Witam więc posprawdzałem trochę czyli zdemontowałem przekładnie, i os X zrobiłem napedzana bezpośrednio z silnika krokowego i fale są sporo mniejsze. Więc obstawiam że jakbym zmienił przekładnie na Y to da się to zniwelować. Trzeba będzie się szarpnąć chyba i zamówić 2 przekladnietuxcnc pisze: ↑29 maja 2020, 20:21Tak sobie teraz pomyślałem, że może pasek nie pasuje do koła pasowego ?
Chodzi o taką niedokładność, że przy małych prędkościach jakoś się wszystko układa, ale przy dużej prędkości zęby paska nie trafiają dokładnie we wręby koła i powstają naprężenia skutkujące powstaniem fali.
Zauważcie, że wszelkie "statyczne" błędy, na przykład niecentryczność, dawałyby falę o długości obwodu koła napędowego, a tu raczej mamy falowanie rzędu modułu paska i to tylko powyżej pewnej prędkości.
Taki błąd będzie na przykład gdy faktyczna średnica podziałowa koła pasowego różni się od teoretycznej, wtedy jeden ząb pasuje idealnie, ale każdy kolejny jest przesunięty a błąd rośnie wraz z ilością zębów.
Jeśli koło pasowe jest niedokładnie wykonane, to się tego niczym skorygować nie da.
Falowanie podczas cięcia
Falowanie podczas cięcia
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 14
Re: Falowanie podczas cięcia
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 4
-
- Posty w temacie: 2
A nie ma jakiegoś luzu na przekładni. Może łożyska maja kwadratowe „kulki”...
„Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy”…
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Czy udało się rozwiązać problem? Mam dokładnie ten sam efekt przy cięciu. Jedyne co zauważyłam u siebie, to falowanie na starcie po każdym zakręcie. Czyli pierwsze ok. 5mm o później ok. Jeżeli mam ażur i skręty są częste, wychodzi sama fala. Przy dłuższych prostych później jest ładne cięcie.
-
- Posty w temacie: 4
Szukałbym w ustawieniach sterownika lub zasilania. Braki prądu mogą dawac taki efekt. Ale powodów może być więcej. Trzeba zacząć od dokładnego sprawdzenia czy w mechanice nie ma jakiejś zdrady.Bożena pisze: ↑28 paź 2020, 13:52Czy udało się rozwiązać problem? Mam dokładnie ten sam efekt przy cięciu. Jedyne co zauważyłam u siebie, to falowanie na starcie po każdym zakręcie. Czyli pierwsze ok. 5mm o później ok. Jeżeli mam ażur i skręty są częste, wychodzi sama fala. Przy dłuższych prostych później jest ładne cięcie.
"Let's Go Brandon"