Krancowki Soft,Hard
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 10
Re: Krancowki Soft,Hard
Na mechanicznych nie będzie lepiej. Taka krancówka służy tylko do "zgrubnego" ustalenia pozycji z większą prędkością. Następnie szukany jest sygnał indeksu z enkodera bądź liniału.
A co do skakania to chyba błędnie zakładasz, że mikrokrok ma tu znaczenie. Sterownik nie pamięta na jakim podziale stał. Więc pewnie błąd to pół kroku fizycznego wynikającego z konstrukcji silnika. A więc nie tak mało jak piszesz. poza tym, błędy mogą się sumować w jakimś okresie.
A co do skakania to chyba błędnie zakładasz, że mikrokrok ma tu znaczenie. Sterownik nie pamięta na jakim podziale stał. Więc pewnie błąd to pół kroku fizycznego wynikającego z konstrukcji silnika. A więc nie tak mało jak piszesz. poza tym, błędy mogą się sumować w jakimś okresie.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 12
- Kontakt:
Teoretycznie możesz mieć racje, praktycznie to bez znaczenia na osiach liniowych. Natomiast przy obrotowych trzeba o tym pamiętać.
Sumować się nie może. zgodnie z rachunkiem prawdopodobieństwa powinien się znosić
Dodane 4 minuty 48 sekundy:
Na rewolwerce robię to tylko i wyłącznie do opisania tabeli narzędzi. Ale jak już będą to grzech byłby na nich nie bazować.
Sumować się nie może. zgodnie z rachunkiem prawdopodobieństwa powinien się znosić

Dodane 4 minuty 48 sekundy:
Tym bardziej nie ma o co kopi kruszyć.
Na rewolwerce robię to tylko i wyłącznie do opisania tabeli narzędzi. Ale jak już będą to grzech byłby na nich nie bazować.
-
Wiedziałem, że z tym wyskoczysz

Temat dla mnie wyczerpany choć nie odpowiedziałeś jaką masz powtarzalność "bazowania".
-
Robię akurat tokarkę na krokowcach więc z ciekawości zbadam temat. Chyba bym oszalał jak po każdym włączeniu uciekałaby choćby setka w osi x. Ale pewnie nie ma to znaczenia przy krokowcach bo jak wiemy i tak nie da się na krańcówkach dokładniej zbazować bez liniału/enkodera.
-
- Kontakt:
I chcesz powiedzieć , że po zbazowaniu puszczasz setkowy detal na gotowo bo przecie korekta w takim przypadku to głupota

Wynik może nie powala ale nie oszaleje

-
Setka w x to dwie na średnicy. A z dwóch robią się cztery. Jak mam tolerancję +-0.01 to po bazowaniu mierze pierwszy detal, korekta zbędna w 90%. Jak mam +-0.025 to nawet sobie tym głowy nie zawracam. Mówię o małych detalach.
Moze nie pracowałeś na dokładnych maszynach z liniałami.
Moze nie pracowałeś na dokładnych maszynach z liniałami.
-
- Kontakt:
To jeszcze powiedz co na tych super dokładnych maszynach robisz ?
Pomijam, że bazowanie w mikronie nie daje detalu w setce
Multum innych czynników wyprowadzi go na dyche. 
Pomijam, że bazowanie w mikronie nie daje detalu w setce

-
Mam chwilę więc odpiszę. Nie będę wnikał w szczegóły bo i tak Cie nie przekonam.
Dla przykładu detal, który się powtarza więc jest najbardziej wiarygodny. Po zewnątrz średnica 18 mm -0,02
wewnątrz 18 mm +0,05, pozostałe wymiary nietolerowane wiec bez znaczenia.
Podchodzę do maszyny ładuję material w poniedziałek, puszczam detal i wychodzi w tolerancji bez żadnych korekt. Jeśli dawno nie robiłem tolerowanych detali to może być potrzebna jedna korekta.
We wtorek włączam maszynę, puszczam i znów detal wychodzi w tolerancji.
W środę kończę robotę i jeśli nie wykruszyła się płytka to ostatni detal mieści się w tolerancji. Bez korekt.
Czasem wewnętrzny wymiar wypada z pola tolerancji ale nie potrzebna jest wtedy korekta a odwinięcie wiórów z wytaczaka

Można? Można

-
- Kontakt:
Ciężko będzie

A tak na poważnie to taką masówkę , ż taką tolerancją to robiłem lata temu na automatach krzywkowych, żaden wyczyn.
Na rewolwerce to mi zrób jeden detal z kilkoma przerzutami i tam pokaz setki.
Bez krańcówek ogarniała bez problemu takie zabawy z trzema średnicami setkowymi.