Centrum frezarskie do mdf itp
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 4
Re: Centrum frezarskie do mdf itp
Modelowanie zabiera czas? Modelowanie pozwala oszczędzić całą masę czasu. Jak wiesz co i jak to mógłbyś sobie zrobić model takiego plotera gdzie wymiary by sobie zaimportował nawet z excela i wygenerował wszystkie modele, wypluł Ci listę elementów i przeskalował odpowiednio rysunki. Wszystko kwestia dopracowania. Jeśli się raz zrobi dobrą dokumentację techniczną to zmiany to są sprawy minutowe.
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 94
- Kontakt:
Wszystko zalezy od punktu widzenia i punktu siedzenia. ja musze wysłać gotowe rysunki na laser, byle jeden wymiar był zeby mu sie skala nie rozjechała. Na modelowanie zwyczajnie nie mam czasu, bo mam w ch fizycznej roboty. i co? dajesz taki rysunek w 3d i wszyscy wiedzą czego i ile uciąć? hehe, scieme walisz jak zwykle. Bo trzeba ten model rozbic na czynniki pierwsze i zrobić rzuty plaskie. Niby da sie szybciorem, ale przygotowanie tegoz pliku 3d zajmuje sporo czasu, podczas gdy ja robie rysunek plaski rzutu z góry, wiem ile profila mam uciąc, szerokość, długośc przekatna i ide sie bawić. Albo rzut z czoła i wiem jakie dlugie nogi mam uciąć. Sekund pięć. Nic nie zastąpi rysunku plaskiego, wykonawczego. Dajesz element do wytoczenia, połwidok połprzekrój, zaznaczasz wymiary, z odchyłkami, tez z automatu sie to robi?
Dodane 1 minuta 50 sekundy:
odnosnie maszyn, co chwila kazdy kolejny klyent chce inną maszynę i za inna kasę, nie da sie wszystkiego do jednego wora wrzucić.
Dodane 2 minuty 3 sekundy:
Maciuś nie zapominaj ze ja zrobiłem tych maszyn ponad setkę w rózniastych rozwiązaniach i w cholere wymiarów to ja mam w głowie, podstawe to sie prawie z pamieci robi, wystarczy znać przekatną.
Dodane 1 minuta 50 sekundy:
odnosnie maszyn, co chwila kazdy kolejny klyent chce inną maszynę i za inna kasę, nie da sie wszystkiego do jednego wora wrzucić.
Dodane 2 minuty 3 sekundy:
Maciuś nie zapominaj ze ja zrobiłem tych maszyn ponad setkę w rózniastych rozwiązaniach i w cholere wymiarów to ja mam w głowie, podstawe to sie prawie z pamieci robi, wystarczy znać przekatną.
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 33
- Kontakt:
I tu się kłania Twoja znajomość modelowania

Robisz raz takie cóś i masz wszystko aby kody robić. ( na ten nieszczęsny laser tyż)
https://a360.co/2wo9zmN
-
bartuss1 pisze:Maciuś nie zapominaj ze ja zrobiłem tych maszyn ponad setkę
Tak wiem, piszesz to w co drugim poście. Chyba już każdy to słyszał.
Tylko wytłumacz mi jedną rzecz, dlaczego od czasu jak działasz powstało wiele firm które robią te maszyny na dużą skalę i mają klientów pełno, zatrudniają ludzi itd? Nie jest to żaden przytyk. Jeśli nie planujesz i nigdy nie planowałeś się rozwijać to spoko. Można mieć wszystko w głowie. Natomiast jeśli chcesz się rozwinąć, zatrudnić kogoś i wypychać tych maszyn dużo to dobra dokumentacja jest tutaj podstawą i bez niej ani rusz. Zresztą, podobnie z bardziej skomplikowanymi elementami jeśli chodzi o frezowanie. Wszystkiego z palca chyba nie będziesz pisał...
-
Pominę już fakt, że w CADzie możesz sobie zrobić dowolnie skomplikowany model 3D w postaci bryły a następnie konwersję na arkusz blachy gdzie rys. dxf na laser wygeneruje się sam wraz z krawędziami gięcia itd. a element który odbierasz trzyma wymiar co do 0.1mm albo lepiej. Nie ma z tym szans żadne modelowanie 2D..
-
- Kontakt:
coś pisałem ale mi wywalilo. No ale onanizujcie sie dalej, bo jakos tak to wygląda.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 33
- Kontakt:
Określenie trafne tylko nie w tą stronę. Twoja robota to takie rękodzieło. Zapamiętam

A tak poważnie to wyobraź sobie , ze masz tą ramkę porządnie zamodelowaną, z otworami pod szyny, wybraniami itd.
Wrzucasz na te 5-osi i w piętnaście minut masz gotowe a nie piepszysz się dniówkę i narzekasz jak to ciężko.
-
- Kontakt:
po to zeby sobie popatrzeć.