Frezarka do drewna + oś obrotowa
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 66
Re: Frezarka do drewna + oś obrotowa
Koledzy ,potrzebuję porady odnośnie montażu kół zębatych na śruby kulowe.Pierwotnie miały być koła zamocowane na śrubę na wpust ( kanałek, klin),o ile to zda egzamin w osi x i z ,to niekoniecznie w osi y. Brak możliwości korekty osi y do osi x.Szukałem tulejek stożkowych zaciskowych.To co znalazłem to są typowe tulejki do wrzecion(ER 20).Zda to egzamin.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
Potwierdzam. Ja mam u siebie tuleje BK s i spisują się rewelacyjnie. Co do obróbki śrub to można spróbować też objechać zgrubnie na zwykłej szlifierce stołowej. We dwie osoby trzymać śrubę i jedna obraca delikatnie zbierając hartowaną warstwę. Później tylko na tokarce poprawić i powinno zadziałać. To tak na partyzanta 

tokarka NARVIK "made in Taiwan", frezarka Hartford (klon Bridgeporta "made in Taiwan"), frezarka Bridgeport w takcie przeróbki na CNC, frezarka CNC DIY, trochę pomniejszych klamotów
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
Z tego co pamiętam to były właśnie BK80.
tokarka NARVIK "made in Taiwan", frezarka Hartford (klon Bridgeporta "made in Taiwan"), frezarka Bridgeport w takcie przeróbki na CNC, frezarka CNC DIY, trochę pomniejszych klamotów
-
Do osi obrotowej jaki silnik byłby najlepszy.Serwo czy serwokrokowiec.Spięty bezpośrednio czy przez pas Htd.Oś na bazie przekładni ślimakowej 1:28 z kasowaniem luzu.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 16
- Kontakt:
no jak masz kasacje luzu to serwokrokowiec wystarczy, nawet na sprzegle, w koncu drewno chcesz obrabiać podobno
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
Pytam się dlatego,że materiał obrabiany może czasami ważyć ponad 100kg.Napędy na osiach będą serwa.Nie będzie się to kłócić serwokrokowcem osi obrotowej.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 16
- Kontakt:
No przecież przekładnia ślimakowa trzyma pozycję w obu kierunkach, a przy tym przełozeniu, to te 100 kG przekręcisz nawet korkowcem 1,89 Nm 2,8A
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign