weryfikacja strzałki ugięcia obejmy
weryfikacja strzałki ugięcia obejmy
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 9
Re: weryfikacja strzałki ugięcia obejmy
Dla prasy śrubowej siła docisku to:
Q - siła przyłożona do uchwytu, l - długość uchwytu, d_z - średnica zewnętrzna powierzchni oporowej nakrętki, d_w - średnica wewnętrzna powierzchni oporowej, d_s - średnia średnica współpracy, d - średnica zew. gwintu śruby, D_1 - średnica otworu nakrętki, γ - kąt wzniosu gwintu, ρ - pozorny kąt tarcia, µ - współczynnik tarcia
Q - siła przyłożona do uchwytu, l - długość uchwytu, d_z - średnica zewnętrzna powierzchni oporowej nakrętki, d_w - średnica wewnętrzna powierzchni oporowej, d_s - średnia średnica współpracy, d - średnica zew. gwintu śruby, D_1 - średnica otworu nakrętki, γ - kąt wzniosu gwintu, ρ - pozorny kąt tarcia, µ - współczynnik tarcia
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 10
Aaa ,mój bład.
Tobie chodziło o to ,że siła docisku = q ,a ja zrozumiałem ,że siła docisku = Mmax ,a co za tym idzie siła docisku=2qr ² (z tablic Niezgodzińskich) ,ale to przecież nie miałoby sensu
Teraz dobrze myśle ?
Tobie chodziło o to ,że siła docisku = q ,a ja zrozumiałem ,że siła docisku = Mmax ,a co za tym idzie siła docisku=2qr ² (z tablic Niezgodzińskich) ,ale to przecież nie miałoby sensu

Teraz dobrze myśle ?
-
Niezupełnie. Pisząc o sile docisku mam na myśli siłę całkowitą F [N], którą można przeliczyć na obciążenia ciągłe q [N/m]. Natomiast M_max z tablic Niezgodzińskich to jest maksymalny moment gnący (a więc wewnętrzny w przeciwieństwie do wymienionych wcześniej obciążeń zewnętrznych), który występuje w utwierdzeniu i jest wywołany siłą wypadkową obciążenia ciągłego. Ale do obliczeń nie będzie konieczny, bo wystarczy wyliczyć ugięcie ze wzoru na f, do którego potrzebne jest tylko obciążenie ciągłe (i właściwości przekroju).
-
Tak tak, wiem co to moment gnący i dlatego nie do końca miało to sens według mnie. Ale już wyjaśniliśmy ,że źle zrozumiałem.
Tylko nie do końca rozumiem ,jak mam przeliczyć siłę całkowitą na obciążenie ciągłe. Jakim sposobem ,bądź wzorem?
Wystarczy po prostu podzielić naszą siłę całkowitą na obszar w jakim ona działa (w naszym przypadku pręt okrągły), czyli obwód tego właśnie pręta?
Tylko nie do końca rozumiem ,jak mam przeliczyć siłę całkowitą na obciążenie ciągłe. Jakim sposobem ,bądź wzorem?
Wystarczy po prostu podzielić naszą siłę całkowitą na obszar w jakim ona działa (w naszym przypadku pręt okrągły), czyli obwód tego właśnie pręta?
-
Żeby przeliczyć siłę całkowitą na ciśnienie dzieli się ją przez powierzchnię i dostaje wynik p [N/m^2]. Tutaj jednak do obliczeń potrzebujemy obciążenie na jednostkę długości, czyli trzeba podzielić siłę przez długość łuku żeby otrzymać wartość q [N/m].
Oczywiście w tych obliczeniach musisz pamiętać, że tu są aż 4 śruby.
Oczywiście w tych obliczeniach musisz pamiętać, że tu są aż 4 śruby.
-
Ooo ,dokładnie o to mi chodziło.
Bo początkowo też chciałem podzielić na powierzchnię ,jednak właśnie dostałbym jednostki w Paskalach ,a nam chodziło o N/m gdyż taką jednostkę ma obciążenie ciągłe.
Z długością łuku też miałeś racje ,bo przecież obejma jest krótsza ,więc błędem byłoby branie całego obwodu pręta.
Bo początkowo też chciałem podzielić na powierzchnię ,jednak właśnie dostałbym jednostki w Paskalach ,a nam chodziło o N/m gdyż taką jednostkę ma obciążenie ciągłe.
Z długością łuku też miałeś racje ,bo przecież obejma jest krótsza ,więc błędem byłoby branie całego obwodu pręta.
-
Swoją drogą warto by to zweryfikować MES-em (nawet bez dodawania wyników do raportu z projektu tylko po prostu dla sprawdzenia poprawności obliczeń analitycznych).