Dlaczego wycinarki wodne kosztują znacznie więcej niż frezarki CNC?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
Re: Dlaczego wycinarki wodne kosztują znacznie więcej niż frezarki CNC?
I wiesz, że cena musi być sensowna i zawierać zysk. Dokładanie do interesu, to nie jest najlepszy sposób na funkcjonowanie w rzeczywistości.drzasiek90 pisze: ↑11 sie 2020, 20:03Podałem przykład, że dla niektórych cały koszt maszyny to koszt części. Różnicę między ceną końcową maszyny a kosztem części traktują jako zysk dla producenta. A to nieprawda. Ja to wiem ,bo produkuję
Nie ma durnych pytań, są tylko durne odpowiedzi. Nawet najbanalniejsze pytanie, jeśli ktoś potraktuje je poważnie, prowadzi do pogłębienia wiedzy, a o to przecież najczęściej chodzi.
A sam sobie poczytaj książki z marketingu. Wiem, grube, czasem nieprzystępnie napisane, ale z tych książek potrafisz sporo się nauczyć. Nie ma sensu streszczać tego na forum. I tak by było za dużo.
-
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
Do produktu można dokładać, a czasami nawet trzeba. Ale w globalnym rozliczeniu do całego interesu już nie, bo to bez sensu.
Ja mam kolegę, który buduje spawarki dla pewnej czeskiej firmy. Znam go 7 lat i odkąd go znam, on buduje spawarkę dla tej firmy

-
- Posty w temacie: 8
No właśnie potwierdziłeś to, co napisałem. Do produktu można dopłacić, ale do interesu (całości działalności) - no właśnie. Bilans musi być dodatni, choć czasami ten plus nie musi duży być, chyba że chcesz urząd skarbowy zainteresować, to idziesz w zyski.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Pytanie , jak pytanie.
Tylko , że pytający nie ma pojęcia jaki jest koszt wymiany takiego ustrojstwa w takiej maszynie.

p.s.
Trzeba poświecić na to (np.) nówkę Haas VF-3 ..... , przerabiali to ostatnio u mnie w firmie.
Jak widać , Bystronic tani nie jest.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki