ORGANIZER CNC

Program do organizowania projektów

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

Autor tematu
allcnc33
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 18

Re: ORGANIZER CNC

Post napisał: allcnc33 » 20 wrz 2019, 22:09

Obrazek

Co jest złego w ułatwianiu sobie życia i przyspieszaniu obróbki?
Nigdy nie mieliście choćby godziny straty czasu przy doborze parametrów,bo powierzchnia do d..y, albo łamało narzędzie itp? Kolejnym razem godzina do przodu jeśli pracujemy w tym samym materiale.
"...każdy z tych frezów był używany w różnych rodzajach stali, różnych stopach glinu, różnych brązach, a nawet w różnych tworzywach..."- no właśnie, jeden frez a w każdym materiale inne parametry, jeśli znów polecimy w tym samym materiale to nam od razu wyjdą parametry.
Jeśli skrobiesz brzozę i jest to jeden egzemplarz to możemy to usunąć, ale w niczym nam to nie przeszkadza jak kiedyś jeszcze będziesz brzozę napie....., a dobierałeś parametry przez pół godziny bo ją paliło, to następnym razem będziesz pół godziny do przodu:-)

Ok,tworzymy program(1.):
-START - tam wybieramy bazę, materiał w którym będziemy pracować
-WIERCENIE - wybraliśmy cykl wiercenia.Potrzebujemy wywiercić otwór fi8, wychodzi nam lista tylko wierteł dostępnych w naszym magazynie całej firmy(nie magazyn danej maszyny), które były już używane w wybranym materiale(tylko wiertła, bo po co nam nawiertaki czy gwitowniki na liście do cyklu wiercenia). Jeśli mamy to wybieramy i już mamy parametry wpisane, wystarczy wpisać numer narzędzia pod którą zamontujemy fizycznie na maszynie i już możemy pisać punkty. Załóżmy, że nie ma takiego, więc tworzymy nowe narzędzie(2.):
-wpisujemy potrzebne dane i DODAJ

3.:
Teraz wystarczy dodać najazd/wyjazd(dojechanie w osi Z nad pierwszy otwór 20mm),głębokość wiercenia, wycofanie - wiertło dojedzie do z-5 i wycofa się w górę o 2mm, będzie tak wycofywać aż osiągnie głębokość 30mm
Pod parametrami dodajemy punkty, w których będą wywiercone otwory,resztę za nas zrobi program.
Generujemy g-kod i jazda...

Z ręki też tak szybko napiszemy??

wojtek10916
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3

Post napisał: wojtek10916 » 20 wrz 2019, 22:22

allcnc33 pisze:godziny straty czasu przy doborze parametrów,bo powierzchnia do d..y, albo łamało narzędzie itp

Myślisz ze twoja apka rozwiąże problemy doświadczonych programistów lub chociaż ustawiaczy lub przyspieszy programowanie z palca?
:shock: :? :lol: powodzenia

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: WZÓR » 20 wrz 2019, 23:10

allcnc33 pisze:
19 wrz 2019, 17:06
Witam
Na to forum trafiłem nieprzypadkowo, a przez kolegę, który pracuje "w tym całym CNC" i opowiadał mi jak to wygląda w jego pracy(zero organizacji w projektach). ....
Że tak spytam ...... , a Ty czym się zajmujesz zawodowo?

Czytam Twoje wypowiedzi z uwagą i nie mogę pojąć Twojego [de]organizera CNC

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10

Post napisał: jasiu... » 21 wrz 2019, 09:12

allcnc33 pisze:
20 wrz 2019, 22:09
Co jest złego w ułatwianiu sobie życia i przyspieszaniu obróbki?
Nic złego, pod warunkiem, że działania, które są prowadzone w tym kierunku mają sens i nie spowodują strat, zamiast zysków.
allcnc33 pisze:
Nigdy nie mieliście choćby godziny straty czasu przy doborze parametrów,bo powierzchnia do d..y, albo łamało narzędzie itp?
Oczywiście, że nigdy. Takie elementy, jak szybkość skrawania, czy posuw ma się w głowie i wstawia automatycznie. One są powiązanie nie z narzędziem, ale sposobem obróbki i materiałem i nie ma tego wcale dużo do zapamiętania. Strata nie wynosi nawet minuty.
allcnc33 pisze:
a dobierałeś parametry przez pół godziny bo ją paliło
Ty w wymyślaniu jesteś lepszy, niż bracia Grimm! Albo nigdy nie zauważyłeś, że w maszynie masz możliwość na bieżąco korygować posuw i obroty. Jeśli programista zbyt optymistycznie przyjął parametry, to korekcja zajmuje (przekręcenie pokrętła, albo kilkukrotne wciśnięcie guzika) ułamek sekundy.
allcnc33 pisze:
bo po co nam nawiertaki czy gwitowniki na liście do cyklu wiercenia
No tak, po co!

