oglądaliście?
Już nawet zażartować nie można... Przecież sprawa się wyjaśniła.
Oglądaliście?

atlc pisze:to nawet drugi mod poleca mu
Już nawet zażartować nie można... Przecież sprawa się wyjaśniła.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
-
Nawet pracowałem na kilku frezarkach znanego polskiego producenta, w tym na tej napędzanej silnikami liniowymi.
O jak to zapiernicza
Dobrze, że nie mam gdzie wstawić bo miałbym problem 
Filmik o maszynach z napędami liniowymi POLSKIEJ produkcji:
q
O jak to zapiernicza

Filmik o maszynach z napędami liniowymi POLSKIEJ produkcji:
q
Ostatnio zmieniony 31 sie 2020, 09:49 przez oprawcafotografii, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty w temacie: 45
@nicek Wasze napędy liniowe to liniowy silnik krokowy czy liniowy silnik 3f?
Testowaliście/robiliście kiedyś liniowe krokowce? Jak to działa? Jakieś wady, zalety? Może polecisz jakąś literaturę dotyczącą silników liniowych?
Testowaliście/robiliście kiedyś liniowe krokowce? Jak to działa? Jakieś wady, zalety? Może polecisz jakąś literaturę dotyczącą silników liniowych?