Jak strawdzić ośgłówną tokarki?

Dyskusje dotyczące pomiarów, narzędzi pomiarowych stosowanych przy obróbce ręcznej i maszynowej.

Autor tematu
uczeń23
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5

Jak strawdzić ośgłówną tokarki?

Post napisał: uczeń23 » 06 kwie 2008, 11:57

Witam. Potrzebuje pomocy. Mam w szkole egzaminy i takie pytanie: JAK SPRAWDZISZ OŚ GŁÓWNĄ TOKARKI? Moze ktoś mi to opisać?

Tagi:

Awatar użytkownika

CNCRob
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 7

Post napisał: CNCRob » 06 kwie 2008, 16:54

a ktora wg ciebie to os glowna?
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.

Autor tematu
uczeń23

Post napisał: uczeń23 » 06 kwie 2008, 20:51

no to ja sie o to pytam i jak ją sprawdzić.

Awatar użytkownika

CNCRob
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: CNCRob » 06 kwie 2008, 20:54

skoro pytasz to sprecyzuj pytanie. ktora to os glowna? bo glowna moze byc Z, tak samo jak X lub Y albo i C lub B. wymieniac jeszcze kolejne? czy z tych sobie cos wybierzesz?
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.

Autor tematu
uczeń23

Post napisał: uczeń23 » 06 kwie 2008, 21:19

Nie wiem czy widzisz jako kto jestem zalogowany. UCZEŃ,. Jestem uczniem i nie wiem o jakich osiac ty mi napisałeś. Myślałem ze jest tylko jakaś jedna. Pytanie moje brzmiało tak jaj zadał mi profesor JAK SPRAWDZIĆ "OŚ GŁÓWNĄ" TOKARKI?

Awatar użytkownika

CNCRob
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: CNCRob » 07 kwie 2008, 01:22

zacznijmy od tego: tu na tym forum zazwyczaj nie lubi sie tych co loguja sie po to jedynie aby za nich rozwiazac zadanie domowe, tzn. nie lubimy leniow i nieukow. probowalem mimo to tobie pomoc ale ty na tyle leniwy jestes, ze nawet ci sie nie chce dowiedziec o jaka os konkretnie chodzi. ja mam np. tokarke 9-osiowa, i jak myslisz ktora z tych dziewiecu osi jest glowna? bo dla mnie ta ktora musze aktualnie uzyc! nie zadales sobie najmniejszego trudu aby sie czegos dowiedziec tylko przyszedles tu po gotowca i jeszcze masz pretensje?!

Autor tematu
uczeń23

Post napisał: uczeń23 » 07 kwie 2008, 08:32

Człowiku ja widziałem tokarkę tylko jedną i wydawało mi sie że główną osia jest ta gdzie mocuje się tany przedmiot do obróbki. Nie dowiem się nic więcej o tym pytaniu bo profesor który mi zadał to pytanie jest święcie przekonany że byle tokarz wie o co chodzi. Ja wiem że jest tam dużo osi ale on dał mi do zrozumienia takim pytaniem: ja się zapytałem która to oś a on w której montuje przedmioty do obróbki? I powiedział po wielkim trudzie i długim czasie że to może być ta. Ja już szukam odpowiedzi na to pytanie już teraz leci trzeci tydzień, a nie wspomne o innych pytaniach wżiętych z kosmosu.

Awatar użytkownika

clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: clipper7 » 07 kwie 2008, 08:37

Czy chodzi o "zwykłą", uniwersalną tokarkę np. stołową, czyo tokarkę CNC ?
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ

rynio_di
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: rynio_di » 07 kwie 2008, 09:07

Uczeń ,nie denerwuj się. Widzisz czasami odpowiedź jest tak zredagowana aby wszyscy ,że kolega pracuje na wieloosiowej maszynie i nie wie która to jest oś główna. Ja postaram ci pomóc mimo że to nie takie proste. Pierwszy pomiar to ,, bicie promieniowe i osiowe ,, wrzeciona, potrzebny ci czujnik zegarowy z podstawą lub możesz zamocować w imaku oraz trzpień wzorcowy który mocujesz we wrzecionie . Obracasz wrzecionem sprawdzasz czy wrzeciono nie ma bić . Drugi pomiar to czy nie ,,ciągnie stożka,, Tu zastosujesz długi wzornik mocując w szczękach i podpierasz konikiem i także czujnikiem zegarowym sprawdzasz przy wrzecionie i suportem jedziesz w stronę konika, bez obracania wrzeciona. Jeżeli masz zamocowany trzpień i posiadasz czujnik możesz sprawdzić luz na prowadnicy. Podstawa czujnik i trzpienie wzorcowe .A tak naprawdę to warto by skorzystać z DTR-ki tam opisane są metody pomiarów i dopuszczalne luzy/odchyłki. jak jeszcze masz pytanie to pytaj.

Autor tematu
uczeń23

Post napisał: uczeń23 » 07 kwie 2008, 09:25

Po pierwsze dziękuję bardzo za pomoć myśle że to wystarczy po części. A możesz mi powiedzieć co to jest DTR-ka? Napisałes że warto było by z niej skorzystać. Może tam coś też znajde. Kolego clipper7 niestety ale nie wiem jaka jest tokarka CNC i "zwykła". Pomagałem na praktykach kiedys na jednej tokarce tokarzowi ale niestety nie wiem jaki to był rodzaj tej tokarki.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Pomiary, Kalibracja, Narzędzia Pomiarowe”