Mała tokarka. Jaką kupić ?

Chcę wydać do 13 tys. Długość tokarki nie powinna przekroczyć 1,7m i była na 230V

Dyskusje na temat popularnych małych tokarek hobbystycznych.

Autor tematu
123ag
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 47

Re: Mała tokarka. Jaką kupić ?

Post napisał: 123ag » 16 lis 2019, 13:21

Trzpień kontrolny kupiony na stożek 2. Przyjedzie w poniedziałek. We wrzecionie mam stożek 3, a konik 2 to we wrzeciono włożę przejścówkę Bison Bal. Natomiast żeby wrzeciono oczyścić to będę musiał zdemontować uchwyt nie mam takich małych rączek. Jak pomiar wykażę stożek w kierunku operatora to w DTR jest że regulację wykonuję się śrubami przy wrzecionie. Załącznik strona 26
Nie rozkręcałem jeszcze ale podejrzewam, że będą tam dwie śruby. To którą kręcić ?
Jak już będę miał zdemontowany uchwyt to sprawdzić tarcz zabierakową ?
Po montażu uchwyt też trzeba go ustawić ? Wkręcić trzpień kontrolny i przesuwając zegar na suporcie ?
Na koniec włożyć wcześniej obrabiany wałek, podeprzeć konikiem :) i sprawdzić mikrometrem.

Czy w waszych małych konikach też jest taka możliwość, że konik nie zawsze może wejść precyzyjnie w pryzmę co za tym idzie ucieka od osi ? Czy też muszę poprawić fabrykę. :)

Z góry dziękuję.
Grzegorz

Awatar użytkownika

rc36
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10

Post napisał: rc36 » 16 lis 2019, 14:54

123ag pisze:Czy w waszych małych konikach też jest taka możliwość, że konik nie zawsze może wejść precyzyjnie w pryzmę co za tym idzie ucieka od osi ? Czy też muszę poprawić fabrykę.

Konik nie ma prawa kiwać się na pryźmie, daj foto tego konika od spodu.

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 21

Post napisał: adam Fx » 16 lis 2019, 17:58

123ag pisze:Załącznik strona 26
gzie mamy załącznik? https://youtu.be/3F_1fVD-d4A?t=180
123ag pisze:Jak już będę miał zdemontowany uchwyt to sprawdzić tarcz zabierakową ?
tak (tak jak na filmie - link wcześniej)
123ag pisze:Po montażu uchwyt też trzeba go ustawić ? Wkręcić trzpień kontrolny i przesuwając zegar na suporcie ?
teoretycznie nie - uchwyt powinien siąść precyzyjne na zamek
123ag pisze:Na koniec włożyć wcześniej obrabiany wałek, podeprzeć konikiem i sprawdzić mikrometrem.
tego nie kumam - co chcesz osiągnąć -- jeśli ustawisz wrzeciennik to musisz poprawić konik
123ag pisze:Czy w waszych małych konikach też jest taka możliwość, że konik nie zawsze może wejść precyzyjnie w pryzmę co za tym idzie ucieka od osi ? Czy też muszę poprawić fabrykę.
czasami lasza co trzyma konik od spodu jest niesymetryczna - jak jest źle obrócona to może kantować konik.
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Autor tematu
123ag

Post napisał: 123ag » 16 lis 2019, 19:31

Załącznik do mojej tokarki Strona 26

Dodane 41 minuty 38 sekundy:
https://www.wabeco-remscheid.de/media/c ... 0-2014.pdf

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: adam Fx » 17 lis 2019, 00:59

123ag pisze:Załącznik do mojej tokarki Strona 26

Tłumacz google
Str. 26
269. Ponowna regulacja wrzeciona głównegoWrzeciennik jest przykręcony do łoża tokarki. Wrzeciennik zawiera wrzeciono główne z dwoma regulowanymiprecyzyjne łożyska stożkowe.Jeśli wymagana jest korekta, wykonaj następujące czynności:1. Otwórz pokrywę osłony przekładni, odkręcając śrubę zabezpieczającą za pomocą dostarczonego specjalnego klucza.2. Odkręcić śrubę dwustronną (1) w nakrętce nastawczej (2).3. Nakrętka nastawcza (2) znajduje się na tylnym końcu wrzeciona głównego.4. Obracaj nakrętkę nastawczą (2) w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara, aż łożyska ponownie zaczną się luzować (musi istnieć możliwość obrotugłówne wrzeciono ręcznie).5. Dokręcić ponownie śrubę dwustronną (1).6. Jeśli łożyska stożkowe zostaną ustawione zbyt ciasno, szybko staną się bezużyteczne .7. Zamknąć pokrywę osłony przekładni, dokręcając śrubę bezpieczeństwa dostarczonym specjalnym kluczem.10. Sprzęgło przeciążenioweAby zapobiec ryzyku dla użytkownika i uszkodzeniu maszyny, zamontowano sprzęgło przeciążenioweśruba pociągowa.Sprzęgło przeciążeniowe (11) działa:■ gdy kanał jest przeciążony.■ gdy nastąpi kontakt z ogranicznikiem krańcowym w kierunku wzdłużnym.Jeśli wymagana jest korekta, wykonaj następujące czynności:1. Sprzęgło przeciążeniowe (11) ustawia się za pomocą sześciokątnej nakrętki (38) i przeciwdziała nakrętką (46).
123ag pisze:Jak pomiar wykażę stożek w kierunku operatora to w DTR jest że regulację wykonuję się śrubami przy wrzecionie. Załącznik strona 26

