Panowie dziękuje bardzo. W zasadzie wyjaśniliście mi wszystkie aspekty które chciałem wiedzieć, choć nawet nie wiedziałem dokładnie o co pytam. Dzięki Wam wiem że:
- opcji "w miare tanio na gotowo" nie ma - "droższe chińczyki" nie spełnią zadania
- "dziura w stole" - już wiem że na niektórych frezarkach można frezować horyzontalnie, to kasuje pomysł dziury w stole, jest niepotrzebna gdyż frezowanie horyzontalne całkowicie rozwiązuje problem zakresu osi Z
- opłacalną opcją dla mnie(biorąc pod uwagę budżet) byłby zakup starszej frezarki i jej przeróbka na CNC, co niestety wymaga czasu i wiedzy, a pewnie dążąc do prostej obsługi także nakładów finansowych tyle że rozłożonych na raty według potrzeb i zachcianek. Wadą tego rozwiązania dla mnie(po przejrzeniu Waszych propozycji maszyn pod przeróbkę) jest także posiadanie naprawdę dużej maszyny - jakby nie patrzeć ja nie będę obrabiał komercyjnie dużych specjalistycznych elementów - ja tylko chce zrobić otwory w obudowach pod gniazda.
Myślę że słuszne jest stwierdzenie
@drzasiek90 o pewnej luce w urządzeniach, czego przykładem jestem ja. Nie jestem pasjonatem który chce budować, przerabiać itp. jednak wydatek w okolicach 25tys. za maszynę posiadającą olbrzymi potencjał którego 90% nie wykorzystam to sporo. Całkiem ciekawą opcje(na moje niedoświadczone oko) zaproponował kolega
@Avalyah. Gdyby tylko miała możliwość frezowania horyzontalnego(i byłaby trochę tańsza

) to byłaby maszyna idealna dla mnie - tak mi się wydaje. Mimo iż aktualnie to trochę za dużo na inwestycje dla mnie to chciałbym zahaczyć o jej temat - jakieś uwagi, wady które widzicie? Są też tańsze, mniejsze tego producenta, oczywiście musiałbym się wczytać oraz Was popytać o różnice ale może znacie jakieś modele tego typu z możliwością frezowania horyzontalnego? A może inni producenci tego pokroju z taką opcją?
Dziękuje za tak rzeczowe podejście do tematu.
Oczywiście zachęcam do dalszej dyskusji którą śledzę i będę śledził na bieżąco.