Tylko że na tym poziomie, to ja sobie mogę rozmawiać z moją czteroletnią wnuczką. Bardziej kuma.
allcnc33 pisze:

Teraz wystarczy dodać najazd/wyjazd(dojechanie w osi Z nad pierwszy otwór 20mm),głębokość wiercenia, wycofanie - wiertło dojedzie do z-5 i wycofa się w górę o 2mm, będzie tak wycofywać aż osiągnie głębokość 30mm
Naprawdę uważasz, że musisz pisać, jakie elementy występują w cyklach maszynowych?

Czy rozumiesz, co to znaczy cykl wiercenia? Na początek zobacz: cykl-wiercenia-t6616.html

Czyżbyś dostał dofinansowanie "granta" z Unii za ponowne odkrycie Ameryki? Przestań się ośmieszać i uczyć ludzi czegoś, o czym nie masz zielonego pojęcia.

Autor tematu
allcnc33
Posty w temacie: 18

Post napisał: allcnc33 » 21 wrz 2019, 21:37

WZÓR pisze:
20 wrz 2019, 23:10
Kierowca zawodowy, hobbystycznie programista.
allcnc33 pisze: Nigdy nie mieliście choćby godziny straty czasu przy doborze parametrów,bo powierzchnia do d..y, albo łamało narzędzie itp?
jasiu... pisze:Oczywiście, że nigdy. Takie elementy, jak szybkość skrawania, czy posuw ma się w głowie i wstawia automatycznie. One są powiązanie nie z narzędziem, ale sposobem obróbki i materiałem i nie ma tego wcale dużo do zapamiętania. Strata nie wynosi nawet minuty.

U mnie w programie strata nie wynosi nawet sekundy:-) (10 narzędzi - min.10 minut)Czyli da się wywnioskować jakieś zależności, by wypisać je w tabelę programu. Tobie może nie zajmuje to więcej niż minutę, co niektórzy tracą na to więcej czasu...
jasiu... pisze:Ty w wymyślaniu jesteś lepszy, niż bracia Grimm! Albo nigdy nie zauważyłeś, że w maszynie masz możliwość na bieżąco korygować posuw i obroty. Jeśli programista zbyt optymistycznie przyjął parametry, to korekcja zajmuje (przekręcenie pokrętła, albo kilkukrotne wciśnięcie guzika) ułamek sekundy.

Ja to takiej maszyny na oczy nie widziałem:-) I nie muszę, bo po co? Moim zadaniem jest tylko dużo szybsze wygenerowanie końcowego pliku, nawet nie muszę wiedzieć, co to jest wrzeciono - nie interesuje mnie to w ogóle!
No widzisz, pisałem z chłopakami co frezują płaskorzeźby z drewna i już tyle połamali frezów o małej średnicy, że mają na kartkach wypisane parametry, które ustawiają w zależności od gatunku drewna, tak samo pleksa czy jakieś plastiki- paliło. Pewnie gdyby kupili droższe frezy byłoby lepiej, rozbieżności co do ceny podobnych frezów są ogromne, dlatego może dla amatorskich maszyn taki programik byłby pożyteczny. Tylko dlaczego bardziej doświadczony programista nie chciałby pisać programu dużo szybciej?
jasiu... pisze: bo po co nam nawiertaki czy gwitowniki na liście do cyklu wiercenia
No tak, po co!

No właśnie po co! Robiąc kieszeń możesz wybrać wiertło??Właśnie po co?Takie drogie maszyny, a i gwintownik można wybrać! Mając w bazie powiedzmy już 100 rekordów różnych narzędzi, w jakim celu ma nam się wyświetlić cała lista? Dlatego to zaznaczyłem.
jasiu... pisze:Naprawdę uważasz, że musisz pisać, jakie elementy występują w cyklach maszynowych?

