Koronawirus

Kontynuacja zlikwidowanego tematu

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

rdarek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Re: Koronawirus

Post napisał: rdarek » 07 maja 2020, 11:11

kamar pisze:
07 maja 2020, 10:43
rdarek pisze:
07 maja 2020, 09:30
Uzupełnienie OK ale bardzo przemyślane
Za dużo wymagasz :)
:oops: No tak myślenie boli :mrgreen:

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10

Post napisał: RomanJ4 » 07 maja 2020, 13:26

Ale już na procedury(swoje) i ich (nie)wykonywanie w praktyce to chyba jednak ma ? Obrazek
pozdrawiam,
Roman

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 35

Post napisał: jasiu... » 07 maja 2020, 16:54

strikexp pisze:
06 maja 2020, 21:21
Wystarczyło wpisać w google i mnóstwo wyników.
No i dalej nie mogę znaleźć. Nie interesują mnie projekty, interesują mnie sprawdzone rozwiązania, maszyny, które brały udział w walce, a nie tylko ciągnęły flagę na paradach. W końcu samolot z silnikiem atomowym też był. Znaczy myślę o projekcie Lockheed CL-1201. No cóż, projekty były, nawet próbowano podczepiać pod sterowcem, czy samolotem mniejsze jednostki latające, tyle że nazywanie tego lotniskowcem, w sytuacji, kiedy nigdzie i nigdy się to nie sprawdziło, jest chyba przesadą.
strikexp pisze:
06 maja 2020, 22:35
Teraz jeszcze tak mocno niepewny, obstawiam zamieszki w Niemczach z użyciem wojska. Ewentualnie w tej Jełropie policja ma już takie wozy opancerzone że wojsko nie ma czego tam szukać. Widziałem takie podczas zamieszek w Beneluksie.
Zmień dietę! Te grzybki, to nie pieczarki!

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 67

Post napisał: strikexp » 07 maja 2020, 17:56

jasiu... pisze:
07 maja 2020, 16:54
Nie interesują mnie projekty, interesują mnie sprawdzone rozwiązania, maszyny, które brały udział w walce, a nie tylko ciągnęły flagę na paradach.
Ale o czym Ty chrzanisz? Przecież to były sprawdzone rozwiązania. A że nie było wojny to nie brały udziału w walkach. Idąc Twoim tokiem rozumowania to teraz powinniśmy odpalić wszystkie głowice jądrowe w miasta, aby były to sprawdzone rozwiązania. Bo jakbyś nie wiedział, to obecnie używane głowice termojądrowe montowane na rakietach nie mają dużo wspólnego z głowicą uranową i plutonową zrzuconą z samolotu w 1945...

I jeszcze jak jesteś taki ograniczony. Gdy tworzy się nową broń. To najpierw wyciąga się z archiwum stare rozwiązania. Które w tamtym czasie były np zbyt drogie. Tak było chociażby z czołgiem Abrams, który zastąpił początkowy projekt zautomatyzowanego czołgu niemiecko-amerykańskiego. Na tamte czasy były zbyt drogie. Dziś wraca się do tej koncepcji.

Dodane 38 minuty 33 sekundy:
Pierwsze słyszę o Lockheed CL-1201, być może jest to jakaś fantazja która nie wyszła poza deskę kreślarską.
Natomiast samolot z napędem atomowym był zarówno w USA jak i ZSRR. O tym drugim niewiele wiadomo ponieważ załoga została celowo napromieniowana.
Natomiast z tego co mi się obiło o uszy, to ten amerykański aby wylądować potrzebował ogołoconego z ludzi lotniska. Ponieważ promieniowanie z nieosłoniętego reaktora niosło się na kilka kilometrów. A załoga z sarkofagu sterowania, była wyciągana przez specjalny pojazd. Po wcześniejszym zdjęciu osłony. To go eliminowało z praktycznego użycia, choć rozważano zamiast ciągłego utrzymywania uzbrojonych B52 właśnie takiego atomowego samolotu przez wiele dni lub tygodni. Ryzyko katastrofy było znikome. Poczytajcie sobie ile tych B52 rozbiło się wyrzucając wcześniej głowice na chybił trafił. Niektóre wpadły do oceanu bodajże gdzieś przy Hiszpanii, oficjalnie nikt ich nie znalazł i nadal tam rdzewieją. Inne rozbiły się na Grenlandii, co doprowadziło do ogromnego skażenia. I wywożenia przez USA ciężarówek skażonego plutonem śniegu w ramach rekompensaty(cena czystego plutonu pewnie była zabójcza więc nie mieli nic przeciwko zbieraniu czystej wody z tlenkiem metalu :D).
I teraz pomyślcie... Gdyby tak wyj... kabinę załogi, wstawić komputer z anteną wielkości mikrofalówki. Dodatkową przestrzeń uzupełnić zasobnikami z paliwem do reaktora... Sam reaktor też znacznie nowocześniejszy...

