Ploter-frezarka z korpusem stalowym

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
flopio
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 24
Kontakt:

Post napisał: flopio » 29 maja 2008, 16:41

Mysle, ze obrobka przed spawaniem i wyzarzaniem jest bezcelowa. Wydajac spore pieniadze na prowadnice i sruby chce uzyskac mozliwie wysoka dokladnosc na tej maszynie, wiec w rachube wchodzi obrobka wylacznie po odprezeniu konstrukcji, czyli po spawaniu i pozniejszym wyzarzaniu.

Dzis dostalem oferte na sruby, zdecydowalem sie juz na Isela, 7 klasa dokladnosci, srednica 16 i skok 5. Najpierw jednak zakupy obejma prowadnice, w dalszej kolejnosci sruby i lozyska podporowe do srub.

pozdr

Tagi:

sasii
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 7
Kontakt:

Post napisał: sasii » 29 maja 2008, 17:17

flopio pisze:Mysle, ze obrobka przed spawaniem i wyzarzaniem jest bezcelowa
chyba ze tak

ale w moim przypadku wyzarzanie by odpadlo i zostaje tylko powieszchnia pod prowadnice do obrobienia
a jaki masz pmysl na zamocowanie sruby bo patrzac na cene blokow lozyskujacych to .... :(

Autor tematu
flopio
Kontakt:

Post napisał: flopio » 29 maja 2008, 18:01

kupie lozyska od Isela, sruby osi X i Y beda podparte na dwoch koncach, a osi Z tylko na jednym. Lozysko od strony napedu kosztuje 67eur netto, a plywajace na drugi koniec 37eur netto. Na calosc wyjdzie wiec 270eur netto...duzo, ale co zrobic. Szkoda byloby oszczedzajac w takim momencie popsuc dokladnosc maszyny. Pocieszam sie tym, ze euro tanieje, wiec zanim zloze zamowienie toche moze mniej wyjdzie w pln ;)

situ
Posty w temacie: 3

Re: Ploter-frezarka z korpusem stalowym

Post napisał: situ » 29 maja 2008, 20:13

flopio pisze:Jakis czas temu wrzucilem na forum projekt plotera, ktorego konstrukcja oparta byla o plaskowniki duralowe. Poniewaz w miedzyczasie finanse nie pozwalaly mi zrealizowac projektu, a ceny znacznie sie pozmienialy, postanowilem zupelnie zmienic koncepcje.

Moj problem:

Czy ktos mial do czynienia z prowadnicami na lozyskach liniowych i srubami tocznymi z allegro? Mam na mysli sprzedawane przez uzytkownika Poltech_CX, tu sa linki:

http://www.allegro.pl/item367616343_sru ... 5_cnc.html

http://www.allegro.pl/item367616340_sru ... 5_cnc.html

http://www.allegro.pl/item367623270_pre ... m_cnc.html

http://www.allegro.pl/item367627014_loz ... loter.html

Chce zrobic wkrotce zakupy i nie wiem czy warte te produktu sa zachodu. Przypuszczam, ze to chinszczyzna, podobno wszystko firmy CX jest produkowane w Chinach. Ktos z forumowiczow kiedys kupowal od tego uzytkownika?

Z gory dziekuje za odpowiedzi,
pozdrawiam

Witam kolego.

Kupiłem wałki z Poltechu, fi 16 na stolik i fi 25 na bramę.
Porównaj sobie wymiary podpór wałków z Poltechu i z Akcesoria CNC. Ja głupi na to nie spojżałem. Nie dość ze musiałem podcinać obudowę łozyska bo nie wchodziło to mam też prześwit 2mm między obudową łozyska a podstawą wałka. A gdzie wkręty mocujące?? (KURRR**** MAĆ!!!!)

Musze wykonać wpusty, co nieznacznie osłabi konstrukcje, ale mysle z przejdzie. Kupując gotowe łozysko w obudowie problemu nie powinno byc, patrzyłem na wymiar, jest 6mm więcej zapasu. Ja byłem głupi i kupiłem LM25OP i obudowy OB25OP......no nic, musi tak być.

