Dasz radę internet włączyć na tym linuxie? Można zdalnie pomóc.
Przeróbka ustrojstwa na CNC
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
Re: Przeróbka ustrojstwa na CNC
senio lata linuxa już nie używam ale kiedyś gdy komp mi zdechł (spalił) wgrałem obraz z backupa na inny dysk i linux wystartował pomimo że sprzęt się różnił, oczywiście konfiguracje trzeba przeprowadzić bo maszyny różne itd.
ale tak jak piszę to było wieki temu także przepraszam za usterki.
Zdalna pomoc kamara to chyba najlepsza opcja.
ale tak jak piszę to było wieki temu także przepraszam za usterki.
Zdalna pomoc kamara to chyba najlepsza opcja.
I don't like principles, I prefer prejudices
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 20
Ale jaka pomoc zdalna ?. Wklepać 5 linijek do ini żeby ngcgui ruszyło - mając te linijki zapodane w temacie ?. Nie róbmy z Bartka czy kogo innego inwalidy umysłowego. Zamiast pływać po Odrze, posiedzi w weekend nad linuxem i to ogarnie bez problemu. Ja nie widziałem linuxa ani linuxcnc na oczy jak zaczynałem. Po chwili działał skonfigurowany z ngcgui. Są te wypociny gdzieś w dziale linuxa. I tyle wystarczy bo nic więcej nie potrzeba. Przecież Kamar czy inny nie będzie siedział nad kimś i mu zdalnie kompa konfigurował. A co za dzień, dwa miesiąc jak się coś posypie i trzeba będzie znowu to robić ?. To trzeba samemu ogarnąć i przejść do porządku. Koniec kropka.
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 191
- Kontakt:
hehe, dzisiaj klient przyjezdza obczaić i jak mu spasi to wezmie sobie kompa itd. Ale jakby co, to czemu nie.
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 12
Każdy ma co lubi, ale jednak pięć sterowników po dwa tysiące to może być szósta maszyna, więc chyba jednak jest odwrotnie ...
Natomiast co do unifikacji sterowania, to też nie jest tak.
Frezarkę i tokarkę mam na Linuxcnc i nie wyobrażam sobie inaczej, ale już laser co2 chodzi na GRBL bo nie ma sensu nic innego, natomiast w drukarce 3d to nawet nie wiem jaki sterownik jest zamontowany, bo nie potrzebuję wiedzieć.
Ja mam otwarty umysł i szerokie horyzonty, daję takie sterowanie jakie uważam za optymalne, jak będę miał kaprys albo potrzebę, to i SZGH gdzieś wmontuję.
Tylko jest między nami taka różnica, że ja znając Linuxcnc nie stanę przed nierozwiązywalnym problemem, bo Chińczyk czegoś nie przewidział ....