RX
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 30

Post napisał: RX » 07 maja 2020, 20:15

kamar pisze:RX pisze: ↑06 maja 2020 21:49
nowe - stare, wcześniej - poźniej
byle żyć się dało luźniej
A co Ty jadasz .....

Nic nie jadłem. Piję Covid-ówkę. Dla zdrowotności. Bo tyle tego na łapy codziennie wylewam, że aż żal.
Mało rękawiczek. Ja mam XL a zostały M-ki . Wczoraj pacjent mnie pyta "czemu nie ma pan rękawiczek?"
Odpowiedziałem : Bo pan ma.

qqaz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7

Post napisał: qqaz » 07 maja 2020, 21:19

atlc pisze:A linkowane przez Ciebie artykuły szczególnie zestawione razem pokazują że sanepid ma rację nie uznając testów od laboratoriów na które nie ma żadnego wpływu i kontroli nad nimi.
Uznając w całości słuszność tej uwagi nie można odrzucić konkluzji że w takim razie gówno wiedzą ale dużo mówią.

pavyan
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 7

Post napisał: pavyan » 07 maja 2020, 21:44

RX pisze:Piję Covid-ówkę. Dla zdrowotności. Bo tyle tego na łapy codziennie wylewam, że aż żal.

Co to jest COVID-ówka?
Bo od razu pomyślałem, że to doskonała nazwa na płyn do dezynfekcji sprzedawany na stacjach ORLEN - mam rację? :D
Kupiłem za 15zł litr do atomizera, śmierdzi to bimbrem, no może nie bimbrem ale jakby surowym spirytusem gorzelnianym (tzw. surówką), skład podany na etykiecie to 70% etanol. Nie ma informacji o fabrycznym skażeniu jakimś środkiem.
Myślę, że chłopaki - ci, co to im nic nie straszne :mrgreen: - już dawno wypróbowały tanią wódkę z ORLEN-u. Wychodzi ok. 20zł za litr spirytusu, marnej jakości co prawda ale i tak pewnie sto razy lepszy od innych wynalazków.
Pomogłem? Kliknij, proszę :-)

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 67

Post napisał: strikexp » 07 maja 2020, 21:46

RX pisze:
07 maja 2020, 20:15

Nic nie jadłem. Piję Covid-ówkę. Dla zdrowotności. Bo tyle tego na łapy codziennie wylewam, że aż żal.
Mało rękawiczek. Ja mam XL a zostały M-ki . Wczoraj pacjent mnie pyta "czemu nie ma pan rękawiczek?"
Odpowiedziałem : Bo pan ma.
Ale nie można kupić czy w szpitalach przychodniach nie ma?
RX mam pytanie, dlaczego nic nie słyszałem o robieniu testów na przeciwciała tego wirusa? W USA podobno mieli robić ludziom na ulicy z łapanki, i kto już chorował to won do roboty, nawet w określone miejsce jak szpital zakaźny. A u nas nic o tym nie mówią żeby wykrywać tych co już chorowali i są bezpieczni. Sam bym chętnie sobie zrobił taki test. Ponieważ do czasu ogłoszenia pandemii jeździłem autobusem dwa razy dziennie po 1h. A jakoś na przełomie stycznia i lutego, zachorowałem na płuca tak ciężko jak nigdy w życiu.

atlc
Posty w temacie: 34

Post napisał: atlc » 07 maja 2020, 23:01

Nie wiem czy testów jest mało czy nie, w każdym razie dzisiaj moja żona miała pobieraną próbkę profilaktycznie przy przyjęciu do szpitala.
No i nie stał tam ani Szumowski ani Morawiecki i nie krzyczeli, żeby nie robić, bo im na to hajsu szkoda.

Dodane 1 godzina 12 minuty 38 sekundy:
Hahaha, pamiętaj, co wolno wojewodzie...

https://wiadomosci.onet.pl/swiat/niemcy ... 3fgqq1.amp

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: WZÓR » 07 maja 2020, 23:25

atlc pisze:
07 maja 2020, 23:01
Nie wiem czy testów jest mało czy nie, w każdym razie dzisiaj moja żona miała pobieraną próbkę profilaktycznie przy przyjęciu do szpitala.
No i nie stał tam ani Szumowski ani Morawiecki i nie krzyczeli, .....
Akurat orientuję się w tym ......
Może i te testy są , ale robić ich nie ma komu .
Sanepid ledwo dycha i nie wyrabia się z odbieraniem próbek.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

Zablokowany Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”