Uchwyt tokarski coś brakuje
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Uchwyt tokarski coś brakuje
Witam tokarka cu502 zauważyłem drżenie tokarki na wysokich obrotach, po obejrzeniu uchwytu wydaje mi się, że coś brakuje w kształcie walca czy to ma być wypełnione czy puste tak jak jest i do czego to ma służyć dzięki i pozdrawiam. 

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Re: Uchwyt tokarski coś brakuje
Nie mam takiej tokarki, ale sądzę, że to nie jest normalny stan rzeczy. Tarcza zabierakowa pewnie była podebrana od jakiegoś innego urządzenia, po co to było - któż to wie, może jakiś otwór do blokowania w jednej pozycji, albo do kotwiczenia w jakiejś kryzie, może wpust ustalający na jakiś nietypowy uchwyt. Może ktoś wsadził uchwyt taki jaki miał w za duży zabierak i wystający kołnierz przetoczył.
-
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
To wybranie może być pod klucz hakowy, ale w tokarce jest zbędne i szkodliwe bo wprowadza niewyrównoważenie zabieraka i w konsekwencji drgania.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Jeśli po zdjęciu tarczy tokarka nie wibruje, to pozostaje ją wymienić lub podfrezować z drugiej strony.
Można też próbować uzupełnić ten ubytek, tylko zakotwić go po bokach, żeby nie wyleciał na wysokich obrotach. Na próbę bym to zalał płynnym metalem z kawałkiem ołowiu (trzeba obliczyć ile to powinno ważyć).
Można też próbować uzupełnić ten ubytek, tylko zakotwić go po bokach, żeby nie wyleciał na wysokich obrotach. Na próbę bym to zalał płynnym metalem z kawałkiem ołowiu (trzeba obliczyć ile to powinno ważyć).
-
ok myślę że dam do wytoczenia ten walec i założę dzięki za pomocne informację i zdrowych świąt