Sterowanie - przejście z Arduino na Linuxcnc
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 8
Re: Sterowanie - przejście z Arduino na Linuxcnc
Akurat Kress ma max 1050 w lecz nigdy i tak go nie rozpedzam do najwyzszych obrotów. A pytanie czy silniki ustawiac poki mam okazje na 16/3200 ? co mi to tak naprawde da? wieksza prezycja i lepsza kultura pracy silnika ?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Większa dokładność i cichsza praca. Ale też mniejsza prędkość maksymalna i moment. Wynika to z zależności momentu od częstotliwości impulsów, przepustowości łącza (tego problemu nie ma w Arduino) oraz wydajności komputera, który musi policzyć więcej kroków.
Ale tak naprawdę, należy porównywać ilość impulsów na milimetr, a nie obrót. Przy napędzie na paskach ustawia się dużo większy mikrokrok, bo jest inne przełożenie.
Ale tak naprawdę, należy porównywać ilość impulsów na milimetr, a nie obrót. Przy napędzie na paskach ustawia się dużo większy mikrokrok, bo jest inne przełożenie.
-
Zaczynam podpisac wszytsko. Zrobilem dluzszy kabel usb ale chyba jest przerwany bo nie dziala ale dziala na tym ktory dostalem juz w zestawie i tutaj pytanie . podlaczylem na chwile sama plytka pod usb i odrazu slychac cykniecie przekaznika to jest normalna reakcja ?
Edit: juz wiem , to jest kwestia zworki na plytce
Edit: juz wiem , to jest kwestia zworki na plytce
-
- Kontakt:
To już zależy od konfiguracji Mach3. Tam można praktycznie każde wyjście podpiąć pod różne funkcje.
-
No tak z tym ze bede pracowal na linuxcnc a tutaj pewnie mozliwosci konfiguracji sa takie same , tylko walsnie zdziwiolo mnie ze odrazu jest zalaczony przekanik , troche bym sie zdziwil na poczatku jak by to podlaczyl nie zdazyl odpalic linuxa a wrzeciono by juz chodzilo 

-
- Kontakt:
Znalazłem jakiś opis tej płytki z oznaczeniami wyjść. Jest też coś o zworce P17, która zmienia sposób działania przekaźnika