Problemy po przesiadce z Mach3 na UCCNC

NIie działające funkcje UCCNC

Rozmowy dotyczące oprogramowania sterującego maszynami CNC i sterowników CNC obrabiarek numerycznych

Autor tematu
mj_320
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 27 lis 2019, 19:43
Lokalizacja: Warszawa

Problemy po przesiadce z Mach3 na UCCNC

#1

Post napisał: mj_320 » 28 lis 2019, 09:58

Dzień dobry,
to mój pierwszy post na forum i moje początki obcowania z frezarką CNC.
Po 3 miesiącach od zbudowania pierwszej maszyny (frezarka "2.5D") zmieniłem kontroler z chińskiego e-cut USB na UC300-ETH. Do sterownik otrzymałem licencję na UCCNC, więc postanowiłem zainstalować i przetestować to oprogramowanie.
Niestety napotkałem już na starcie na kilka problemów, ale jeden z nich jest fundamentalny. Program nie wykonuje g-codu. Sterowanie za pomocą klawiatury działa, ale po uruchomieniu programu dochodzi do pierwszej linii, w której zapisany jest ruch osi (G00 lub G01) i zatrzymuje się. Po wpisaniu komendy dotyczącej ruchu w MDI też nic się nie dzieje. Inne kody działają, np M03.
Testowałem na kilku kodach wygenerowanych w Sheetcam z postpocesorem dla Mach3 (nie ma tam dedykowanego do UCCNC), jak również na króciutkim kodzie napisanym do testu w notatniku.
Na ekranie diagnostycznym pojawia się informacja, że program jest w trybie "run", a nie "iddle", ale nic się nie dzieje.
Czy ktoś miał podobny problem? Co może być przyczyną?



Tagi:


zibi
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1177
Rejestracja: 24 lut 2007, 15:20
Lokalizacja: podkarpackie

Re: Problemy po przesiadce z Mach3 na UCCNC

#2

Post napisał: zibi » 28 lis 2019, 17:23

Jaką masz prędkość procka w kernel? Jak ja dałem 200K to mi nie działał Z tak jak piszesz. Na 100k działa mi normalnie.
Jak włączasz UCCNC gdy wcześniej był mach uruchamiany ładuje ci nowe oprogramowanie po lanie do sterownika dedykowane uccnc?
I tak samo jak macha potem uruchomisz ładuje dla macha?
Czy jak pokazuje się okno uccnc wykrywa ci odpowiedni kontroler?
NX CAD, NX CAM, FREZOWANIE 5AX, ELEKTRODRĄŻARKI WGŁĘBNE I DRUTOWE. PEPS, VERICUT. Pomagam w NX przez Team Viewer. Postprocesory NX.


Autor tematu
mj_320
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 27 lis 2019, 19:43
Lokalizacja: Warszawa

Re: Problemy po przesiadce z Mach3 na UCCNC

#3

Post napisał: mj_320 » 28 lis 2019, 22:51

Dziękuje za odpowiedź.
Mam 100K, kontroler jest wykrywany poprawnie.
Chyba mam podejrzanego. Otóż wartości FRO I SRO są ustawione na 0% i nie można tego zmienić, ani za pomocą przycisków na ekranie, ani potencjometrami, które mam podłączone do kontrolera.
Według instrukcji parametry te nadpisują wartości wynikające z g-codu.

4.3.6 .Overriding the feedrate and the spindle speed
The programmed feedrate and spindle speed can be overridden any time, even when a code is
executed and when a motion is in progress.


Skoro jest 0%, to posuwy nie działają. Wrzeciono też nie (komenda M3 włącza przekaźnik, ale wrzeciono nie startuje). Dodatkowo przy polach FRO i SRO migają zielone kontrolki. Jakieś pomysły? Co zrobiłem źle?
Odłączałem fizyczne potencjometry, ale nic to nie zmieniło.

https://youtu.be/JR7kdt033k4


lepi
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 682
Rejestracja: 09 lip 2012, 20:34
Lokalizacja: Poznań

Re: Problemy po przesiadce z Mach3 na UCCNC

#4

Post napisał: lepi » 29 lis 2019, 08:21

Sprawdź napięcie na potencjometrach.


Autor tematu
mj_320
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 27 lis 2019, 19:43
Lokalizacja: Warszawa

Re: Problemy po przesiadce z Mach3 na UCCNC

#5

Post napisał: mj_320 » 29 lis 2019, 08:46

0-12V Ale tak, jak wspominałem odpięcie fizycznych potencjometrów nie przynosi żadnego efektu.


lepi
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 682
Rejestracja: 09 lip 2012, 20:34
Lokalizacja: Poznań

Re: Problemy po przesiadce z Mach3 na UCCNC

#6

Post napisał: lepi » 29 lis 2019, 09:07

Odpiecie przynosi efekt zerowego posuwu. Jeśli są skonfigurowane to muszą być podpięte.
Jeśli są odłączone to musisz zrobić mostki/zworki w ich miejscu.


Autor tematu
mj_320
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 27 lis 2019, 19:43
Lokalizacja: Warszawa

Re: Problemy po przesiadce z Mach3 na UCCNC

#7

Post napisał: mj_320 » 02 gru 2019, 09:52

Software'owe wyłączenie potencjometrów pomogło. Tzn wpisanie wartości "0" w polach konfiguracji potencjometrów. Teraz można ustawiać FRO i SRO przyciskami na ekranie oraz oczywiście komendami w kodzie.
Widocznie źle fizycznie podpiąłem potencjometry do wejść analogowych. Sprawdzę. to.

Dziękuję za rady i pomoc w rozwiązaniu problemu.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne Dyskusje na Temat Systemów Sterowania CNC”