cnc 3018
Chyba problem z ustawieniami
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
cnc 3018
Witam wszystkich
Jestem tu nowy oraz jestem świeżym posiadaczem cnc3018 pro , więc mam mały problem.
W oprogramowaniu lasergrbl zaimportowałem przykładową mapę bitową dołączoną do całego zestawu , po wystartowaniu całego wypalania silniki wykonują bardzo małe i skokowe ruchy , a wypalony obrazek nie przypomina nawet obrazka widocznego w programie.Dodatkowo obserwując wskaźnik poruszający się po obrazku w programie laser grbl , zauważyłem że w miejscu w którym nie ma obrazu ( jest tylko pusta przeszczeń) laser jest wyłączany ,a silnik krokowy nie przesuwa głowicy w następną partię kartki papieru ,gdzie ma być ponownie uruchomione wypalanie.
Załączam screen ustawień oraz zdjęcie tego co wypaliłem na kartce papieru , proszę o sugestie ...
Jestem tu nowy oraz jestem świeżym posiadaczem cnc3018 pro , więc mam mały problem.
W oprogramowaniu lasergrbl zaimportowałem przykładową mapę bitową dołączoną do całego zestawu , po wystartowaniu całego wypalania silniki wykonują bardzo małe i skokowe ruchy , a wypalony obrazek nie przypomina nawet obrazka widocznego w programie.Dodatkowo obserwując wskaźnik poruszający się po obrazku w programie laser grbl , zauważyłem że w miejscu w którym nie ma obrazu ( jest tylko pusta przeszczeń) laser jest wyłączany ,a silnik krokowy nie przesuwa głowicy w następną partię kartki papieru ,gdzie ma być ponownie uruchomione wypalanie.
Załączam screen ustawień oraz zdjęcie tego co wypaliłem na kartce papieru , proszę o sugestie ...
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
Re: cnc 3018
W lewym dolnym rogu masz zielone strzałki. Służą do przesuwania. Po lewej ustawiasz prędkość, a po prawej skok.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Jak chcę przesunąć oś x za pomocą komputera to silnik wykonuje krótki ruch (jakiś 1 krok ) i później jest martwy , ani w lewo ani w prawo .Jak przesówam oś x za pomocą kontrolera offline to silnik działa prawidłowo.
Więc chyba sterownik /płyta główna uszkodzony ?
Więc chyba sterownik /płyta główna uszkodzony ?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Zacznij od prostego kwadratu 40x40.
Co prawda już coś masz skopane na linii komputer-sterownik, jeżeli sygnał z komputera nie przesuwa prawidłowo.
Sprawdź kroki na milimetr.
Jakbyś miał jakiś prosty generator fali prostokątnej ( na przykład na 555), można sprawdzić przejście sygnału na każdą oś.
Co prawda już coś masz skopane na linii komputer-sterownik, jeżeli sygnał z komputera nie przesuwa prawidłowo.
Sprawdź kroki na milimetr.
Jakbyś miał jakiś prosty generator fali prostokątnej ( na przykład na 555), można sprawdzić przejście sygnału na każdą oś.
-
- Kontakt:
Zmień program sterujący na Candle lub USG.
Pokaż jakie masz parametry $$
Poczytaj o konfiguracji GRBL
https://github.com/gnea/grbl/wiki/Grbl- ... figuration
Dodane 10 minuty 23 sekundy:
GRBL, niezależnie czym sterujesz, ma takie same ustawienia, zaszyte w EEPROM. Przesunięcie o zadany krok, to jedno proste polecenie i nie można tego źle przesłać.
Pokaż jakie masz parametry $$
Poczytaj o konfiguracji GRBL
https://github.com/gnea/grbl/wiki/Grbl- ... figuration
Dodane 10 minuty 23 sekundy:
Jaką prędkość masz zadaną? Może silnik zaczyna gubić kroki?
GRBL, niezależnie czym sterujesz, ma takie same ustawienia, zaszyte w EEPROM. Przesunięcie o zadany krok, to jedno proste polecenie i nie można tego źle przesłać.
-
- Kontakt:
GRBL jest natywnie po USB.
Są przejściówki z GRBL na LPT, które zastępują komputer. Ale to kombinacja do sterowania starymi maszynami.
Co prawda autor nie napisał jaki ma kontroler, ale używa programu LaserGRBL.
Są przejściówki z GRBL na LPT, które zastępują komputer. Ale to kombinacja do sterowania starymi maszynami.
Co prawda autor nie napisał jaki ma kontroler, ale używa programu LaserGRBL.