Chyba ten dział jest najodpowiedniejszy dla tego zapytania.
Potrzebna frezarka CNC z oprogramowaniem do Aluminium, a konkretnie:
Czasem wykonuje prototypy bądź małe serie urządzeń, co wiąże się z koniecznością wykonania otworów dla gniazd w obudowach. Obudowy zazwyczaj są z ABS bądź aluminium. Gabarytowo nie jest potrzebna duża powierzchnia XY (max 30x30cm), jednak czasem ze względu na typ obudowy nie ma możliwości zdjęcia panelu celem jego obróbki i konieczne jest ustawienie obudowy panelem do góry co generuje iż powierzchnia obrabiana znajduje się nawet na wysokości 30cm. Wtedy potrzebna by była możliwość zamontowania elementu w sposób taki aby był on "wpuszczony w stół" celem zachowania powierzchni obrabianej w zakresie osi Z. Czy to w ogóle możliwe?
Dlaczego opisałem "z oprogramowaniem" - otóż fajnie aby była to maszyna prosta w obsłudze, tak abym nie spędził nad przygotowywaniem nie wiadomo ile czasu - być może ze względu na mój stan wiedzy sformułowanie "z oprogramowaniem" jest błędne - jeżeli tak jest popraw mnie proszę i wytłumacz dlaczego jak masz chwilę wolną

Pracy frezarka dużo nie będzie miała, nie jest to typowo seryjna praca, jednak ze względu na wzrost jakości oferowanej oraz swoją wygodę rozważam taką inwestycje.
Pytania brzmią:
Czy są maszyny które spełnią moje oczekiwania i kwalifikują się pod względem cenowym do uznania ich za sprzęt pół profesjonalny/ amatorski?
Czy coś możecie polecić, zaproponować, podać orientacyjny budżet. Podpowiedzieć co omijać - każda wskazówka będzie dla mnie cenna gdyż czegoś się dowiem o dziale dla mnie obcym.
Proszę wybaczyć amatorski język - jest to dla mnie temat obcy, a jedyna wiedza którą posiadam pochodzi z przeglądania tego forum.
Serdecznie dziękuję za podpowiedzi.