Myślałem nad tym kiedyś. Wydaje mi się, że nawet jak nie jest dokładnie podzielna, to duży nacisk powoduje przekręcenie kółka moletki tak, by wskakiwała na swoje miejsce, a po kilkunastu/kilkudziesięciu obrotach, średnica niejako zmniejsza się i wytłaczane zęby prowadzą narzędzie i zagniecenia są wygniatane w kierunku po obwodzie korygującym różnicę. Im bliżej przeskoku, tym bardziej zęby są korygowane.
Między wierzchołkiem zęba a doliną, jest zapewne taka średnica, że obwód jest podzielny bez reszty... Przecież ta reszta musi być mniejsza od wysokości zęba, tudzież skoku między zębami. I wtedy wygniatany wzór uśrednia się mikronowym szybszym/wolniejszym obrotem moletki, wymuszanym przez wytłoczony wzór. Pod koniec wytłaczania ząb jest bardziej wygniatany po tej stronie, by się korygował. Bo ja wiem?!
WIERTARKA POZIOMA
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 6
Re: WIERTARKA POZIOMA
temat już był, tutaj skan tabeli podziałów, jeśli dobrze przeczytałem :
kilka-pytan-o-radelkowanie-t62375-20.html
kilka-pytan-o-radelkowanie-t62375-20.html
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
Ale ta tabelka nie ma nic wspólnego z trafianiem. To są tylko zalecenia, żeby na wielkim wałku nie stosować drobnego radełkowania i odwrotnie. To bardziej względy estetyczne. Chociaż za dużym radełkiem, nie natnie się wałka 10 mm.
Ale nie śmiećmy już w tym wątku.
Ale nie śmiećmy już w tym wątku.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 6
Jakoś tam specjalnie nie doczytałem, rzeczywiście. 
Chyba już usypiam
Ale nie ma możliwości, żeby moleta o określonym podziale, wyszła dobrze na każdej średnicy.
Moim zdaniem, trzeba dopasować, przetoczyć średnicę moletowanego wałka do podziału zębów.
Chociaż widywałem moletowania , szczególnie na chińskich wynalazkach , gdzie można dostrzec miejsca niejednorodnego przejścia zębów.

Chyba już usypiam

Ale nie ma możliwości, żeby moleta o określonym podziale, wyszła dobrze na każdej średnicy.
Moim zdaniem, trzeba dopasować, przetoczyć średnicę moletowanego wałka do podziału zębów.
Chociaż widywałem moletowania , szczególnie na chińskich wynalazkach , gdzie można dostrzec miejsca niejednorodnego przejścia zębów.