123ag pisze:Aha Ale skasowanie luzu może pomoże ?
kilka wypowiedzi wcześniej wysłałem Tobie link do filmu gdzie pokazuje jak sprawdzić luz i bicie wrzeciona z pytaniem jak to wygląda u ciebie i nie dostałem odpowiedzi.
Ogólnie możliwe że coś przeoczyłem ale z jakiego powodu w ogóle dobieramy się do wrzeciennika?
Pamiętam że źle zinterpretowałś metody pomiarów w tabeli DTR próbowałeś toczyć bez podparcia wałek 300 mm. Po zamieszczeniu tabelki napisałem że bez podparcia powinieneś toczyć wałek 100 mm a wałek 300 mm powinieneś toczyć w kłach z dwóch stron. Nie pamiętam żebyś napisał jaki osiągnąłeś wynik.
Chodzi o to że według tabelki to maszynka całkiem nieźle jest ustawiona a teraz próbujesz zrobić jakieś poprawki Ale w sumie nie wiem czego.
piromarek pisze:Tym bardziej, że diagnozy są na odległość i diabli wiedzą czy się rozumiemy poprawnie.
No właśnie to już zależy od chęci autora tematu nagrałby film albo zrobił kilka zdjęć to więcej rzeczy byłoby Jasne. mam wrażenie że też nie ogląda materiału który się mu podsyła.
Zachęcam autora żeby jednak przykładał się do zadawania pytań pokazywał jak najwięcej filmów zdjęć wtedy uniknie niepotrzebnych wydatków sporo pracy i problemów.
Małą tokarkę poziomujemy raczej tylko z grubsza tak jak napisał przedmówca małe tokarki się nie wyginają chyba że sami ją do Kręcimy do krzywej podstawy. Z większymi jest ten problem że jeśli stoją krzywo to pod własnym ciężarem są skręcone Czyli możemy mieć taki efekt że przed wrzeciennikiem postawimy poziomnice i jest okej a postawimy ją na końcu łoża i jest krzywo.