Tokarka Meuser M1 jak dolać oleju do suportu ?
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Re: Tokarka Meuser M1 jak dolać oleju do suportu ?
Witam koledzy jako że mój pierwszy post chciałem się ładnie przywitać że wszystkimi. Przechodząc do sedna ponieważ zakupilem taka sama tokareczke jednak w czasie wyciągania jej z piwnicy od Niemca ekipa zdemontowala wszystkie możliwe elementy aby maszynę odciążyć i niestety po drodze do mnie zaginęły i tak niestety nie mam osłon z całą rozpiska ustawień, silnika i konika. Tokarke kupiłem za śmieszne pieniądze więc postanowiłem że ja zreanimuje z tad moja prośba do kolegi Raaw o podanie mocy silnika i jak najdokładniejsze zdjęcia tabliczek tych na oslonacz bocznych i tej nad skrzynia i ich wymiary tak abym mógł sobie je dorobić bo wiadomo że znaleźć taką maszynę do sprzedaży na części graniczy z cudem
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 7
Cześć.bastianek89 pisze: ↑13 wrz 2018, 11:42Witam koledzy jako że mój pierwszy post chciałem się ładnie przywitać że wszystkimi. Przechodząc do sedna ponieważ zakupilem taka sama tokareczke jednak w czasie wyciągania jej z piwnicy od Niemca ekipa zdemontowala wszystkie możliwe elementy aby maszynę odciążyć i niestety po drodze do mnie zaginęły i tak niestety nie mam osłon z całą rozpiska ustawień, silnika i konika. Tokarke kupiłem za śmieszne pieniądze więc postanowiłem że ja zreanimuje z tad moja prośba do kolegi Raaw o podanie mocy silnika i jak najdokładniejsze zdjęcia tabliczek tych na oslonacz bocznych i tej nad skrzynia i ich wymiary tak abym mógł sobie je dorobić bo wiadomo że znaleźć taką maszynę do sprzedaży na części graniczy z cudem
Poproszę o jakiegoś maila i wszystko załatwimy już prze e-maile, tak mi łatwiej wysyłać zdjęcia.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Ok dziękuję bardzo za tak szybką reakcjw. Mój mail [email protected]
-
Witam.
Na łożyskach
hmm da się tym bardziej, że to jest moja pierwsza tokarka
A sam uważam, że tak bezpieczniej bo nie stoimy na przeciw toczonego elementu tylko z boku z prawej.
Na łożyskach

hmm da się tym bardziej, że to jest moja pierwsza tokarka

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Ale wajcha posuwu chyba jest jest z lewej, jak toczysz to nie obrywasz wiórami (często fioletowymi) po ręce?
Jak do tej pory wszystkie tokarki z jakimi miałem styczność miały wzdłużny pod lewą rękę a poprzeczny pod prawą. Musiałbym się przymierzyć i pomarać. Pytam, bo mam niedaleko takiego Mausera M1, a w Hardinge'u zaczyna czasami brakować długości.
Wiesz coś więcej jakie łożyska tam siedzą?
-
Trzeba spróbować czy pasuje.
Dla mnie to nie problem bo to moja pierwsza tokarka i tak się nauczyłem, nie przeszkadza mi to w ogóle.
Stoję przy toczeniu bardziej z prawej strony chociaż czasami jakieś wióry latają blisko lewej ręki.
o łożyskach za dużo nie wiem, wiem że kolega mi pomógł je dokręcić aby zminimalizować luz i tyle.
Dla mnie to nie problem bo to moja pierwsza tokarka i tak się nauczyłem, nie przeszkadza mi to w ogóle.
Stoję przy toczeniu bardziej z prawej strony chociaż czasami jakieś wióry latają blisko lewej ręki.
o łożyskach za dużo nie wiem, wiem że kolega mi pomógł je dokręcić aby zminimalizować luz i tyle.