WZÓR pisze: ↑16 cze 2019, 12:05
Jak zaczynasz przygodę z CNC , to po co tak kombinujesz ?
Napisz program tak po ,, ludzku" ...... , przy okazji i operator się coś nauczy jak będzie musiał zmienić bazę samodzielnie.
.... , z czasem nabierzesz doświadczenia i dopiero wtedy pracuj nad tegp typu ,, wynalazkami".
p.s.
Tak spytam ..... , a operator wiedzę na temat CNC ma na jakim poziomie?
Mariusz.
Kombinuje bo wiem że można sobie ułatwić życie i czegoś się nauczyć. Przy programowaniu robotów korzystam z wielu komend logicznych (sumowanie zmiennych, shifty, If, else itp) Oprócz tego sensor dotyku, sensor łuku i inne jak Ty to nazywasz "wynalazki". Fakt program robi się skomplikowany ale operator wybiera program, klika start i nic się nie stanie bo maszyna nie jest uzależniona od wklepywania danych tylko sama sobie radzi, a ja spokojnie śpię
Po co wpisywać ręcznie wartość G54 na ustaloną liczbę jeżeli program może to robić z automatu. Po wysunięciu pręta do zderzaka będę mu kazał miarką sprawdzić na ile się wysunął wałek przed kontynuacją pracy i oprócz tego wiadomo zwolnienie posuwów przy pierwszej sztuce.
Wiedza operatora jest na poziomie niemal zerowym

Obróbka idzie z podajnika pręta z magazynem (pręty 1,5m)
Chodzi o to żeby operator przestawił parametry na podajniku, zmienił program, puścił start i przez 8 ewentualnie dokładał pręty. Jak mały detal to jedno załadowanie zasypu starczy na cały dzień:)
A tak musi wpisywać jeszcze offset G54 przy czym może się pomylić i może dojść do kolizji.
Wiadomo że musi wiedzieć co to G54 i do czego ale wszystko w swoim czasie.
Krzycho_Wporzo pisze: ↑16 cze 2019, 12:19
Nie korzystałem nigdy z shopturna ale to chyba rozwieje Twoje wątpliwości.
Super o to chodziło:) Dziękuje za pomoc.