https://wiadomy portal.pl/mp-przecinarka-ukosnica-do-metalu-3kw-400v-i-wtyki-i6631550852.html
Napęd silnik indukcyjny 3f 3kW/2840obr. Tarcze tnące ø400mm,
Co do napędu i wrzeciona/wahacza) nie mam zastrzeżeń, jest solidne,linia ciecia trzyma pion. Imadło (ustawiane pod dowolnym kątem) wymagało natomiast poprawek, a konkretnie prowadzenie ruchomej szczęki i pasowanie części.
Fabryczny zespół: prowadzenie szczęki - szczelina prowadząca w podstawie była niezbyt dokładnie obrobiona (z odlewu), miała spory luz który utrudniał docisk przy skośnym ustawieniu materiału (na szczęście płaszczyzna górna płyty podstawy/wózka jest frezowana - równa). Trzeba było poprawić/przefrezować rowek prowadzący w płycie by go wyrównać. Podobnie trzeba było poprawić szczękę ruchomą, i nieco podpiłować "łódkę" by lepiej pasowała do części przesuwnej szczęki (miały współpracujące powierzchnie lekko skośne zamiast pionowych przez co nieco "zjeżdżały" z siebie), Także kotwę/płytkę trzymającą szczękę ruchomą od spodu płyty/wózka i prowadzącą w szczelinie trzeba poprawić tak, by całość przesuwała się bez nadmiernych bocznych i pionowych luzów.
Szczęka stała nie wymagała w zasadzie poprawek.
Śruba dociskowa szczęki ruchomej z pokrętłem jest solidna, nie wygina się przy silnym dokręcaniu.
Generalnie- jak za te pieniądze z całości jestem zadowolony, po poprawkach maszyna jest solidna i dobrze tnie, a szybkość zależy od użytej tarczy. Te dołączone do przecinarki niezbyt dobrze - za twarde spoiwo nie pozwala się wysypać ziarnu zaraz po stępieniu, i grzeje nadmiernie materiał - trzeba zmienić na lepsze, więc lepiej je kupować osobno...