WZÓR pisze: ↑20 wrz 2019, 23:10
Że tak spytam ...... , a Ty czym się zajmujesz zawodowo?
Kierowca zawodowy, hobbystycznie programista.
allcnc33 pisze:
Nigdy nie mieliście choćby godziny straty czasu przy doborze parametrów,bo powierzchnia do d..y, albo łamało narzędzie itp?
jasiu... pisze:Oczywiście, że nigdy. Takie elementy, jak szybkość skrawania, czy posuw ma się w głowie i wstawia automatycznie. One są powiązanie nie z narzędziem, ale sposobem obróbki i materiałem i nie ma tego wcale dużo do zapamiętania. Strata nie wynosi nawet minuty.
U mnie w programie strata nie wynosi nawet sekundy:-) (10 narzędzi - min.10 minut)Czyli da się wywnioskować jakieś zależności, by wypisać je w tabelę programu. Tobie może nie zajmuje to więcej niż minutę, co niektórzy tracą na to więcej czasu...
jasiu... pisze:Ty w wymyślaniu jesteś lepszy, niż bracia Grimm! Albo nigdy nie zauważyłeś, że w maszynie masz możliwość na bieżąco korygować posuw i obroty. Jeśli programista zbyt optymistycznie przyjął parametry, to korekcja zajmuje (przekręcenie pokrętła, albo kilkukrotne wciśnięcie guzika) ułamek sekundy.
Ja to takiej maszyny na oczy nie widziałem:-) I nie muszę, bo po co? Moim zadaniem jest tylko dużo szybsze wygenerowanie końcowego pliku, nawet nie muszę wiedzieć, co to jest wrzeciono - nie interesuje mnie to w ogóle!
No widzisz, pisałem z chłopakami co frezują płaskorzeźby z drewna i już tyle połamali frezów o małej średnicy, że mają na kartkach wypisane parametry, które ustawiają w zależności od gatunku drewna, tak samo pleksa czy jakieś plastiki- paliło. Pewnie gdyby kupili droższe frezy byłoby lepiej, rozbieżności co do ceny podobnych frezów są ogromne, dlatego może dla amatorskich maszyn taki programik byłby pożyteczny. Tylko dlaczego bardziej doświadczony programista nie chciałby pisać programu dużo szybciej?
jasiu... pisze:
bo po co nam nawiertaki czy gwitowniki na liście do cyklu wiercenia
No tak, po co!
No właśnie po co! Robiąc kieszeń możesz wybrać wiertło??Właśnie po co?Takie drogie maszyny, a i gwintownik można wybrać! Mając w bazie powiedzmy już 100 rekordów różnych narzędzi, w jakim celu ma nam się wyświetlić cała lista? Dlatego to zaznaczyłem.
jasiu... pisze:Naprawdę uważasz, że musisz pisać, jakie elementy występują w cyklach maszynowych?
Drogi Panie liderze. Wiem, że masz Pan super wiedzę, siedzisz Pan w tym CNC kupę lat, ja jestem programistą, nigdy nie zostanę frezerem, więc nie muszę wiedzieć jak co dokładnie się robi, nawet nie muszę widzieć takiej maszyny na oczy. Teraz kończę stronę, która posiada dwa języki - polski/niemiecki do wyboru, na prawdę muszę najpierw iść na roczny kurs niemieckiego, by to wykonać? Nie - jadę z translatora, a gościu mnie poprawia. Zamiast rocznego kursu + programowanie zajmuję się PROGRAMOWANIEM strony, którą skończę w tydzień.
Ostatnio pisałem program firmie budowlanej, za pomocą którego wpisujemy wymiary sufitu, wybieramy opcje typu ilość warstw płyty i program generuje nam listę wszystkich elementów potrzebnych by wykonać taki sufit zgodnie ze sztuką budowlaną. W życiu nie widziałem na oczy połowy elementów, które miały się wyświetlić. Czy spadnie komuś na głowę ten sufit?? NIE!! No przecież się nie znam na budowlance, to jak to? A no powtarzam, jestem programistą, mam stworzyć algorytm, który to policzy, gość co się na tym zna, ma mnie poprawić, wytłumaczyć co zrobiłem nie tak.I tak to działa!
Myślałem, że po to jest właśnie forum, by pomóc, by nie siedzieć w książkach pół roku żeby poznać podstawy.Robię to dla kolegi, już parę zainteresowanych osób się znalazło, założyłem temat, ponieważ chciałem Wam dać możliwość dużo szybszego pisania CNC kodu wyjściowego, ale... Ja nie chcę być operatorem/ustawiaczem. Moim celem jest napisać program, w którym kodem wynikowym będzie g-kod, a jego napisanie będzie dużo szybsze niż pisanie ręczne za pomocą tego języka w notatniku czy cyklach. Napisałem jakie elementy występują w cyklu wiercenia, na co zwróciłem uwagę, byście Wy mi oznajmili czy nie zapomniałem o czymś ważnym, ale...
Dostałem dziś pliki z programem, w którym operatorzy pisali ręcznie:
-planowanie (pisane pod konkretne fi narzędzia, jeśli mamy aktualnie tylko mniejsze fi? dostałem odpowiedź:edytujemy ścieżki. Program zrobi to za nas w sekundę...)
-gabaryt- zwykły prostokąt 100x200,zagłębienie po 3mm, grubość materiału 30mm (wszystkie dane mamy w bazie...po co to pisać...)
-nawiercanie - 5 otworów
-wiercenie - 5 otworów przelotowych, 4xfi6, 1xfi10
Ogarniesz taki program w minutę?
Gość w pracy nawet próbował napisać na maszynie ze sterowaniem HEIDENHAINa i w minutę to planu nie skończył(wiem,wiem, koleś pewnie jest głupi jak ja)
Gdybym odkrył Amerykę, nie pisałbym z prośbą o pomoc na forum.
Mój kod wynikowy(G-KOD) wygląda "dokładnie tak samo" jak programy, które widzę na filmikach, a są tworzone dosłownie w parę chwil, tylko co ja chcę pisać jeśli nie jestem operatorem/ustawiaczem/programistą(CNC).
Pozdrawiam serdecznie
Dodane 36 minuty 15 sekundy:
Jeszcze mi się przypominało - jak taki program napisać w minutę jeśli trzeba dobrać parametry 4 narzędzi, więc ze startu mamy minut... 4, idę na piwko