Podwójna krańcówka
do bazowania i zarazem do awaryjnego zatrzymania
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
Re: Podwójna krańcówka
Dziękuje wszystkim ale ja naprawdę szukam rozwiązania skrajnie prostego i niekoniecznie przeznaczonego do super precyzyjnych zastosowań jak cnc. Ostatecznie dokończyłem swój projekt na drukarkę 3d i wyszło mi coś takiego jak na zdjęciach. Pierwszy przełącznik załącza się po około 1mm, drugi 5 mm dalej. Moja frezarka będzie zadowolona.

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Rozwiązanie wporzo dopóki nie zacznie się zacinać od brudu albo nie wytrą się krzywki w suwaku 
Dodane 10 minuty 8 sekundy:

Tu masz przykład pilota z dwoma prędkościami posuwu zależnie od stopnia wciśnięcia przycisku

Dodane 10 minuty 8 sekundy:
Przyciski do pilotów radiowych do suwnic (np. JUUKO) są bardzo drogie, a do drewniaka to przerost formy nad treściąSteryd pisze:Są takie dwustopniowe przyciski montowane w ,,pilotach" do suwnic

Tu masz przykład pilota z dwoma prędkościami posuwu zależnie od stopnia wciśnięcia przycisku

-
- Kontakt:
@nanab Przeczytaj uważnie pierwszy post. W przypadku twojego rozumowania podczas zerowania (bazowania) maszyny wyrzuci błąd "overtravel"
Chodzi o to żeby krańcówka "home" była kilka milimetrów przed limitową...

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
A nie można po prostu tak ?
Mocując zwyczajnie dwie krańcówki ?
Sorry za słabą jakość, ale nie chciało mi się za długo modelować i siedzieć nad tym.
Mocując zwyczajnie dwie krańcówki ?
Sorry za słabą jakość, ale nie chciało mi się za długo modelować i siedzieć nad tym.
-
- Kontakt:
Tak jest to zrobione w 99% maszyn z jakimi mialem stycznosc
Choc z niewiadomych powodow autor taka opcje odrzucil na pierwszej stronie.
Czesto tez spotyka sie rozwiazanie gdzie jest jedna krancowka kilkumodulowa i regulujesz nastawy zderzakiem na suwaku.

Czesto tez spotyka sie rozwiazanie gdzie jest jedna krancowka kilkumodulowa i regulujesz nastawy zderzakiem na suwaku.

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Przeczytałem cały wątek, i nie bardzo jestem w stanie zrozumieć, dlaczego koniecznie chcesz dwie krańcówki, jedną jako HOME, a drugą jako LIMIT, jaki program steruje twoja frezarką ?etet100 pisze: ↑20 wrz 2019, 07:57Witam. Czy kojarzy ktoś taki mechaniczny przełącznik, który generowałby jeden sygnał przy wciśnięciu np na 10mm a drugi powiedzmy przy 15? Coś co będzie służyło do bazowania ale po wykryciu wciśnięcia na 15mm zatrzyma mi całkiem maszynę.
......................
Żadne rewelacyjne parametry jeśli chodzi o powtarzalność nie są wymagane bo to do taniego drewniaka. Ale już tyle razy wyjechałem poza obszar, że muszę w końcu pomyśleć o zabezpieczeniach.
Ja w mojej frezarce, krańcówki mam skonfigurowana jako HOME i LIMIT i nie ma bata aby maszyna podczas pracy czy przejazdu wyjechała poza obszar roboczy. Maszynę uruchomioną bez bazowania, krańcówki pełnią funkcję jako zabezpieczenie aby oś - osie nie walnęły w korpus, po uruchomieniu bazowania pełnią funkcję do ustawienia pozycji osi w programie sterującym i po jej zakończeniu ich funkcja powraca do stanu pierwotnego.
Dopiero teraz zauważyłem że jesteś z Rybnika, no to mamy możliwość pogadania "Face to Face"

O0O0O0O0O0O0O0O0O