Sterowanie CNC 5-ciu (i więcej) osi + SoftCNC

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

jarekk
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 11

Post napisał: jarekk » 14 gru 2007, 23:02

Panie Piotrze,

Takie pytanko - widzę będzie Linuks. Pewnie również nakładka real-time ( RTAI ? )
Jak Pan planuje w związku z tym pogodzić interesy komercyjne z ograniczeniami licencyjnymi Linuksa oraz ewentualnie nakładki RTAI ? ( no bo w zasadzie wszystkie moduły kernela muszą mieć licencje GPL, tylko ewentualnie moduły user-space mogą być komercyjne). Czy to aby nie za duże ograniczenie na tak poważny projekt mający na siebie zarobić ?

Tagi:

numerek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: numerek » 15 gru 2007, 21:50

wydaje mi się że tu mozna zastosować wyjątek z licencji gpl
wszak tylko jądro bedzie na gpl a częśc wykonywalna i biblioteki już nie więc musi być info że program jest oparty na jądrze na licencji gpl
natomiast pozostała część "wykonywalna" może być ograniczana
można też zastosować modyfikacje licencji gpl -jest ich kilka
oczywiście jak się kto uprze może żadać ujawnienia kodu żródla i jesli jest to kompilacja celowa czyli jądro wykonuje większośc pracy to lipa -trza udostepnić -bo w żadnym sądzie nie da się tego obronić
jeśli zaś jądro będzie tylko "bazą " dla np wtyczki to spoko

jarekk
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: jarekk » 16 gru 2007, 20:44

W tej chwili praktycznie ( i teoretycznie) na Linuksie ( oraz w RTAI ) każdy sterownik ( moduł jądra) musi być na Licencji GPL ( jest to nie do obronienia). Aplikacje "user space" mogą być komercyjne, ale to bardzo utrudnia życie dla programu typu sterownik CNC.
W RTAI można pisać aplikacje "user space", nie są one dużo gorsze od kernelowch, niemniej jednak jest to dość uciążliwe.

Projekt pana Piotra jest bardzo poważny. Sam w pracy spotykałem się często z różnymi podejściami do tego zagadnienia - w zasadzie nie ma dobrych rozwiązań ( poza full GPL - ale wtedy komercja jest utrudniona).

Generalnie zazwyczaj dzieli się program - na część GPL oraz komercyjną. Ale nawet to nie zawsze jest proste ( dla autora aplikacji komercyjnej).

Pytam bo jestem ciekaw - problem jest niebanalny.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Piotrjub
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 19

Post napisał: Piotrjub » 17 gru 2007, 15:32

apropo's komercyjnego wykorzystywania linuxa, znalazłem informacje w opisie naszego jądra, że może by wykorzystywany jako baza w projektach komercyjnych.

jarekk
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: jarekk » 17 gru 2007, 21:10

Taka jest wykładnia np. Linusa Torvaldsa. Ale środowisko open source (niektórzy) niechętnie patrzy na komercje "closed source".

Generalnie nie może Pan dołożyć do jądra sterownika "closed source" ( komercyjnego). Większość licencji na to nie pozwala. Linux od razu wypluwa "kernel tainted" (jeżeli uczciwie pan poda przy kompilacji licencje - co jest wymagane). Ograniczony jest również dostęp do niektórych funkcji jądra (blokowane są pewne nagłówki dla modułów nie GPL ).

Wydaje mi się że nie da się zbudować sterownika CNC na linuksie bez sterowników kernelowych ( drajwerów). W "user space" nie ma już takich obostrzeń, ale tam nie wszystko da się zrobić.

Jaką dystrybucję używa pan panie Piotrze ? Sprawdzę wtedy na 100% u kolegi specjalisty co "krwią" się podpisuje pod takimi ekspertyzami.

W szczególności ( co do kernela, nie aplikacji z user space):

Although the source code for the Linux Kernel is easily available, the Linux Kernel is licensed software, and the licensing conditions are set out in the GNU General Public License.

Briefly, what this means is that anyone who obtains a copy of the Linux Kernel in binary form, irrespective of how they obtained that copy, has a right to the source code used to build that exact Linux kernel binary. Derivative works of the Linux kernel also fall into this category. This right can not be restricted or withheld in any way.
Ostatnio zmieniony 17 gru 2007, 23:55 przez jarekk, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika

kostner
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 8

Post napisał: kostner » 17 gru 2007, 21:30

ooo musze poszukac opisu do mojego jadra - byc moze tez go w jakis projekt zaangazuje i cos przy okazji zarobie ;)
Jeżeli prąd nas nie zabije to nas napewno nie wzmocni :(

jarekk
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: jarekk » 25 mar 2008, 14:21

Panie Piotrze,

Gdzie Pan zamawiał płytki 4 warstwowe ?
Ja do swojego sterownika ( do Step2Cnc ) też będę potrzebował ( wpakowałem tam ARM7 jako główny procesor wraz z 4 innymi ARM'ami jako koprocesory do osi ) no i projekt się rozrósł.

Mysłałem o
http://www.eurocircuits.pl/
bo są dużo tańsi niż Technoservice

Awatar użytkownika

Autor tematu
Piotrjub
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Piotrjub » 25 mar 2008, 21:47

Nie pamiętam nazwy firmy mogę sprawdzić to ale ostatnio odbieraliśmy płytki w Gdańsku Brzeźnie obok dawnego serwisu Mercedesa - chłopaki bardzo byli z tej firmy zadowoleni . Sam raz tam odbierałem pytki stad wiem gdzie ona jest. W tej podanej przez Pana tez zamawialiśmy.

jarekk
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: jarekk » 25 mar 2008, 23:21

Chętnie, bo szukam jak najtańszej - prototypy 4 warstwowe są niestety drogie :-(

Może to ?

http://www.flowcad.pl/
http://www.softcom.pl/

Kto był tańszy - oni czy Eurocircuit ?

Obrazek

Awatar użytkownika

Autor tematu
Piotrjub
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)