Pomoc w wyborze lasera
jaki laser brać pod uwagę?
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 5
Re: Pomoc w wyborze lasera
No jestem po pokazie, facet pracował na 60w i na pytanie czy 30 da radę zapewniał, że tak. W sumie to czym wolniej tym bardziej osmolone krawędzie, logiczne. Trochę zwątpiłam w ten mój biznes, bynajmniej nie za taką kasę, trzeba oprócz sprzedaży zarobić też na koszty związane z prowadzeniem działalności. No cóż, dziękuję za wszystkie odpowiedzi, mam teraz trochę czasu na przemyślenia.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
To bzdura. Po prostu tnie się na kilka przejazdów a nie bardzo powoli.
Dodane 1 minuta 35 sekundy:
I do nauki języka polskiego. Bynajmniej to nie to samo co przynajmniej.
Dodane 13 minuty 22 sekundy:
Strachy na Lachy.
Ciężko mi sobie wyobrazić usterkę której nie dałby rady naprawić dobry elektronik.
Raz miałem padnięty zasilacz w Epilogu to kupiłem identyczny, nowy. Typowy zasilacz Mean Well 48V. Innym razem w Trotec-u podobno była padnięta płyta (w/g angielskiego serwisu). W rzeczywistości to był uszkodzony zasilacz. Tym razem dałem elektronikowi i za 3 stówki wszystko zostało zrobione, łącznie z kondensatorami żeby był spokój na następne 10 lat.
Znajomy miał rzeczywisty problem z płytą główną Trotec`a ale po jej wymontowaniu okazało się że trzeba poprawić nadwątlone (nadpalone) z wiekiem luty i piny w części rozdzielającej zasilanie. 2 godziny pracy i maszyna śmiga do dzisiaj.
Paski czy zębatki są standardowe.
Jeśli ktoś się nie boi myśleć to firmowe maszyny są 100x łatwiejsze w naprawie niż kapryśne chińczyki.
"Kiedy niesprawiedliwość staje się prawem, opór staje się obowiązkiem".
Thomas Jefferson.
Thomas Jefferson.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Raczej myślę o serwisowanej mechanice, choć nie tylko. Przykładowo - gdzie i za ile kupię (Trotec Speedy 300, starszy i popularny model):cinematic2 pisze: ↑22 gru 2018, 18:41Strachy na Lachy. Ciężko mi sobie wyobrazić usterkę której nie dałby rady naprawić dobry elektronik.
90000 - silnik osi X
1486 - napinacz paska X,Y
Każdy z tych elementów jest wymieniony na podstawowej liście serwisowej Trotec'a i wymaga sprawdzenia/wymiany co kilka tysięcy godzin pracy. Dla niektórych firm jest to mniej niż roczne obłożenie robotą. Nie mówię, że każdy trzeba wymieniać - ale w 4-5 letniej maszynie trzeba się z tym liczyć. Oczywiście do części da się użyć zastępników (jak łożyska, paski) ale te, które są robione wyłącznie dla firmy są już dużo trudniejsze do dostania.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
O jakim napinaczu piszesz? O rolce, która naciąga pasek?
Co tam się może popsuć? Śrubka? Rolka? Sprężynka? Co najwyżej łożyska. Typowe ze sklepu. A gdyby zabrakło to tokarz przerobi rolkę na taką żeby pasowały te co są.
Silniki też nie są robione specjalnie dla Troteca. Może w tych najnowszych modelach ale wątpię.
Przypomniała mi się jeszcze jedna usterka w Epilogu. Dawno temu.
Enkoder silnika podnoszenia stołu padł.
Już nie pamiętam ale chyba 16 impulsów/obrót. Stary model z perforowaną blaszką, już nikt czegoś takiego nie robi.
Wstawiłem dostępny 24 imp/obr + podzielnik 3/2 i śmiga.
Co tam się może popsuć? Śrubka? Rolka? Sprężynka? Co najwyżej łożyska. Typowe ze sklepu. A gdyby zabrakło to tokarz przerobi rolkę na taką żeby pasowały te co są.
Silniki też nie są robione specjalnie dla Troteca. Może w tych najnowszych modelach ale wątpię.
Przypomniała mi się jeszcze jedna usterka w Epilogu. Dawno temu.
Enkoder silnika podnoszenia stołu padł.
Już nie pamiętam ale chyba 16 impulsów/obrót. Stary model z perforowaną blaszką, już nikt czegoś takiego nie robi.
Wstawiłem dostępny 24 imp/obr + podzielnik 3/2 i śmiga.

"Kiedy niesprawiedliwość staje się prawem, opór staje się obowiązkiem".
Thomas Jefferson.
Thomas Jefferson.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Drodzy Państwo,
nie będę zakładał nowego tematu, bo szkoda robić syf.
Co sądzicie o tej maszynie ze szklaną tubą:
https://www.systemy-laserowe.pl/mira/26 ... -5030.html
cena ponad 20 tys brutto
nie będę zakładał nowego tematu, bo szkoda robić syf.
Co sądzicie o tej maszynie ze szklaną tubą:
https://www.systemy-laserowe.pl/mira/26 ... -5030.html
cena ponad 20 tys brutto
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1