Stal pancerna
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 1
Re: Stal pancerna
pitsa pisze: ↑21 paź 2019, 14:16Strzela tu ktoś na strzelnicy?
Mam tylko wiatrówkę i snajperkę na kulki (bajer taki, że widać przez lunetę tor "pocisku").
Może przydałby się zlot forumowy ze strzelaniem i przejażdżkami czołgiem?
Spróbowałbym się jako kierowca czołgu.. albo chociaż przypomnieć jazdę DT-75.![]()
Strzelam kilka razy w tygodniu, elaboruję amunicję, jeżdżę na zawody, prowadzę zajęcia na strzelnicy itd. także w temacie broni palnej siedzę od wielu lat zarówno zawodowo jaki hobbystycznie. Ten temat jest tak rozciągnięty, że trudno się odnieść.... od stali pancernej, przez czołgi, poprzez kbk AK, do możliwości zakupu broni palnej bez lub z zezwoleniem. Poproszę o konkretne pytanie to rozwieję wątpliwości, spory.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
dudziak4 pisze:proponuję wam załatwić sprawę honorowo na pistolety
A ja bym to załatwił twarzą w twarz i szybko by się okazało ile jest wiedzy a ile internetu.

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
Chyba wiem w kogo celujeszIMPULS3 pisze: ↑21 paź 2019, 18:07dudziak4 pisze:proponuję wam załatwić sprawę honorowo na pistolety
A ja bym to załatwił twarzą w twarz i szybko by się okazało ile jest wiedzy a ile internetu.Ewentualnie on-line z rękami na głowie. Skończyło by sie przepisywanie z neta i oglądanie filmików i wypowiedzi o których bez tych żródeł nie ma się pojęcia. Niestety coraz więcej mam takich geniuszy co jak przyjadą z robotą to jest tekst "bo w internecie oglądałem... " Katastrofa. Rozumiem posiłkować się netem bo wiadomo ze nie da się wszystkiego pamiętać ale litości, to wszystko widać od razu czy to jest własna wiedza czy skopiowana...
![]()

-
- Posty w temacie: 7
A tylko się grzecznie zapytałem czy miał kałacha w rękach bo wypowiada się o nim prawie jak rusznikarz

Eeee najpierw piszesz o kałachu i wrzucasz nagle czarnoprochowca nie mam czasu i nie chce mi się szukać jakie warunki musisz spełnić aby takie ustrojstwo zakupić. Nastrzelałem się już troszkę i jakoś mnie do tego wcale tak bardzo nie ciągnie.
I o tym pisałem
Podział luf ze względu na istnienie gwintu
gwintowane (bruzdowane);
gładkościenne (w broni gładkolufowej).
A ty oczywiście wrzuciłeś kolejny podział to jaką lufę ma kałach według tego podziału

Podział ze względu na kształt przewodu
walcowe
koszulkowane, mające wewnętrzną rurę – koszulkę;
rdzeniowe;
stożkowe (ze zwężającym się ku wylotowi przewodem);
stożkowo-walcowe;
poligonalne (przekrój ma kształt wieloboku foremnego).
Nie warto

Dobra wysiadam bo robota czeka

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
strikexp pisze:Nabój 7,62 × 25 Tokariewa i nabój 7,63 × 25 mm Mausera. Racz sprawdzić na drugi raz o co chodziło. Bo ja nie pamiętałem
wymiaru ale fakt był prawdziwy.
Czyli dla ścisłości, pakowali większy nabój w broń z takimi luzami że pasowało i przy ogniu maszynowym nic się nie zacinało.
Mój straszny błąd.

-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 25
No niezupełnie zamienne, ponieważ nawet tak mała różnica prowadzi do zacięcia. Wystarczy spojrzeć na tolerancję otworów pod łożyska. Tam taka różnica wymaga użycia prasy, co prawda nabój/pocisk nie jest ze stali ale jednak o zacięcie nie trudno.
@IMPULS3
Pół biedy jak tylko z internetu. Gorzej jak się papla co przyniesie na język. Myślę że dobrze to pokazało w Twoim przypadku porównanie przemysłu ZSRR sprzed wojny do tego powojennego. Ciekawy jestem czy wiesz jaka firma sprzedała nielegalnie zachodnie obrabiarki CNC do ZSRR i do czego zostały one potem użyte. Tak że miedzy innymi powstał potem ten mit o równym potencjale naukowym ZSRR i USA. W który ludzie bazujący na necie wierzą.
Co nie zmienia faktu że nie wiesz o czym piszesz. A spierasz się o ten gwint. O broni są całe studia a Ty się czepiasz o gwint tak jakby on był lekarstwem na wszelkie problemy.
@IMPULS3
Pół biedy jak tylko z internetu. Gorzej jak się papla co przyniesie na język. Myślę że dobrze to pokazało w Twoim przypadku porównanie przemysłu ZSRR sprzed wojny do tego powojennego. Ciekawy jestem czy wiesz jaka firma sprzedała nielegalnie zachodnie obrabiarki CNC do ZSRR i do czego zostały one potem użyte. Tak że miedzy innymi powstał potem ten mit o równym potencjale naukowym ZSRR i USA. W który ludzie bazujący na necie wierzą.
-
A ty wiesz?
Nie spieram się tylko wykazuję, że ten jest najprostszy i podstawowy
O gwoździu również

Strike, że tak spytam. Rower będzie, opancerzał, że tak cię ten temat zaintrygował.?Może budujesz,, bestię", dla przyszłego prezydenta?
,, Iditi na ch. j" maciąg.
PO to dno -aksjomat. Wszystko ma swoje miejsce - Wyborcza, w każdym kiblu! ***** konfederusków.
PO to dno -aksjomat. Wszystko ma swoje miejsce - Wyborcza, w każdym kiblu! ***** konfederusków.