Dzień dobry,
to mój pierwszy post na forum i moje początki obcowania z frezarką CNC.
Po 3 miesiącach od zbudowania pierwszej maszyny (frezarka "2.5D") zmieniłem kontroler z chińskiego e-cut USB na UC300-ETH. Do sterownik otrzymałem licencję na UCCNC, więc postanowiłem zainstalować i przetestować to oprogramowanie.
Niestety napotkałem już na starcie na kilka problemów, ale jeden z nich jest fundamentalny. Program nie wykonuje g-codu. Sterowanie za pomocą klawiatury działa, ale po uruchomieniu programu dochodzi do pierwszej linii, w której zapisany jest ruch osi (G00 lub G01) i zatrzymuje się. Po wpisaniu komendy dotyczącej ruchu w MDI też nic się nie dzieje. Inne kody działają, np M03.
Testowałem na kilku kodach wygenerowanych w Sheetcam z postpocesorem dla Mach3 (nie ma tam dedykowanego do UCCNC), jak również na króciutkim kodzie napisanym do testu w notatniku.
Na ekranie diagnostycznym pojawia się informacja, że program jest w trybie "run", a nie "iddle", ale nic się nie dzieje.
Czy ktoś miał podobny problem? Co może być przyczyną?
Problemy po przesiadce z Mach3 na UCCNC
NIie działające funkcje UCCNC
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Re: Problemy po przesiadce z Mach3 na UCCNC
Jaką masz prędkość procka w kernel? Jak ja dałem 200K to mi nie działał Z tak jak piszesz. Na 100k działa mi normalnie.
Jak włączasz UCCNC gdy wcześniej był mach uruchamiany ładuje ci nowe oprogramowanie po lanie do sterownika dedykowane uccnc?
I tak samo jak macha potem uruchomisz ładuje dla macha?
Czy jak pokazuje się okno uccnc wykrywa ci odpowiedni kontroler?
Jak włączasz UCCNC gdy wcześniej był mach uruchamiany ładuje ci nowe oprogramowanie po lanie do sterownika dedykowane uccnc?
I tak samo jak macha potem uruchomisz ładuje dla macha?
Czy jak pokazuje się okno uccnc wykrywa ci odpowiedni kontroler?
NX CAD, NX CAM, FREZOWANIE 5AX, ELEKTRODRĄŻARKI WGŁĘBNE I DRUTOWE. PEPS, VERICUT. Pomagam w NX przez Team Viewer. Postprocesory NX.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Dziękuje za odpowiedź.
Mam 100K, kontroler jest wykrywany poprawnie.
Chyba mam podejrzanego. Otóż wartości FRO I SRO są ustawione na 0% i nie można tego zmienić, ani za pomocą przycisków na ekranie, ani potencjometrami, które mam podłączone do kontrolera.
Według instrukcji parametry te nadpisują wartości wynikające z g-codu.
4.3.6 .Overriding the feedrate and the spindle speed
The programmed feedrate and spindle speed can be overridden any time, even when a code is
executed and when a motion is in progress.
Skoro jest 0%, to posuwy nie działają. Wrzeciono też nie (komenda M3 włącza przekaźnik, ale wrzeciono nie startuje). Dodatkowo przy polach FRO i SRO migają zielone kontrolki. Jakieś pomysły? Co zrobiłem źle?
Odłączałem fizyczne potencjometry, ale nic to nie zmieniło.
https://youtu.be/JR7kdt033k4
Mam 100K, kontroler jest wykrywany poprawnie.
Chyba mam podejrzanego. Otóż wartości FRO I SRO są ustawione na 0% i nie można tego zmienić, ani za pomocą przycisków na ekranie, ani potencjometrami, które mam podłączone do kontrolera.
Według instrukcji parametry te nadpisują wartości wynikające z g-codu.
4.3.6 .Overriding the feedrate and the spindle speed
The programmed feedrate and spindle speed can be overridden any time, even when a code is
executed and when a motion is in progress.
Skoro jest 0%, to posuwy nie działają. Wrzeciono też nie (komenda M3 włącza przekaźnik, ale wrzeciono nie startuje). Dodatkowo przy polach FRO i SRO migają zielone kontrolki. Jakieś pomysły? Co zrobiłem źle?
Odłączałem fizyczne potencjometry, ale nic to nie zmieniło.
https://youtu.be/JR7kdt033k4
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Odpiecie przynosi efekt zerowego posuwu. Jeśli są skonfigurowane to muszą być podpięte.
Jeśli są odłączone to musisz zrobić mostki/zworki w ich miejscu.
Jeśli są odłączone to musisz zrobić mostki/zworki w ich miejscu.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Software'owe wyłączenie potencjometrów pomogło. Tzn wpisanie wartości "0" w polach konfiguracji potencjometrów. Teraz można ustawiać FRO i SRO przyciskami na ekranie oraz oczywiście komendami w kodzie.
Widocznie źle fizycznie podpiąłem potencjometry do wejść analogowych. Sprawdzę. to.
Dziękuję za rady i pomoc w rozwiązaniu problemu.
Widocznie źle fizycznie podpiąłem potencjometry do wejść analogowych. Sprawdzę. to.
Dziękuję za rady i pomoc w rozwiązaniu problemu.