Wycinanie otwory w śrubie - M2-M6
Czy ktoś prubował?
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 3
Wycinanie otwory w śrubie - M2-M6
Witam, nie wiem czy w dobrym dziale piszę jeżeli nie to proszę o przeniesienie do odpowiedniego. Używam dużo śrub M2-M6 z odpowietrzeniem które nie są tanie i tu nasuwa się pytanie, czy ktoś próbował wypalić otwór w takich śrubach na WaterJet wystarczy zwykły otwór około 1mm. Wymyśliłem sposób żeby nie mocować po jednej sztuce w uchwycie tokarskim to zrobić taką płytę z otworami (np. 100szt) i wkręcać te śruby w tą płytę, ale czy to wyjdzie i będzie się opłacało. Długość śrub od 12mm do 60mm, śruby nierdzewne. Proszę o opinie i sugestie, jeżeli ktoś może zrobić testy lub kiedyś próbował to zdjęcia i filmy mile widziane
.

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Re: Wycinanie otwory w śrubie - M2-M6
Metoda EDM czyli wiertarka otworów startowych dla drutówk.
zabawy-z-edm-t102577-40.html
zabawy-z-edm-t102577-40.html
NX CAD, NX CAM, FREZOWANIE 5AX, ELEKTRODRĄŻARKI WGŁĘBNE I DRUTOWE. PEPS, VERICUT. Pomagam w NX przez Team Viewer. Postprocesory NX.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Edm będzie o wiele wolniejszy niż waterjet... Mówimy tu o setkach przebić, nie o kilku sztukach...
-
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Mam takie marzenie aby zobaczyć przebijanie wodą dziurki wzdłuż śrubki m2 długości 60 mm 

-
Może się ktoś pobawi w pracy i spróbuje w wolnej chwili taki otwór wykonać i nagra jakiś filmik oraz wyceni, śrubki potem dostarczę jak się dogadamy.
-
Skoro to otwór tylko do odpowietrzania to przecież wystarczy najzwyklejsza wiertareczka i mozna sobie samemu wiercić ile się chce. Po co do najprostrzych rzeczy wymyślać jakieś kosmiczne technologie skoro od dziesięcioleci robi się to zwykłym wiertłem i wiertarką/tokarką?
-
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Myle sie , czy gdzieś czytałem, ze od pięciu lat pracujesz na waterjet ? Czy jelenia szukasz ?

Dodane 5 minuty 16 sekundy:
E, nie mylę się

To może zadzwońslaj8 pisze: ↑14 kwie 2015, 08:56Witam. Mogę polecić maszynę Szwedzkiej firmy Water Jet Sweden, pracuję na niej od 5 lat i nic poważnego się nie zepsuło normalne eksploatacyjne rzeczy, pompę mamy z KMT i też jest wszystko porządku. Na pewno w tej firmie na plus jest pomoc serwisowa ( Polska) jeden telefon i wszystko jasne, albo pomogą przez telefon albo połączą się z maszyną przez internet, albo przyjadą.
Firmy której nie polecam to CMS.

-
No niestety ale już od 4,5 roku nie pracuję w tej firmie i nie mam styczności z cięciem wodą. Ale pomysł zrodził się z doświadczenia na WaterJet, wiertarka odpada bo to czasochłonne teraz frezuję ale myślałem że wodą będzie taniej w większych partiach. I nie, nie szukam "jelenia" chciałem tylko dać zarobić ale jak nikt nie chce spróbować to nie, będę kombinował dalej.kamar pisze: ↑06 mar 2020, 09:20Myle sie , czy gdzieś czytałem, ze od pięciu lat pracujesz na waterjet ? Czy jelenia szukasz ?
Dodane 5 minuty 16 sekundy:
E, nie mylę sięTylko teraz to juz 10 lat
To może zadzwońslaj8 pisze: ↑14 kwie 2015, 08:56Witam. Mogę polecić maszynę Szwedzkiej firmy Water Jet Sweden, pracuję na niej od 5 lat i nic poważnego się nie zepsuło normalne eksploatacyjne rzeczy, pompę mamy z KMT i też jest wszystko porządku. Na pewno w tej firmie na plus jest pomoc serwisowa ( Polska) jeden telefon i wszystko jasne, albo pomogą przez telefon albo połączą się z maszyną przez internet, albo przyjadą.
Firmy której nie polecam to CMS.![]()
Moim zdaniem na wiertarkę stołową temat spokojnie do wykonania.
Na wodzie bym to zrobił ale trzeba by jakichś uchwyt wykonać najpierw. Dużo pieprzenia się.
Pewnie byśmy liczyli 10sztuk na godzine.. Słowem skasowalibyśmy.jak za zboże.
Na wodzie bym to zrobił ale trzeba by jakichś uchwyt wykonać najpierw. Dużo pieprzenia się.
Pewnie byśmy liczyli 10sztuk na godzine.. Słowem skasowalibyśmy.jak za zboże.
-
Przy taaakich ilościach - laser, śruby w matrycy np. 25 × 25 i się "dziurkuje" hurtem. Lub wiertarka CNC z podajnikiem taśmowym...
Ale ja to się na niczym nie znam, czytać też nie bardzo - Art Tech Design