Nie wiem tylko jaka jest dokładność otworów w podporach wałków, ale wyglądają jakby były robione na pijaku. Musiałem tez lekko szlifować konce podpór bo nie chciały sie skręcić, były z naddatkiem jakis 2mm.

Głównym atutem jest cena, wszystko wyjdzie w praniu. Niedługo owiercam i planuje profile, będe skręcał pomału całosc do kupy
Załączniki
lozysko.jpg
lozysko.jpg (86.21 KiB) Przejrzano 346 razy

sasii
Kontakt:

Post napisał: sasii » 29 maja 2008, 21:32

nie te podpory kupiles
mi wychodzi tak
Obrazek

Autor tematu
flopio
Kontakt:

Post napisał: flopio » 29 maja 2008, 22:17

Ja zaczalem liczyc w ten sposob: walki+podpory i obudowy z lozyskami z poltechu, do tego nowe walki z akcesocia cnc i nowe lozyska np tez z akcesoria (walki i lozyska z poltechu podobno nic nie warte, a podpory walkow i obudowy lozysk ok). Koszt calosci przekroczylby pewnie 2k pln, a to zawsze jednak tylko walki. W koncu postanowilem odkladac, az bedzie mnie stac na prowadnice i skoncze maszyne wtedy, jak wszystko kupie, a kupie jak beda fundusze. Nie liczylem ile chce wydac na calosc, nie mam gornego limitu, terminy mnie nie gonia, wiec spokojnie bede sobie ja robil. Juz jestem pewien, ze kupie prowadnice. A Kolega mnie tylko utwierdza swoim postem w tym przekonaniu :)
pozdr

situ
Posty w temacie: 3

Post napisał: situ » 29 maja 2008, 22:58

Heh, ja prowadnic szynowych nie kupie. Za drogo.
A na tym gównie z Poltechu spróbuje, wałki wyglądają na mocne. Jak ciąłem 25mm na pół to tarczą ledwo wchodziło, wygląda na porządnie zahartowane.

Troche sie pobawie i mysle uzyskać z tego sprawnie działającą maszynę. Nie zalezy mi na dokładnosci ale na zakresie pracy. Śruby będe miał trapezowe niestety;/ Redukcja kosztów.

Życze powodzonka w pracy, ja na razie jestem na etapie Inventora, powoli wprowadzam:)

pswienty
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 2

Post napisał: pswienty » 31 maja 2008, 11:34

Podobno też konstrukcję wykonuje. Wałki zakupiłem w Poltechu jakiś rok temu. Jak ciąłem wałki na pile taśmowej to taśma ślizgała się po powierzchni wałka tylko powstała rysa. A jeden wałek ten w osi Z to piła poszła jak w masło(musze nowy zakupić :twisted: ). A tak wygląda składanie mojej maszynki :grin: http://demeo.rootnode.net/swiety

sasii
Kontakt:

Post napisał: sasii » 31 maja 2008, 11:43

pswienty pisze:A tak wygląda składanie mojej maszynki
fajna ta maszynka a jakie testy byly juz ?

Autor tematu
flopio
Kontakt:

Post napisał: flopio » 31 maja 2008, 16:07

pswienty pisze:Podobno też konstrukcję wykonuje.
Na jakich pofilach jest oparta Twoja konstrukcja? Jakie grubosci scianek profili?

Gdzie kupiles stol aluminiowy?
Ja stol mam juz kupiony, 250x400x20, na allegro kiedys udalo mi sie kupic, ale na przyszlosc warto wiedziec gdzie wiekszy mozna zdobyc ;)

Wczoraj zaczalem spawanie korpusu-podstawy, reszty na razie nie ruszam. bo w SW nie mam skonczonego dokladnego modelu. A nie chce, zeby potem sie okazalo, ze zakres obrobk w osi Z wyjdzie 230 nad stolem, a nie planowane 250 ;)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”