Długość sondy - TASTER 3D

Dyskusje na temat systemu Sinumerik

Steryd
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1717
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Długość sondy - TASTER 3D

#11

Post napisał: Steryd » 09 lis 2019, 17:03

Tylko musisz sobie kupić taką płytę do pomiarów I jeszcze taki drobiazg- w plycie nie ma zaciągnięcia. Przy mierzeniu na mikroskopach narzędziowych są zaciagi pneumatyczne, ale I tak trzeba uwzględniać korektę na to, że we wrzecionie stożek "siada" o kilka setek w stosunku do mikroskopu, także to nie jest rozwiązanie idealne.
Swoja droga, czy dobrze kojarzę, ze w tasterach w kierunku Z jest dzialka 0,1?


Można?
Morzna!!!


Autor tematu
abcdef
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5
Posty: 312
Rejestracja: 11 mar 2018, 10:39

Re: Długość sondy - TASTER 3D

#12

Post napisał: abcdef » 09 lis 2019, 17:44

jest 0.01mm w XYZ.


markuz
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 1
Posty: 94
Rejestracja: 14 sty 2007, 10:28
Lokalizacja: Bielsk Podlaski

Re: Długość sondy - TASTER 3D

#13

Post napisał: markuz » 15 lis 2019, 08:10

parę lat temu kupiłem coś podobnego z darmetu . Szmelc totalny !!! . Wylądował w wiórach , kupiłem heimera i wszystko działa idealnie , no i można dokupić końcówki w razie czego ;)


mheli
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 154
Rejestracja: 09 gru 2006, 01:12
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Długość sondy - TASTER 3D

#14

Post napisał: mheli » 15 lis 2019, 08:28

Steryd pisze:
09 lis 2019, 17:03
Tylko musisz sobie kupić taką płytę do pomiarów I jeszcze taki drobiazg- w plycie nie ma zaciągnięcia. Przy mierzeniu na mikroskopach narzędziowych są zaciagi pneumatyczne, ale I tak trzeba uwzględniać korektę na to, że we wrzecionie stożek "siada" o kilka setek w stosunku do mikroskopu, także to nie jest rozwiązanie idealne.
Swoja droga, czy dobrze kojarzę, ze w tasterach w kierunku Z jest dzialka 0,1?
Miałem do dyspozycji pomiarówke do narzędzi od DMG i nie było żadnego zaciągu, oglądałem inne od dwóch firm i też nie było. Pokaż takie rozwiązanie proszę.

Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2065
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

Re: Długość sondy - TASTER 3D

#15

Post napisał: Petroholic » 15 lis 2019, 09:44

Najprostszym i najstarszym sposobem starych operatorow jest ustawienie zegara na zero. Tzn. Zalozmy ze T1 w magazynie to zegar. Wszystkie offsety T1 na zero. Ustawiasz zero operatora na stole gdy zegar pokazuje 0. I reszte narzedzi w tym samym punkcie na papierek jesli nie masz grzybka. Jedyne o czym trzeba pamietac to to, ze w tym przypadku offset narzedzia podaje nie rzeczywista jego dlugosc od czola wrzeciona, a roznice pomiedzy dlugoscia narzedzia, a zegara...


Steryd
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1717
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Długość sondy - TASTER 3D

#16

Post napisał: Steryd » 15 lis 2019, 10:07

@mheli -U nas na mikroskopie jest zaciąg przez eżektor.

Ten numer z ofsetem przez pierwsze narzedzie dziala do 3 osi. Powyżej już trzeba mierzyć od bazy narzędziowej maszyny.
Można?
Morzna!!!

Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2065
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

Re: Długość sondy - TASTER 3D

#17

Post napisał: Petroholic » 15 lis 2019, 15:14

Steryd pisze:Ten numer z ofsetem przez pierwsze narzedzie dziala do 3 osi.
Dokładnie tak...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Siemens Sinumerik CNC”