Drogi Panie liderze. Wiem, że masz Pan super wiedzę, siedzisz Pan w tym CNC kupę lat, ja jestem programistą, nigdy nie zostanę frezerem, więc nie muszę wiedzieć jak co dokładnie się robi, nawet nie muszę widzieć takiej maszyny na oczy. Teraz kończę stronę, która posiada dwa języki - polski/niemiecki do wyboru, na prawdę muszę najpierw iść na roczny kurs niemieckiego, by to wykonać? Nie - jadę z translatora, a gościu mnie poprawia. Zamiast rocznego kursu + programowanie zajmuję się PROGRAMOWANIEM strony, którą skończę w tydzień.

Ostatnio pisałem program firmie budowlanej, za pomocą którego wpisujemy wymiary sufitu, wybieramy opcje typu ilość warstw płyty i program generuje nam listę wszystkich elementów potrzebnych by wykonać taki sufit zgodnie ze sztuką budowlaną. W życiu nie widziałem na oczy połowy elementów, które miały się wyświetlić. Czy spadnie komuś na głowę ten sufit?? NIE!! No przecież się nie znam na budowlance, to jak to? A no powtarzam, jestem programistą, mam stworzyć algorytm, który to policzy, gość co się na tym zna, ma mnie poprawić, wytłumaczyć co zrobiłem nie tak.I tak to działa!
Myślałem, że po to jest właśnie forum, by pomóc, by nie siedzieć w książkach pół roku żeby poznać podstawy.Robię to dla kolegi, już parę zainteresowanych osób się znalazło, założyłem temat, ponieważ chciałem Wam dać możliwość dużo szybszego pisania CNC kodu wyjściowego, ale... Ja nie chcę być operatorem/ustawiaczem. Moim celem jest napisać program, w którym kodem wynikowym będzie g-kod, a jego napisanie będzie dużo szybsze niż pisanie ręczne za pomocą tego języka w notatniku czy cyklach. Napisałem jakie elementy występują w cyklu wiercenia, na co zwróciłem uwagę, byście Wy mi oznajmili czy nie zapomniałem o czymś ważnym, ale...

Dostałem dziś pliki z programem, w którym operatorzy pisali ręcznie:
-planowanie (pisane pod konkretne fi narzędzia, jeśli mamy aktualnie tylko mniejsze fi? dostałem odpowiedź:edytujemy ścieżki. Program zrobi to za nas w sekundę...)
-gabaryt- zwykły prostokąt 100x200,zagłębienie po 3mm, grubość materiału 30mm (wszystkie dane mamy w bazie...po co to pisać...)
-nawiercanie - 5 otworów
-wiercenie - 5 otworów przelotowych, 4xfi6, 1xfi10
Ogarniesz taki program w minutę?
Gość w pracy nawet próbował napisać na maszynie ze sterowaniem HEIDENHAINa i w minutę to planu nie skończył(wiem,wiem, koleś pewnie jest głupi jak ja)

Gdybym odkrył Amerykę, nie pisałbym z prośbą o pomoc na forum.
Mój kod wynikowy(G-KOD) wygląda "dokładnie tak samo" jak programy, które widzę na filmikach, a są tworzone dosłownie w parę chwil, tylko co ja chcę pisać jeśli nie jestem operatorem/ustawiaczem/programistą(CNC).
Pozdrawiam serdecznie

Dodane 36 minuty 15 sekundy:
Jeszcze mi się przypominało - jak taki program napisać w minutę jeśli trzeba dobrać parametry 4 narzędzi, więc ze startu mamy minut... 4, idę na piwko :-P

Adrian M.
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Adrian M. » 21 wrz 2019, 21:57

Ok, rozumiem, że to ma być algorytm do prostych detali oraz małych serii?. Jednak w kwestii parametrów dużą rolę pełni układ UOPN (układ obrabiarka, przedmiot, narzędzie). Przyjmijmy np. wysięg narzędzia- parametry są bardzo zależne od jego wielkości, masz przykład w linku- jakie ustawisz w algorytmie?

