Tylko musisz sobie kupić taką płytę do pomiarów I jeszcze taki drobiazg- w plycie nie ma zaciągnięcia. Przy mierzeniu na mikroskopach narzędziowych są zaciagi pneumatyczne, ale I tak trzeba uwzględniać korektę na to, że we wrzecionie stożek "siada" o kilka setek w stosunku do mikroskopu, także to nie jest rozwiązanie idealne.
Swoja droga, czy dobrze kojarzę, ze w tasterach w kierunku Z jest dzialka 0,1?
Długość sondy - TASTER 3D
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Re: Długość sondy - TASTER 3D
parę lat temu kupiłem coś podobnego z darmetu . Szmelc totalny !!! . Wylądował w wiórach , kupiłem heimera i wszystko działa idealnie , no i można dokupić końcówki w razie czego 

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Miałem do dyspozycji pomiarówke do narzędzi od DMG i nie było żadnego zaciągu, oglądałem inne od dwóch firm i też nie było. Pokaż takie rozwiązanie proszę.Steryd pisze: ↑09 lis 2019, 17:03Tylko musisz sobie kupić taką płytę do pomiarów I jeszcze taki drobiazg- w plycie nie ma zaciągnięcia. Przy mierzeniu na mikroskopach narzędziowych są zaciagi pneumatyczne, ale I tak trzeba uwzględniać korektę na to, że we wrzecionie stożek "siada" o kilka setek w stosunku do mikroskopu, także to nie jest rozwiązanie idealne.
Swoja droga, czy dobrze kojarzę, ze w tasterach w kierunku Z jest dzialka 0,1?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Najprostszym i najstarszym sposobem starych operatorow jest ustawienie zegara na zero. Tzn. Zalozmy ze T1 w magazynie to zegar. Wszystkie offsety T1 na zero. Ustawiasz zero operatora na stole gdy zegar pokazuje 0. I reszte narzedzi w tym samym punkcie na papierek jesli nie masz grzybka. Jedyne o czym trzeba pamietac to to, ze w tym przypadku offset narzedzia podaje nie rzeczywista jego dlugosc od czola wrzeciona, a roznice pomiedzy dlugoscia narzedzia, a zegara...
-
- Posty w temacie: 4
@mheli -U nas na mikroskopie jest zaciąg przez eżektor.
Ten numer z ofsetem przez pierwsze narzedzie dziala do 3 osi. Powyżej już trzeba mierzyć od bazy narzędziowej maszyny.
Ten numer z ofsetem przez pierwsze narzedzie dziala do 3 osi. Powyżej już trzeba mierzyć od bazy narzędziowej maszyny.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Dokładnie tak...Steryd pisze:Ten numer z ofsetem przez pierwsze narzedzie dziala do 3 osi.