Co chcesz ustawić? bo na stronie 26 jest ustawieni luzu wrzeciona https://www.youtube.com/playlist?list=P ... C7RMrTuVHp
123ag pisze:Nie rozkręcałem jeszcze ale podejrzewam, że będą tam dwie śruby. To którą kręcić ?
jest śruba https://www.ebmia.pl/wkrety-dociskowe-z ... GxEALw_wcB która zabezpiecza nakrętkę u mnie na klucz hakowy u Ciebie nakrętka nieco inna ale się połapiesz

Autor tematu
123ag

Post napisał: 123ag » 17 lis 2019, 08:33

Aha Ale skasowanie luzu może pomoże ? Bo jak bym miał podkładać coś pod wrzeciennik, a pryzmę to się to wiąże że sporym jej rozebraniem.

piromarek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 11

Post napisał: piromarek » 17 lis 2019, 09:36

A nie wydaje mi się, że tokarka była sprzedawana z pomiarami ?

Co tam chcesz, na siłę od razu fabrykę poprawiać ? Chyba, że coś nie doczytałem.

Luzy wrzeciona a podkładki pod wrzeciennik to dwie różne regulacje.

Ale trzpień dopiero przyjedzie ? Tak ?
Po za tym, błędy na przejściówkach też się dodają. Najpierw włóż przejściówkę i sprawdź jej stożek wewnętrzny zegarem.

Jak już tak bardzo, to po prostu najpierw posprawdzaj prawidłowo geometrię , zanim zaczniesz coś rozkręcać i regulować samodzielnie.
Tym bardziej, że diagnozy są na odległość i diabli wiedzą czy się rozumiemy poprawnie.

Wrzeciono nie jest tak trudno skorygować na łożu. Tak wiele, aż nie trzeba rozbierać.
Trzeba znaleźć śruby mocujące, poluzować i zmieniać podkładki pomiędzy wrzeciennikiem a łożem.
Ale czy naprawdę potrzeba ?

Awatar użytkownika

maszynista1
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3

Post napisał: maszynista1 » 17 lis 2019, 11:08

Regulacje wrzeciennika to ostateczność, jak będzie coś nie tak z geometrią to prędzej wina skręconego łoża. adam Fx mógłbyś nagrać film jak jak wypoziomować tokarkę.

Barni
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Barni » 17 lis 2019, 11:32

maszynista1 pisze:
17 lis 2019, 11:08
Regulacje wrzeciennika to ostateczność, jak będzie coś nie tak z geometrią to prędzej wina skręconego łoża. adam Fx mógłbyś nagrać film jak jak wypoziomować tokarkę.
Poziomowanie małych tokarek (poniżej metra toczenia) wg mnie mija się z celem z prostego powodu, sztywność żeliwa w łożu nie pozwoli na skorygowanie geometri na tak krótkim odcinku ( no chyba ze ścianki odlewu maja po 3mm ) a jeśli mówimy o sztywnym ustawieniu geometri poprzez skręcenie łoża z jakąś podstawą to po takim zabiegu trzeba ponownie wyprowadzić łoże przez skrobanie lub szlifowanie.

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: adam Fx » 17 lis 2019, 13:17

123ag pisze:Aha Ale skasowanie luzu może pomoże ?
kilka wypowiedzi wcześniej wysłałem Tobie link do filmu gdzie pokazuje jak sprawdzić luz i bicie wrzeciona z pytaniem jak to wygląda u ciebie i nie dostałem odpowiedzi.

Ogólnie możliwe że coś przeoczyłem ale z jakiego powodu w ogóle dobieramy się do wrzeciennika?

Pamiętam że źle zinterpretowałś metody pomiarów w tabeli DTR próbowałeś toczyć bez podparcia wałek 300 mm. Po zamieszczeniu tabelki napisałem że bez podparcia powinieneś toczyć wałek 100 mm a wałek 300 mm powinieneś toczyć w kłach z dwóch stron. Nie pamiętam żebyś napisał jaki osiągnąłeś wynik.

Chodzi o to że według tabelki to maszynka całkiem nieźle jest ustawiona a teraz próbujesz zrobić jakieś poprawki Ale w sumie nie wiem czego.
piromarek pisze:Tym bardziej, że diagnozy są na odległość i diabli wiedzą czy się rozumiemy poprawnie.

No właśnie to już zależy od chęci autora tematu nagrałby film albo zrobił kilka zdjęć to więcej rzeczy byłoby Jasne. mam wrażenie że też nie ogląda materiału który się mu podsyła.

Zachęcam autora żeby jednak przykładał się do zadawania pytań pokazywał jak najwięcej filmów zdjęć wtedy uniknie niepotrzebnych wydatków sporo pracy i problemów.

Małą tokarkę poziomujemy raczej tylko z grubsza tak jak napisał przedmówca małe tokarki się nie wyginają chyba że sami ją do Kręcimy do krzywej podstawy. Z większymi jest ten problem że jeśli stoją krzywo to pod własnym ciężarem są skręcone Czyli możemy mieć taki efekt że przed wrzeciennikiem postawimy poziomnice i jest okej a postawimy ją na końcu łoża i jest krzywo.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Tokarka Nutool 550, Zuch, OUS, TSA, TSB, Mini Lathe i inne małe tokarki”