Weźmy również przykład z życia wzięty- wiertło kennametal miało wymagania co do parametrów posuwu wyższe niż pozwalała maszyna- ustawione na minimum powodowały dosłownie uginanie się oraz z obciążenie 80% na wrzecionie. Na innej maszynie śmigałoby jak talala.

Rozwiązanie brzmi ok, jako spersonalizowane narzędzie dla danego zakładu- tylko małe mają fachowców na każdej maszynie, duże CAM'a
Jednak z ciekawością przyglądnę się wynikowi końcowemu.

Pozdrawiam,
Adrian M,

Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Steryd » 22 wrz 2019, 00:40

Kolego, jak już zwracasz uwagę, to nie wprowadzaja w błąd.
Obrabiarka
Uchwyt
Przedmiot
Narzędzie
W skrócie OUPN

Muszę przyznać, że zabawnie sieczyta ten wątek
Można?
Morzna!!!

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: WZÓR » 22 wrz 2019, 08:40

allcnc33 pisze:
21 wrz 2019, 21:37
WZÓR pisze:
20 wrz 2019, 23:10
allcnc33 pisze: Nigdy nie mieliście choćby godziny straty czasu przy doborze parametrów,bo powierzchnia do d..y, albo łamało narzędzie itp?
jasiu... pisze:Oczywiście, że nigdy. Takie elementy, jak szybkość skrawania, czy posuw ma się w głowie i wstawia automatycznie. One są powiązanie nie z narzędziem, ale sposobem obróbki i materiałem i nie ma tego wcale dużo do zapamiętania. Strata nie wynosi nawet minuty.

U mnie w programie strata nie wynosi nawet sekundy:-) (10 narzędzi - min.10 minut)Czyli da się wywnioskować jakieś zależności, by wypisać je w tabelę programu. Tobie może nie zajmuje to więcej niż minutę, co niektórzy tracą na to więcej czasu...

Hmm .....
W firmie , w której poprzednio pracowałem obsługiwałem niekiedy trzy maszyny jednocześnie.
Nie raz niektóre z nich w trakcie pracy musiałem zatrzymywać z różnych powodów (np.) dokonanie pomiaru , wprowadzenie korekty średnicy w offsecie , dolanie emulsji bo alarm na TSC wyskoczył , itd. itc.
.... , ale nigdy nie uważałem , że wykonywanie tych czynności były dla mnie stratą czasu , o której się wypowiadasz.

Czy dla Ciebie , jako kierowcy zawodowego stanie na czerwonym świetle nie jest stratą czasu ?
..... , nie lepiej cegła na gaz i do przodu , mimo , że trzeba chwilę odczekać zanim dalej pojedziesz?

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 22 wrz 2019, 09:18

allcnc33 pisze:
21 wrz 2019, 21:37
To i tak bliżej do CNC niż lalkarzowi do szefa gabinetu Rady Ministrów :)
Takie czasy, każdy wszystko może bo "nie matura lecz ....."

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: jasiu... » 22 wrz 2019, 10:16

Po pierwsze, jeśli potrzebuję coś zanotować (o narzędziu też), to używam samoprzylepnych etykiet na pudełka, w których te narzędzia leżą.

Po drugie, ta dyskusja mnie przerasta.

Po trzecie, to samo można mieć w dowolnym arkuszu kalkulacyjnym (rozbudowanym nawet samemu, z możliwością importu), jeśli ktoś chciałby mieć.

Po czwarte, jeśli operator pisze program, to używa do tego sterowania maszyny (Shopmill, HH) i wygląda to tak:

I nie ma w pobliżu niczego, żadnego komputera na którym pójdzie twój program!

Po piąte, przeczytaj sobie rozdział 2-10 z http://www.kfilipowicz.zut.edu.pl/Progr ... opMill.pdf żebyś wiedział, o co nie musisz się martwić, bo pomyśleli już o tym producenci maszyny (specjalnie kilkunastoletni tekst, żebyś nie myślał, że to coś najnowszego).

Po szóste, jeśli ci czegoś brakuje, masz do dyspozycji wywoływalne podprogramy.

Po siódme, nie chciałbyś prowadzić ciężarówki, w której układ wspomagania kierownicy zaprojektowałby fryzjer.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”