harma pisze: ↑08 paź 2019, 21:14
lolo2 pisze: ↑08 paź 2019, 07:57
Zienek pisze: ↑06 paź 2019, 23:33
Firmy handlujące pociętym materiałem tną na triumfach.
No tak, bo inne lasery nie nadaja sie do uzytku.
Mam Durme laser i 4 ich krawedziarki - odpukac, raz zawor od powietrza na glowicy strzelil i raz falownik, od ktoregos silnika.
2kw IPG, glowica precitech - na razie nic.
Serwis jak najbardziej OK.
Laser kupiony uzywany i jest u nas w firmie 3 lata.
BLM mamy laser - - - kupiony pierwszy ich prototyp 5kw ipg. Na samym poczatku czujnik wysokosci glowicy nawalil i glowica pierdyknela to bylo 3 - 4 lata temu. Od tamtego momentu chyba nic sie nie dzieje. Dziala elegancko.
5kw IPG.
Serwis dziala ok.
Wiec smialo moge dac rekomendacje dla tych dwoch firm powyzej.
.
...Trumpf 3030 4kW z 2008 roku. W zasadzie przez pierwsze 8 lat nic poważnego się nie działo, czujnik obecności stołu w zmieniaczu palet i 2x jakieś styczniki w szafie. Raz pękł wężyk fi8 z wodą i trochę się jej wylało, pomogła złączka za 3pln. Po 8 latach padł falownik turbiny (ale to bardziej przez spadki napięcia na hali), lany zawór od wody oraz łożyska osi X i Y. Obecnie po 11 latach wymieniliśmy silnik osi Y oraz prawdopodobnie pada elektronika w komputerze przy pulpicie, ale na razie jeszcze chodzi. Raz wymieniona optyka wewnętrzna (ale tutaj to nie była awaria, a zużycie) oraz parę razy lustra zewnętrzne. Poza tym nic. Maszyna chodzi od początku na 3 zmiany, w trakcie kryzysu w okolicach 2012 roku chodziła na dwie. Serwis autoryzowany i nieautoryzowany jak najbardziej ok (i przynajmniej jest wybór między tymi dwoma), chociaż widzimy się praktycznie tylko przy przeglądach.
W firmie, w której kiedyś pracowałem mają bystronic'a z 1997 roku. Kupiony jako 5 letni, obecnie dalej na chodzie. Były problemy z turbiną i łożyskami, oraz obecnie są z już dosyć duże z elektroniką. Ze 4 razy optyka w rezonatorze i kilka razy lustra zewnętrzne. Ale maszyna dalej tnie, serwis w porządku także mogę także polecić tego producenta...
A teraz lolo2 napisz coś o 12kW Eagle, którego też macie.
poza tym:
(...)Od tamtego momentu chyba nic sie nie dzieje.(...)
.
to nic się nie dzieje, czy
chyba nic sie nie dzieje ?
"Chyba"
Bedziesz sie czepial kazdego wyrazu, przecinka, kropki?
Napisalem Chyba, bo nie jestem operatorem i nie obsluguje maszyny 24/7. A ze nie lubie klamac to napisalem prawde. Chyba nic wiecej sie nie psuje. Bo nie doszly do mnie informacje o jakimkolwiek przestoju, serwisu nie widzialem. A jak nic nie slyszysz na temat jakiejs maszyny w miejscu w ktorym pracujesz to dobre oznaki

Znaczy ze wszystko w pozadku.
Laser 12KW, specjalnie pominalem info o tej marce aby nie prowokowac do klotni? Odpukac, ponad rok zadnego problemu z glowica czy swiatlowodem. Skonczyly sie choroby wieku dzieciecego. Wiec glowice maja ogarniete w 100%. do 12kw.