OUS-1, DTR-ki i początek prac
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 9
- Kontakt:
Re: OUS-1, DTR-ki i początek prac
Nawet z jednej szkoły będą się różnić. Robili je uczniowie - jeden zaliczył na 5, inny na 3 z dwoma
.

-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Siemanko, Troche odgrzebie temat aczkolwiek dalej się tyczy Ousa jedynki i obsługi. Trochę popracowałem na tej obrabarce i naszła mnie ochota na ... Frezowanie. Rodzą mi się pytania:
1. Aby zamontować frez palcowy potrzebuję pręt, który przełożę przez wrzeciono i z jednej strony wkręce frez a z drugiej strony zacisnę śrubą. Jednak Śruba jest krótka i bez ściąnięcia uchwytu nie złapię frezu. Jak ściągnąć uchwyt tokarski w ousie ?:)
2. Czy mogę zamontować jakiś uchwyt do frezów, które nie są zakończone gwintem?
3. Czy macie jakieś zdjęcia Ousa z zamontowanymi elementami do frezowania?
1. Aby zamontować frez palcowy potrzebuję pręt, który przełożę przez wrzeciono i z jednej strony wkręce frez a z drugiej strony zacisnę śrubą. Jednak Śruba jest krótka i bez ściąnięcia uchwytu nie złapię frezu. Jak ściągnąć uchwyt tokarski w ousie ?:)
3. Czy macie jakieś zdjęcia Ousa z zamontowanymi elementami do frezowania?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
1 - odkręcamy razem z tarczą zabierakową, gwint prawy.Hati pisze: ↑05 lut 2020, 09:321. Aby zamontować frez palcowy potrzebuję pręt, który przełożę przez wrzeciono i z jednej strony wkręce frez a z drugiej strony zacisnę śrubą. Jednak Śruba jest krótka i bez ściągnięcia uchwytu nie złapię frezu. Jak ściągnąć uchwyt tokarski w ousie ?:)
2 - trzpień z MK2 do mocowania tulejek zaciskowych ERxx. Ja mam do ER32. Trzpień Bisona to ok. 180zł + tulejki ca 35,- zł za sztukę.
-
- Kontakt:
upanie pisze: No ale bez gwintu i śruby to uchwyt wypadnie podczas frezowania.
Widząc gwint, chyba się domyśli ?

Hati pisze:3. Czy macie jakieś zdjęcia Ousa z zamontowanymi elementami do frezowania?
Nie chwaląc się, popatrz na temat "OUS1- cnc", coś tam znajdziesz.
-
- Kontakt:
Coś Ci umknęło w pytaniu, bo brzmiało:
I odpowiedź padła - oprawki ER.
Są jeszcze tulejki mk2, ale ciężko dostać.
Hati pisze:Czy mogę zamontować jakiś uchwyt do frezów, które nie są zakończone gwintem?
I odpowiedź padła - oprawki ER.
Są jeszcze tulejki mk2, ale ciężko dostać.
-
- Posty w temacie: 3
No to mi nie umknęło ale nie rozumiem bo uchwyty ER są zakończone gwintem do szpilki ściągającej.
Chyba że nie o ten gwint chodzi.
Chyba że nie o ten gwint chodzi.
czilałt...
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Ad. 1: ale kręcąc uchwyt razem z tarczą kręci się również trzpień zakończony kołem pasowym. czy jest jakiś sposób prosty by zablokować całe koło czy mam poprostu jakimś kluczem zablokować trzpień poprostu ściskając ?Andrzej 40 pisze: ↑05 lut 2020, 19:081 - odkręcamy razem z tarczą zabierakową, gwint prawy.
2 - trzpień z MK2 do mocowania tulejek zaciskowych ERxx. Ja mam do ER32. Trzpień Bisona to ok. 180zł + tulejki ca 35,- zł za sztukę.
Ad. 2 - zrobię zdjęcia tych elementów co mam . Może któryś z nich będzie zdatny

Pytam bom jest laik jeżeli chodzi o frezowanie i jestem samoukiem. Wole zadawać pytania i robić poprawnie niz kombinować i psuć sprzęt

-
- Kontakt:
Sam uchwyt, jak nie był długo ściągany, będzie mocno siedział i może być ciężko. Najlepszy byłby klucz hakowy. Niektórzy stosują przyrząd do filtrów.
Od koła pasowego, jedynie chwycić jakaś żabą, przez blachę. Nie zniszczyć osi i wpustu.
Najlepiej byłoby zrobić sobie przyrząd - na samej tokarce się da.

Od koła pasowego, jedynie chwycić jakaś żabą, przez blachę. Nie zniszczyć osi i wpustu.
Najlepiej byłoby zrobić sobie przyrząd - na samej tokarce się da.